Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pružanje prve pomoći opet ulazi u osnovne škole

Autor: Barbara Čalušić

07.11.2012. 23:00
Pružanje prve pomoći opet ulazi u osnovne škole

Foto: Adam VIDAS



Naprednom spašavanju života djece od jučer u Opatiji se uče i liječnici u okviru trodnevnog tečaja »Advanced Life Support Group« iz Manchestera


U osnovnim školama Rijeke i Splita tijekom ove školske godine započet će provođenje pilot-programa tečaja prve pomoći za djecu. O pružanju prve pomoći i ponašanju u hitnim stanjima, učenici sedmih i osmih razreda učit će u okviru satova zdravstvenog odgoja, a prema mišljenju predsjednika Hrvatskog pedijatrijskog društva dr. Julija Meštrovića, učenje o pružanju prve pomoći, tip je znanja i vještina koje bi trebalo ponavljati tijekom cijelog života, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se na mjestu nesreće praktički uvijek prvi zateknu laici, a ne medicinski profesionalci.
Educirati nastavnike
– Napravili smo jedan vrlo jednostavan projekt koji u Splitu već testiran na učenicima sedmih i osmih razreda. Pilot-projekt je prihvaćen i krenut će ove godine u okviru programa zdravstvenog odgoja u Splitu i Rijeci, kaže Meštrović.
Za osmišljavanje programa prve pomoći za djecu presudna je bila činjenica što, prema njegovom mišljenju, djeca nikad prije nisu provodila toliko vremena zajedno kao danas.
– Stoga je potrebno educirati primjerice nastavnike i trenere, odnosno sve koji rade s djecom, dodaje Meštrović.
Pilot-projekt obuhvatit će 200 učenika u Rijeci i Splitu. Programi prve pomoći često su dio školskih programa u svijetu, a u SAD-u, točnije u srednjim školama u Seattleu sastavni su dio curriculuma srednjih škola. O pružanju prve pomoći u Rijeci i Splitu učit će kroz dva školska sata kroz teoriju i praksu, a KBC Rijeka i KBC Split ovom će programu dati podršku u kadru i opremi. To potvrđuje i predstojnik riječke Klinike za pedijatriju doc. dr. Goran Palčevski koji procjenjuje da će se ovaj pilot-projekt ove godine provoditi u u četiri riječke osnovne škole.
– Djeca se na ovaj način ne uče samo reanimiranju već i tome kako biti biti odgovoran građanin, pružiti pomoć, a tako možda nekom i spasiti život, smatra Palčevski.
Najčešći uzrok smrti u djece je trauma koja uzrokuje oko 60 posto smrti kod djece. Uzrok traumi u više od polovice slučajeva je prometna nesreća, a stručnjaci kažu da iako pružanje prve pomoći djeci i odraslima nije u potpunosti isto, nepružanjem prve pomoći zbog takvih razlika koje su vrlo male, više ćemo naštetiti.
Proširiti znanja
Naprednom spašavanju života djece od jučer u Opatiji se uče i liječnici u okviru trodnevnog tečaja APLS koji predstavlja dio sustava izobrazbe o oživljavanju, odnosno hitnim stanjima skupine “Advanced Life Support Group” iz Manchestera. Ovaj se tečaj smatra najboljim i najopsežnijim takvim tečajem u svijetu, a dosad je kroz devet godina u Hrvatskoj obuhvatio dvjestotinjak liječnika hitne medicine, pedijatara i anesteziologa te je sastavni dio bolničke prakse. Organizatorima je cilj znanja ovog tečaja proširiti i na profesionalce izvan bolnica posebno ustanove za hitnu medicinsku pomoć.
Po prvi put ova se edukacija organizira na riječkom području, a direktor tečaja, dr. Jim Connolly iz Newcastlea podsjeća da profesionalcima treba trening za ovakve situacije koje definitivno nisu ugodne, ali zahtjevaju dobru organizaciju.


Connolly: Važne i najsitnije pojedinosti




– Uvijek je naglasak na timskom radu koji je u ovakvim situacijama izuzetno važan – ističe Connolly koji smatra da su ovakvi tečajevi važni i iz razloga jer uspjeh oživljavanja ovisi o brzini kojom oživljavanje započene te o samoj kvaliteti oživljavanja. Program tečaja strogo je određen sustavom izobrazbe koja je raščlanjena do najsitnijih pojedinosti, a cilj tečaja je osposobiti polaznike za pomoć i oživljavanje životno ugroženog djeteta u različitim situacijama – od zatajenja disanja do višestrukih ozljeda.