Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Cedevita sa sirenom, Gečevski potopio Olimpiju

Autor: Roman Morović

07.11.2012. 23:00
Cedevita sa sirenom, Gečevski potopio Olimpiju

Foto: PIXELL



Nastavljena je serija neočekivanih rezultata i velikih oscilacija gotovo svih momčadi. Iz kola u kolo regionalna liga postaje sve neizvjesnija, a rezultati praktički svih utakmica potpuno nepredvidljivi
Od ponedjeljka  navečer više nema neporaženih momčadi u ABA ligi. Nakon šest uzastopnih  pobjeda, Igokea je izgubila  od Cedevite u Zagrebu. I to  na kakav način. Domaći su  uglavnom kontrolirali rezultat sve do pred kraj treće  četvrtine. Gosti su,  međutim, u posljednjih deset minuta igre ušli s plus  dva, te su uspješno održavali  prednost sljedećih devet minuta i 59 sekundi. Sve dok  Bracey Wright u posljednjoj  sekundi nije stavio tricu za  konačnih 78:76. Pritom treba reći da je u prethodnoj  akciji Corsley Edwards, bivši  igrač “vitamina”, promašio  dva penala, koji su Igokei  mogli osigurati +3, dakle  najmanje produžetak. Junaku Wrightu je to bio prvi šut  za tricu, a ukupno je postigao svega sedam poena.  Tragičar Edwards je ostao na  18 poena (7 skokova, 3 asistencije), čime je bio najefikasniji igrač susreta. Četrnaest je pridodao Cliff Hammonds, a po 12 Siniša Štemberger i Branko Jorović. U  redovima pobjednika najviše, 17, zabio je Predrag  Šuput, 12 je pridodao Lukša  Andrić, a 10, uz sedam skokova Mickael Gelabale. Na  parket se, nakon oporavka  od ozljede, vratio i Marko  Tomas. Igokea će tako put  Višnjika s omjerom 6-1, koliko ima i Partizan, dok je  Cedevita treća sa 5-2. Slijedi  Cibona (4-3) pa čak osam  momčadi s negativnim omjerom (3-4), dok su na  začelju Zadar i Szolnoki  Olaj (2-5.)
Pipanov prvijenac
Jučer smo pisali kako bi  eventualna pobjeda MZT-a  u Ljubljani bila prava senzacija, a upravo se to dogodilo. Aleš Pipan, bivši  trener Zadra, režirao je jedno od većih iznenađenja  dosadašnjeg dijela lige, a u  tome mu je najviše pomogao bivši zadarski kapetan  Todor Gečevski. On je  predvodio momčad do druge gostujuće pobjede (prva  je bila kod Cibone) sa 15  poena (4-6 za dva, 1-1 za  tri, 4-4 sl. bacanja), a dvoznamenkasti je bio još samo  Amerikanac Cade Davis s  11 koševa. Makedonci su iz  doma euroligaša odnijeli  bodove postigavši svega 64  poena, dok je Olimpija ostala na 60, što će dovoljno  reći o njezinoj igri. Dylan  Page je zabio 17, Klemen  Prepelič 12 poena i to je  bilo to što se “zmajčeka”  tiče. Od momčadi, koja je  onako kvalitetnom i dopadljivom igrom slavila na  Višnjiku ni traga ni glasa.  Ovo joj je šesti uzastopni  poraz (po tri u ABA ligi i  Euroligi). Kuriozitet s ovog  dvoboja je i razlika u valorizaciji i to u korist domaćina za čak 20 poena  (73-53), no to im ne vrijedi  apsolutno ništa.
Sve više pobjeda gostiju
Tako je nastavljena serija  neočekivanih rezultata i velikih oscilacija gotovo svih  momčadi. Iz kola u kolo  regionalna liga postaje sve  neizvjesnija, a rezultati  praktički svih utakmica potpuno nepredvidljivi. U prva  tri kola gostujuće momčadi  ostvarile su samo pet pobjeda, od čega četiri u prvom  kolu, što će reći da su domaći slavili u 76,2 posto  slučajeva. A u svakom od  posljednja četiri kola gosti  su odnijeli po tri pobjede, s  tim da je mnogo utakmica, u  kojima su bodovi na koncu  ostali kući, bilo na nož do  posljednje minute. Tendencija domaćinske lige tako se  bitno smanjila. Postotak  pobjeda domaćina pao je na  65%. Pritom domaće  momčadi u prosjeku postižu  75 poena, a gostujuće 72 što,  također govori o izjednačenosti. Zanimljivo je i to  da su samo dva terena još  uvijek bez poraza, Partizanov i Igokein. Osam  momčadi je kod kuće izgubilo po jednu utakmicu,  tri po dvije, a jedna čak tri. I  to ona, koja godinama slovi  za možda i najjačeg domaćina u regiji, Budućnost.  Na Morači su već slavili  Cedevita, Partizan i Cibona.
Festival košarke
Što onda očekivati u sljedećem kolu? Apsolutno  svašta. Zadar dočekuje najugodnije iznenađenje sezone,  Igokeu, s velikom željom i  potrebom za pobjedom. Derbi kola igrat će se u Beogradu  između vječnih rivala Partizana i Crvene zvezde. Cibona će dočekati pojačani i  sve bolji Radnički, a Široki  Budućnost, koja je do sada  ostvarila više pobjeda vani  nego kući. Split će gostovati  u Novom Mestu, Cedevita u  Skopju, a jedini “zicer” na  papiru je dvoboj Olimpije i  Szolnokija u Ljubljani. Prije  toga mnogi će imati europske obveze. Krka je sinoć u  dvorani Leona Štukelja igrala prvo kolo Eurochallenge  kupa protiv ciparske  ETHA-e, dok je Szolnoki gostovao kod njemačkog Oldenburga. Danas u Eurokupu Cibona dočekuje Spartak  iz St. Petersburga, Crvena  zvezda francuski Orleans, a  Budućnost gostuje u Bilbau.  U petak u Euroligi Olimpija  dočekuje Real Madrid, Cedevita Caju Laboral, a Partizan Bamberga.