Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarski pad graditeljstva gotovo 35 posto?!

07.11.2011. 23:00
Zadarski pad graditeljstva gotovo 35 posto?!


Nakon što su ovdašnji poduzetnici u građevinarstvu (što je bolji izraz od građevinari jer mnogi to u stvarnosti nisu) lanjsku godinu držali ritam bolje od svih u Hrvatskoj (nitko ne zna kako), ove je godine pad građevinarstva u Zadru bitno veći od prosjeka Hrvatske


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku vrijednost građevinskih radova u Hrvatskoj u 2010. godini pala je za čak 26 posto, a najgore je što se pad nastavlja već tri godine zaredom. Odnosi se to na pravne osobe sa pet i više zaposlenih u građevinskoj djelatnosti, a one su imale prosječno 14,3% manje radnika na gradilištima i 16,4% manje odrađenih sati rada na gradilištima u odnosu na 2009.
Prema vrstama građevina, 52,2% vrijednosti izvršenih radova ostvareno je na zgradama, a 47,8% na ostalim građevinama.
Drastičan pad – stanogradnje
Prema vrstama gradnje, udio vrijednosti izvršenih radova na novogradnji jest 63,1%, a na rekonstrukcijama, adaptacijama, popravcima i održavanju jest 36,9%.
Vrijednost radova na zgradama i ostalim građevinama približila se što govori o posebno izraženoj stagnciji visokogradnje. Na zgradama je odrađeno radova za 9,3 milijarde kuna – 2,7 na stambenim, a ostalo nestambenim, što posebno ističe pad – stanogradnje.
 Na ostalim građevinama vrijednost radova iznosila je 7,5 milijardi kuna od čega 5,9 milijardi na prometnoj infrastrukturi, oko 2,1 milijarda na cjevovodima, energetskim i komunkacijskim vodovima, a svega 450 milijuna na složenijim industrijskim postrojenjima, a ostatak otpada na nespomenuto.
Zadarska županija – osma u zemlji
Zadarska županija sa 745 milijuna vrijednosti radova uzima osmo mjesto u državi.
Zadarska županija do lani je prema vrijednosti radova držala poziciju koja je bila istaknuta u zemlji jedno vrijeme čak iza Zagreba, da bi u 2010. godini očito poklekli i ovdašnji građevinski potezi. Vrijednost radova u Zadarskoj županiji odnosila se sa 135 milijuna na stambene zgrade, 211 milijuna u nestambene zgrade te najviše 211 milijuna u prometnu infrastrukturu, potom 165 milijuna u cjevovodnu infrastrukturu onda 170 milijuna u industrijska postrojenja. Ostalo je nedefinirano.
Sa 1,1 milijardu na 745 milijuna
Godinu ranije u Zadarskoj je županiji odrađeno 1,1 milijarda građevinskih radova. Od toga je 183 milijuna bilo u stanogradnju, čak 326 milijuna u nestambene zgrade (prednjačili su trgovački centri po Zadru i Biogradu, hoteli (Punta Skala…), cestovna infrastruktura obuhvatila je 409 milijuna kuna, cjevovodna infrastruktura 168 milijuna a složene industrijske građevine svega 4,5 milijuna. Osim u ovom posljednjem dijelu vrijednost građevinskih radova u Zadarskoj županiji pala je u svim ostalim segmentima.
Uvažimo li da se u ovom trenutku na području Zadarske županije radi megaprojekt Gaženica, da se putem tvrtke EVN Croatia provodi plinofikacija, da se nastavlja vodovodizacija na tzv. Istočnom pravcu, da se u samom Zadru ipak makar smanjenim opsegom odrađuju poslovi na odvodnji posebno tzv. viših zona, da niz jedinica lokalne samouprave provodi investicije u sustav odvodnje, kanalizacije i pročišćivača, odnosno kolektorske sustave, ispad da je graditeljski poduzetnički zamah sveden na minimum.
No uz takav pesimističan segment tumačenja valja kazati da Zadarska županija i s ovim mjestom u Hrvatskoj stoji bolje od svog mjesta prema broju stanovnika po županijama.


Rang lista županija




Od 17,9 milijardi kuna vrijednosti radova u cijeloj zemlji 3,9 milijardi otpada na Zagreb. Iznad milijarde vrijednosti su još i: Splitsko dalmatinska županija sa 2,2 milijarde, Primorsko-goranska županija sa 1,7 milijardi, Osječko-baranjska županija sa 1,3 milijarde, Istarska županija sa 1,2 milijarde, tolko ima i radova u Zagrebačkoj županiji, a nadomak milijarde je sa 964 milijuna Dubrovačko-neretvanska županija.
 Iza njih slijedi Zadarska županija sa 745 milijuna vrijednosti radova.