Umjesto poreza na imovinu - porez na nekretnine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
slavko linic
FAH
U prosjeku prva nekretnina neće biti značajno skuplja nego dosad - Slavko Linić

Vlada je odustala od uvođenja poreza na imovinu te će umjesto toga od 1. travnja uvesti porez na nekretnine koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu i financijski stabilizirati jedinice lokalne samouprave, najavio je danas ministar financija Slavko Linić.

- Odustali smo od poreza na imovinu jer nam je štednja potrebna radi stabilnosti bankarskog sustava, pa nismo htjeli dirati kamatu, a oporezivanje dividende bi pogodilo investitore, rekao je Linić na konferenciji EUforija.

Udar na građanski sloj?

Porez na prvu nekretninu, onu u kojoj se živi, radi i stanuje, trebao bi biti otprilike na razini komunalne naknade. No, Linić nije znao reći koliki će biti taj iznos jer su dosad komunalne naknade svaki grad i općina utvrđivali za sebe, pa tako 20 posto jedinica lokalne samouprave uopće nema takve naknade, dok ih 30 posto ima uz oslobađanje od plaćanja do 90 posto.

- Hoće li to biti udar na građanski sloj, kako najavljuju neki mediji, vidjet će se kad dobijemo zakon. Nekome će to značiti povećanje poreznog opterećenja ali u prosjeku prva nekretnina neće biti značajno skuplja nego dosad, tvrdi Linić.

Druga nekretnina, u što ulaze vikendice i ostalo, više neće biti oporezovana kao dosad kada se plaćala komunalna naknada plus porez na vikendicu, nego će biti opterećena nešto većim porezima koji će kompenzirati sadašnja davanja.

- Najviše će biti oporezovane nekretnine koje nisu u funkciji jer nam je interes da svaka prazna nekretnina bude barem iznajmljena, upozorio je Linić koji zasad nije želio govoriti o poreznim stopama već je najavio da će novi zakon biti predstavljen idućeg tjedna.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno