Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Od ponedjeljka cijepljenje protiv gripe

Autor: Hana Radulić

07.11.2012. 23:00
Od ponedjeljka cijepljenje protiv gripe

Foto: Adam VIDAS



Cjepivo je besplatno za rizične skupine koje se moraju cijepiti, dok će svi ostali cjepivo ove godine platiti 50 kuna, dakle jeftinije nego lani kada je cijena iznosila 65 kuna, kaže dr. Alan Medić


Od ponedjeljka će u zadarskim ordinacijama opće i obiteljske medicine i Službi za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo započeti cijepljenje protiv sezonske gripe. Tom je prigodom za područje Zadarske županije naručeno 14.000 doza cjepiva, što je nešto više od količine koja je iskorištena tijekom prošlogodišnje sezone cijepljenja.
Tko se mora cijepiti?
– Do sada se na razini Hrvatske naručivalo oko 600.000 doza cjepiva, ali kako je u nekoliko posljednjih godina broj osoba koje se cijepe u padu, ove je godine na razini države naručeno 400.000 doza, kaže dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, ističući kako je riječ o cjepivu koje sadržava iste sojeve kao prošlogodišnje cjepivo – kombinaciju dva virusa tipa A i jedan B virus za koji Svjetska zdravstvena organizacija smatra da će cirkulirati tijekom ovogodišnje sezone gripe.
Naručene količine cjepiva, doznajemo dalje, trebale bi biti dostatne za potrebe cijepljenja svih tzv. obaveznih kategorija, ali i osoba koje im ne pripadaju, a također se žele cijepiti.
– Cjepivo je besplatno za sve one koji se moraju cijepiti, a radi se o osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima bez obzira na dob, zdravstvenim djelatnicima i svima koji rade u sustavu medicinske skrbi te trudnicama, dok će svi ostali cjepivo ove godine platiti 50 kuna, dakle jeftinije nego lani kada je cijena iznosila 65 kuna, navodi dr. Medić koji cijepljenje preporučuje svima, a osobito rizičnim skupinama kao najbolju prevenciju, kako ne bi riskirali s bolešću čije posljednice mogu biti kobne.
Prijaviti nuspojave
U Hrvatskoj godišnje od gripe oboli i do 100.000 ljudi, dok ih je protekle sezone desetero umrlo.
Na području pak Zadarske županije lani nije bilo smrtnih slučajeva, ali je registrirano 850 oboljelih, što treba pomnožiti s tri jer mnogi gripu odleže bez javljanja liječniku.
Na odluku mnogih da se ne cijepe zasigurno su utjecali i slučajevi nekolicine hrvatskih pacijenata koji su oboljeli od Guillain-Barreova sindroma (GBS), sumnjajući da je to posljedica primljenog pandemijskog ili sezonskog cjepiva za gripu. Inače, Guillain-Barreov sindrom neurološki je poremećaj u kojem imunološki sistem bolesnikova tijela napada periferni živčani sustav, a oboljeli pacijenti povezuju ga s primljenim cjepivom. Međutim, nakon što je Hrvatska agencija za lijekove tijekom srpnja i kolovoza analizirala prijavljene slučajeve, ocijenjeno je da oni nisu povezani s GBS-om, te da je sezonsko cjepivo protiv gripe sigurno za primjenu, s čime se slaže i dr. Medić, koji navodi:
– Tijekom mjeseca studenoga, prosinca i siječnja, kada je cijepljenje u tijeku manje je zabilježenih slučajeva obolijevanja od Guillain-Barreov sindroma nego što je to u kasnijim mjesecima kad je sezona gripe na vrhuncu. Svaki lijek, pa tako i cjepivo može izazvati nuspojave, ali korist od cijepljenja protiv gripe mnogostruko je veća od moguće štetnosti, smatra dr. Alan Medić i poziva građane da Zavodu prijave svaku nuspojavu koja će se proslijediti Agenciji za lijekove.