Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Od Švedske do Hrvatske jedrenjakom za 900 dana

07.11.2010. 23:00
Od Švedske do Hrvatske jedrenjakom za 900 dana


Otvorenje manifestacije Zadarmore u subotu je privuklo mnoštvo Zadrana predivnim vidikom, ali i mirisom. Naime, dok je šef kuhinje hotela Kolovare Josip Vrsaljko pripremao škampe na buzaru, na Branimirovoj obali bila su privezana dva jedrenjaka. Jedan je bio već svima poznati Branimir, dok je ispred njega bila privezana i švedska pridošlica “Bente Dorte”. S njom su u Zadar iz Makarske za tu priliku dojedrili njezini ponosni vlasnici Rebecca i Krešimir Vidas. “Bente Dorte” inače nosi naziv po imenima žena prvog vlasnika, švedskog ribara u čijoj je obitelji ostao i tijekom još tri naredna naraštaja. Napravljen od 63 tone čiste hrastovine, ima dva jarbola, dužine od 19 i 13 metara. Dug je 17,5 metara, širok 4,8 metara, s gazom od 2 metra.
– Da bi zaplovio potrebno mu je puno vjetra. No, zato kada se svi ostali vežu na kopno zbog jakog vjetra, mi idemo jedriti, kaže njegova ponosna vlasnica Rebecca koja ga je od 2001. do 2008. godina sa svojim suprugom vlastitim rukama obnavljala u Švedskoj. Da bi ga dopremili sigurno do Jadranskog mora, bile su im, kaže, potrebne dvije i pol godine plovidbe. Godinu dana su testirali njegove sposobnosti po Švedskoj, a godinu i pol dana im je bilo potrebno da stignu do Hrvatske. U to vrijeme uračunat je i devetomjesečni boravak u Francuskoj.
– Došli smo, svidjelo nam se, pa smo malo i ostali, pojašnjava uz smiješak Rebecca.
Osim morima, do Hrvatske su plovili i riječnim kanalima duž Njemačke, Belgije i Nizozemske. Danas je “Bente Dorte” smješten na vezu u Bakru, dok ona sa suprugom i sinom živi u Crikvenici.
Svi zainteresirani u subotu ujutro imali su priliku i pogledati kako izgleda švedski jedrenjak s početka dvadesetog stoljeća, no nakon što je Josip Vrsaljko spremanje delicija od dagnji i kunjki priveo kraju, pažnja je usmjerena na drugi kraj. Pripremljeno je oko desetak kilograma dagnji te oko pet, šest kilograma kunjki.
– Naravno kunjke brže idu, dok su dagnje dostupnije. Priprema je uobičajena; stave se školjke na “zafriženi” češnjak na maslinovom ulju. Na kunjke uvijek ide i malo vina, a za dagnje je to po izboru. Naravno, dagnje su gotove kad se otvore, dok je za kunjke koje se ne otvaraju potrebno oko desetak minuta.
Pored kuhinje kuharskog majstora, u sklopu radionice svoje pomorske vještine već su tradicionalno pokazali i učenici Pomorske škole Zadar. Također, uvalu Jazine tog jutra očistili su i ronioci ronilačkog kluba Roko u suradnji s pripadnicima interventne policije PU zadarske. Duž cijele obale mogle su se tako vidjeti brojne izvađene vreće sa smećem koje je bilo zaista raznoliko; od kreditnih kartica, pa do vodokotlića i boca. Ronioci su ispod mosta otkrili i jedna dječja kolica, no ona su nažalost bila preteška za izvlačenje.