Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Intimističko iskustvo svijeta

Autor: Hina (H)

07.11.2012. 23:00
Intimističko iskustvo svijeta

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Kritičarka Jagna Pogačnik upozorila je na različitost priča koje variraju od kratkih do duljih pripovjednih formi i donose obilje sudbina, u kojima dominantnu ulogu igraju emocije


Nova zbirka Romana Simića Bodrožića “Nahrani me”, jedanaest priča okupljenih oko teme roditeljstva, predstavljena je u Profil Megastoreu kao sadržajno suvremena, ali i pripovjedački izrazito nekonvencionalna proza tog nagrađivanog hrvatskog autora mlađe generacije.
Na promociji koja je izazvala iznimno velik interes, književna kritičarka Jagna Pogačnik i urednik Miroslav Mićanović istaknuli su da je riječ o izrazito “kompetentnom pripovjedaču dotjerana stila” koji temi roditeljstva ne pristupa autobiografski, već ju osvjetljava iz različitih kuteva, baveći se “cijelim novim svemirom koji nastaje rođenjem djeteta”.
Nove priče Simića Bodrožića djelo su samosvjesnog, sigurnog pripovjedača. U njima on ponovno prenosi intimističko iskustvo svijeta nadovezujući se na prethodnu zbirku “U što se zaljubljujemo”, samo što sada prikazuje kako se mijenja svijet dvoje zaljubljenih kada u njega uđe novo biće, rekao je Mićanović.
Kritičarka Jagna Pogačnik upozorila je na različitost priča koje variraju od kratkih do duljih pripovjednih formi i donose obilje sudbina, u kojima dominantnu ulogu igraju emocije. I u ovoj zbirci, kao i dosadašnjim autorovim djelima, sve je “stvar srca”, zaključila je Pogačnik.
Sam autor svoju je novu zbirku, iako nije autobiografska, nazvao “knjigom izlaganja”, rekavši da je, kao dijete svojih roditelja i kao otac dvoje djece, iznio osobno iskustvo i djeteta i roditeljstva. Uz to, želio sam prikazati i druge aspekte, uključujući i teme neželjenog roditeljstva i gubitka djeteta, istaknuo je Simić Bodrožić koji je na kraju pročitao jednu od priča pozdravljen pljeskom brojne publike.
Pisac i urednik Roman Simić Bodrožić (1972.) dobitnik je brojnih književnih nagrada, među ostalim i Goranove nagrade za mlade pjesnike (1996.) te nagrade “Ranko Marinković” za kratku priču (2012.).