Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dobra kob za LD “Kobac”!

07.11.2016. 23:00
Dobra kob za LD “Kobac”!


U prigodi obilježavanja blagdana sv. Huberta, zaštitnika lovaca i šumara, ražanačko Lovačko društvo “Kobac” svečano je proslavilo 70 godina postojanja i uspješnog rada. Svečanost je počela okupljanjem sudionika na misi u mjesnoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija koju je uz sudjelovanje župnika iz susjednog mjesta Ljubač predvodio i propovijedao ražanački svećenik don Filip Kucelin. Po okončanju misnog slavlja nastavilo se obilježavanje važne obljetnice.
U nazočnosti 150 domaćih lovaca, a među njima trenutno najstarijeg člana 83-godišnjeg Milka Kožula te njihovog vodstva, predsjednika te ujedno općinskog načelnika Nikole Miletića, dopredsjednika Darija Dundovića i tajnika Darija Rudele, ovom su događaju nazočili brojni gosti i uzvanici. Među njima su bili svi članovi Izvršnog odbora Lovačkog saveza Zadarske županije predvođeni predsjednikom Damirom Perićem, dopredsjednikom Nevenom Jurjevićem i tajnikom Rokom Pavićem. Bio je tu i županijski lovni inspektor Joso Nekić, predsjednici ili njihovi zamjenici i ujedno prijatelji svih 18 lovačkih društava s prostora Zadarske županije, čelnici zadarskog streljačkog kluba Lovac Vjekoslav Vjeko Surać i Daniel Telesmanić, čelnici Kinološke udruge Posedarje Milan Žuža i Martino Klapan i dr.
Govoreći o povijesti i sadašnjosti LD “Kobac”, predsjednik Nikola Miletić prisjetio se davne 1946. godine, kada je na inicijativu onodobnog prvog predsjednika pok. Marka Kožula i tajnika Nike Lazanje te članova Inicijativnog odbora, u Ražancu osnovano Lovačko društvo “Kobac”. Naveo je kako je društvo na početku imalo 35 lovaca, a danas ih je aktivnih 120 te kako trenutno gospodari u dva lovišta sjever i jug s oko 6.000 hektara površine.
– Osnivači našeg Društva bili su šumari, težaci, državni službenici i ribari. Bili smo dugo vremena ponajbolje Društvo u Dalmaciji. Stručnjaci su sa svih strana dolazili proučavati našu jarebicu poljku. Njen izvorni genotip do današnjih dana očuvao se u francuskim pokrajinama. Danas Društvo posluje financijski stabilno. Od članarine i lovnog turizma godišnje se uprihodi preko 250.000 kuna i uredno podmirujemo sve svoje obveze prema državi i našim udruženjima LSZŽ i HLS. Uvijek smo pomagali i sudjelovali u realizaciji mnogih objekata komunalne infrastrukture, sudjelovali u eko akcijama zajedno s našom općinom. Od ostalih zadataka koji stoje pred nama nameće nam se žurna potreba radove na izgradnji lovačkog doma privesti kraju i imati vlastiti krov nad glavom, istaknuo je Miletić zahvalivši svima koji su došli uveličati njihov lovački jubilej.
Slavljenicima je potom uime LSZŽ čestitao njegov predsjednik Damir Perić prenoseći i pozdrave predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka i njegovih suradnika.
– Vi lovci LD “Kobac”, kao uostalom i svi lovci Zadarske županije uradili ste mnogo u proteklih 70 godina na afirmaciji lovstva, a vjerujem da će se tako nastaviti i ubuduće u prvom redu na uzgoju, zaštiti pa onda tek na odstrelu divljači. Da nije vas ne bi bilo ni nas u LSZŽ. Ove ste godine dobili priznanje za najbolju lovačku udrugu u našoj županiji. U vašoj sredini uostalom kao i u svim udrugama imamo dosta starijih članova. Vodimo računa o njima i razveselimo ih toplom riječju i ponekim lijepim poklonom u narednim božićno-novogodišnjim blagdanima. Neka vas dragi Bog čuva i naš nebeski zaštitnik sv. Hubert. Hvala vam i dobra vam kob, rekao je Perić.
Proslava 70. rođendana završena je bogatom i ukusnom lovačkom večerom.