Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Među 150 učeničkih stipendija 30 zadarskih

07.11.2011. 23:00
Među 150 učeničkih stipendija 30 zadarskih


Do sad ih se prijavljivalo između 25 i 30, a ove godine bilo je rekordnih 45 prijava. Drago mi je da taj broj raste, jer s obzirom na to da su ocjene jedini kriterij za dobivanje stipendije, učenici su motiviraniji i postižu bolji uspjeh, kaže Svetko Perković


Ovogodišnje stipendiranje učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta što osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ostvarilo je najveći interes do sada, a čemu su pridonijeli i zadarski učenici. Riječ je, naime, o stipendijama koje dodjeljuje spomenuto Ministarstvo, a koje je do sada utvrdilo privremenu rang listu kandidata koji su podnijeli prijavu za stipendije za 50 redovitih studenata pomorskih fakulteta i 150 učenika pomorskih škola u akademskoj, odnosno školskoj godini 2011./2012.
Poznato je također da su do isteka natječajnog roka pristigla 434 zahtjeva, od toga 316 za učeničke i 118 za studentske stipendije, a evidentno je da su se na natječaj javili kandidati s daleko boljim prosjekom nego prethodnih godina.
Kako doznajemo u razgovoru sa Svetkom Perkovićem, ravnateljem zadarske Pomorske škole, od 45 učenika od prvog do trećeg razreda njih 30 je steklo uvjete za dobivanje stipendije.
– Ovo je već šesta godina zaredom da se provodi ovo stipendiranje i ove godine se prijavio najveći broj učenika. Do sad ih se prijavljivalo između 25 i 30, a ove godine bilo je rekordnih 45 prijava. Drago mi je da taj broj raste, jer s obzirom na to da su ocjene jedini kriterij za dobivanje stipendije, učenici su motiviraniji i postižu bolji uspjeh, kazao je Perković, napomenuvši da je riječ o stipendijama koje iznose 800 kuna mjesečno te se prve isplate očekuju sredinom mjeseca, nakon objave i konačne liste stipendista.
Naime, od dana postavljanja privremene liste na oglasnoj ploči pomorskih fakulteta i škola teče rok od osam dana za podnošenje pisanog prigovora, nakon čega se utvrđuje konačna lista stipendista te sa svakim potpisuje ugovor. Iznos pojedinačne stipendije je 1.200 kuna mjesečno za studente i spomenutih 800 kuna za učenike.
Kako je naglašeno u priopćenju iz Ministarstva, riječ je o projektu koji hrvatskim pomorcima omogućava zapošljavanje na domaćim brodovima, a brodarima se pomaže u osiguranju kvalitetnog kadra. Naime, izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika kao uvjet za dobivanje poreznih olakšica brodarima propisan je ukrcaj određenog broja pripravnika. Također, razmatra se i mogućnost da stipendisti mogu manji dio pripravničkog staža provesti na poslovima sigurnosti plovidbe u lučkim kapetanijama i na javnim plovilima.


U pet godina dodijeljeno 17,3 milijuna kuna




Projektom stipendiranja redovitih studenata preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera i učenika nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u razdoblju 2006. do 2011. godine dodijelilo stipendije za 660 učenika i 213 studenata kojima je za ovu namjenu u navedenom razdoblju isplaćeno oko 17,3 milijuna kuna.