Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pritvor Sanadera ovisi o HDZ-u

07.11.2010. 23:00
Pritvor Sanadera ovisi o HDZ-u


U slučaju da Sanader ostane politički usamljen, HDZ će dati zeleno svjetlo za pritvor. Kako bilo, odlučivat će HDZ, uvjeren je SDP-ovac Arsen Bauk (SDP)
Već tjednima, a naročito nakon što su mediji počeli prenositi navodne dijelove iskaza Mladena Barišića, u javnosti se stvara atmosfera kako je pritvaranje Ive Sanadera tek pitanje dana. Dakle, ne samo eventualno otvaranje istrage i podizanje optužnice protiv bivšeg premijera nego čak i njegovo uhićenje.
Zakon o kaznenom postupku, prema kojem se do srpnja iduće godine provode samo uskočki postupci, propisuje da se istražni zatvor može se odrediti iz više razloga: zbog opasnosti od bijega, opasnosti od uništavanja dokaza ili utjecaja na svjedoke, opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, te ako se radi o kaznenom djelu koje se kažnjava dugotrajnim zatvorom od 20 do 40 godina.
Obrazloženje USKOK-a
U svim predmetima u kojima USKOK trenutno ispituje ulogu bivšeg premijera Sanadera, ne može mu biti stavljeno na teret kazneno djelo što se kažnjava dugotrajnim zatvorom, poput teških ubojstava i ratnog zločina, a Sanader je na meti USKOK-a u istragama i ispitivanjima korupcijskih kaznenih djela i eventualno gospodarskog kriminala. Stoga, ako USKOK u budućnosti i zatraži od Sabora odobrenje da ga se liši slobode, morat će obrazložiti zašto smatra da bi pobjegao, utjecao na svjedoke ili ponovio kazneno djelo. No, to ne znači da bi Sabor automatski izašao u susret USKOK-u i dopustio Sanaderovo pritvaranje. Mediji, pa i sami političari često tvrde kako je praksa da Mandatno-imunitetno povjerenstvo i nakon toga Sabor odobravaju svaki zahtjev za skidanje zastupničkog imuniteta ako on dolazi od neke nadležne pravosudne institucije. To, međutim, nije istina. Sabor ima posve diskrecijsko pravo odlučivanja i ne mora uvažiti takav zahtjev što se i dogodilo početkom 2008. godine u slučaju Branimira Glavaša.
Nakon što je konstituiran aktulani saziv Sabora, prihvaćeno je tumačenje da je Glavaš izborom za zastupnika ponovno stekao ranije uskraćen mu imunitet, pa je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu uputilo u parlament dva zahtjeva, jedan da se odobri kazneni postupak protiv Glavaša i drugi da mu se odredi pritvor. HDZ-ova parlamentarna većina izglasala je prvi, ali je odbila Glavašu skinuti imunitet za pritvaranje s obrazloženjem da “optuženiku treba omogućiti obranu sa slobode jer to ne može utjecati na ishod postupka”.
Skidanje imuniteta
Glavaš je izbjegao pritvor jer je tako odlučio 81 zastupnik dok je 49 oporbenjaka podržalo zahtjev DORH-a. Parlamentarna opozicija upozoravala je da ne može Saboru već isključivo sud odrediti je li za nekog potrebno odrediti pritvor i kako će to utjecati na tijek kaznenog postupka.
– Kad bi u Sabor došao zahtjev da se Sanaderu skine imunitet kako bi ga se moglo pritvoriti, ne znači da bi on bio i odobren. Ako unutar Kluba HDZ-a Sanader privuče na svoju stranu dosta zastupnika i tako postane bitan čimbenik u odnosima prema Vladi, onda će HDZ odbiti eventualni zahtjev za pritvor. U slučaju da Sanader u idućem razdoblju ostane politički usamljen, HDZ će dati zeleno svjetlo za pritvor. Kako bilo, odlučivat će HDZ, uvjeren je SDP-ovac Arsen Bauk.
Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je prije dva tjedna da će “Sabor na zahtjev suda sigurno skinuti imunitet Ivi Sanaderu ili bilo kojem drugom zastupniku protiv kojeg bude podnijeta optužnica za kazneno djelo”. Pritvor nije spominjao.
 


Glavašev slučaj


SDP-ovac Arsen Bauk živo se sjeća Glavaševog slučaja.
– HDZ je tom prilikom ponovno pokazao da mu nisu bitni zahtjevi državnih institucija nego samo interesi njihove stranke. Na početku ovog saziva Sabora, zbog tanke većine, procjenili su da bi im dobro mogli doći glasovi trojice zastupnika HDSSB-a i zato su Glavaša ostavili na slobodi, rekao nam je jučer Bauk.