Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tamburica teror

07.11.2013. 23:00


„LIJEPOM NAŠOM” U SUKOŠANU, PRVI DIO – DOVOLJAN. DRUGI I NE TREBA
Znate li što mi je nastrašnije kada gledam ove koncerte ciklusa „Lijepom našom”? Spoznaja da oni idu u svako selo koje ima sportsku dvoranu u koju se može ugurati ona njihova kičasta bina, a stolica… Koliko stane (ali da u prvom redu budu ljudi u odijelima, učitelj, veterinar i svećenik). A s obzirom koliko školskih dvorana ima u Hrvatskoj, možemo očekivati još par tisuća emisija. Mene samo zanima koliko to košta i tko to plaća. Poznavajući rasipnost pojedinaca na HRT-u potroši se novaca dosta, a tko plaća, to je vjerojatno od novaca pretplatničkih. A tu je bilo svega. Tamburaši zagrljeni sa klapom pjevaju kako su braća (inače, kopija stare pjesme „Zapivajmo noćas u konobi”), a ta braća su im klapa „Godimenti” protiv kojih ne bih imao ništa protiv da nije onog odvratnog spota u kojoj se mješaju njihovo klapsko pjevanje i crnačko repanje. Tako i ovo „bratstvo i jedinstvo” djeluje neuvjerljivo i artificijelno. Bilo je tu korištenja legendarne pjesme velikog Tome Bebića „Kaleto moja draga” (što je Uvodić izgleda zaboravio napomenuti), pa izvođenje „Našeg malog mista” u kojem je impozantni tenor (ne šalim se, čovjek uistinu ima moćan glas) praćen nekakvim falsetnim kvakanjem, ali i takvih izvedbi o kojima je bolje ne govoriti.
U cijeloj su priči najpametnije postupili Bralić i Intrade koji nisu pustili da im pjesmu unakaze tamburaškim aranžmanima, već su koristili matricu, ali to je mala utjeha u odnosu na aranžersko kasapljenje nekih klasičnih dalmatinskih pjesama tijekom emisije.
Uvodiću je jako važno napomenuti da Zorica Kondža ne želi zaokružiti broj godina bavljenja glazbom, kao dvadeset i nešto, (a ja ću vam reći da je to preko trideset godina, ako računamo grupu Stijene), ali mu je bilo još važnije pričati o tome kako Sukošanci prodaju svoje proizvode u Zagrebu i kako on tamo, u Utrinama, baš kod njih kupuje. Već je to bilo dovoljno nepotrebno, a kada se počeo šaliti na račun fiskalizacije postalo je i neugodno.
MA NEMAM JA NIŠTA PROTIV, ALI…
Ma nemam ja ništa protiv da se i onim gledateljima koje zadovoljavaju ovakve umjetničke eskapade tipa „Otvor´ ženo kapiju, man´ se očenaša” pruži tu i tamo nešto ovako, nešto što paše poznatijim imenima da se malo podrgije stara slava, a paše i ovim lokalnim klapama i pjevačima da se nakon pireva, pogreba i ljetnih fešta i feštica konačno pojave i na televiziji. Ali, žalosno je da Hrvatska televizija na ovako čudan način spaja klapsku i tamburašku glazbu, kao da u Hrvatskoj ne postoji ni jedan drugi oblik glazbenog izričaja. Netko će reći „pa i u Međimurju su obrađivali tamošnje pjesme”. Istina je, ali svugdje mora biti prisutna ta tamburica. Gdje je šansona, gdje je rock? Zašto jednu emisiju sve izvođače ne prati onaj band našeg zadarskog rockera Vedrana Božića, ili tako nešto, samo da se prekine ovaj tamburica teror. Uostalom, pravo bi osvježenje bilo da je nastupio i koji pravi rock band iz Zadra ili neki od nepravedno marginaliziranih zadarskih kantautora, Roberto Vodanović, Emil Šprljan, ili Ante Perković, a i ja bih se uhvatio gitare, samo da se prekine hegemonija glazbenog taloga u koji smo zaglibili.
„BRATSKI DERBI” ZA NAIVNE
Ova Hrvatska liga je uistinu toliko naivna i glupa da je samo takvi i mogu shvaćati ozbiljno. Mislim, naivni… Pazite ovo! Najavljuje se veliki derbi između Dinama i Lokomotive o kojem ovisi hoće li se Dinamo vratiti na prvo mjesto. Pri tome se na tv-u ne spominje da se Lokomotiva inače naziva „Dinamovom filijalom”, da dijele iste igrače i ne spominje se, kao najvažnije, da je Lokomotiva od Dinama izgubila, pazite ovo, jedanaest (11!) utakmica za redom. Pametnom dosta. Oni izgleda postoje u toj ligi samo zbog toga da Dinamo ima sigurne bodove. Ali, ne! Nou! Njet! Oni su tu i da se junački bore protiv Dinamovih konkurenata i nastoje im uzeti koji bod. Ovdje saznajemo od komentatora, koji umjesto da hrvatskom narodu skrene pažnju na to da se radi o očiglednoj prevari, govori da Lokomotiva igra kilavo i gubi sa tri gola zato što su se „očito ispuhali protiv Hajduka”. Normalno da su se ispuhali kada im je največi zadatak u toj ligi da puštaju Dinamu i da se bore protiv svih ostalih koji ga mogu ugroziti. Ah, da… Skoro zaboravih. Nijedan Hajdukov igrač nije u izboru za mladu reprezentaciju, iako je hajduk u samom vrhu, ali je zato 7 Lokomotivinih! He, he… E moj narode.