Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Gračac: Radnici i državni proračun ostat će kratkih rukava

07.11.2013. 23:00
Gračac: Radnici i državni proračun ostat će kratkih rukava


Radnici Komunalnog potražuju 1,2 milijuna kuna za neisplaćene plaće u razdoblju od 1. rujna 2012. do 20. veljače 2013. godine i za koje je sada izgledno da ih neće dobiti


Dvadeset i osam radnika propalog komunalnog poduzeća Općine Gračac «Komunalno», koje je završilo u stečaju, ne mogu očekivati da će naplatiti većinski dio svojih potraživanja. Stečajna upraviteljica Marica Nekić u stečajnu masu uspjela je prikupiti 743 tisuće kuna s PDV-om kojim će se podmiriti dio potraživanja razlučnog vjerovnika Privredne banke Zagreb u iznosu od 220 tisuća kuna, pokriti troškovi vođenja stečaja, a ostatak će ići prema radnicima. U takvoj situaciji nitko od vjerovnika, koji od gračačkog komunalnog poduzeća potražuju skoro 7,4 milijuna kuna, nije pokazao interes za sudjelovanjem na jučerašnjoj skupštini vjerovnika koja zbog toga nije održana.
Radnici Komunalnog potražuju 1,2 milijuna kuna za neisplaćene plaće u razdoblju od 1. rujna 2012. do 20. veljače 2013. godine i za koje je sada izgledno da ih neće dobiti. Kratkih rukava ostat će i državni proračun i to za 1,4 milijuna kuna doprinosa iz i na plaće.
Poslovanje poduzeća Komunalno bilo je predmet žestokih rasprava u općinskoj vijećnici Općine Gračac u prošlom sazivu. Oporbeni vijećnici HDZ-a često su napadali vlast SDSS-a i njihovih koalicijskih partnera za loše vođenje poduzeća, zapošljavanje bez natječaja u svrhu kupovanja političkih partnera, korištenje radnih vozila poduzeća za privatne usluge i prevelike plaće članova Uprave. Kod ovog posljednjeg najčešće se spominjalo ime direktora Nikole Bolte, nekadašnjeg općinskog načelnika. Bivši načelnik Goran Đekić napade HDZ-ove oporbe ocjenjivao je kao politikantstvo s ciljem destabiliziranja vlasti. Dok su sukobi trajali, poduzeće u vlasništvu Općine otišlo je u stečaj s dugom prema radnicima, državi i drugim vjerovnicima. Stečaju Komunalnog kumovala je i slaba naplata potraživanja od korisnika usluga. Veći dio od njih nikada neće biti naplaćen jer su nakon godinu dana otišli u zastaru.