Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dobar odaziv na cijepljenje

08.11.2017. 10:21
Dobar odaziv na cijepljenje


Odaziv Zadrana na cijepljenje protiv gripe, koje je u cijeloj državi započelo proteklog petka, 3. studenoga, za sada je jako dobar, doznajemo u zadarskim ordinacijama obiteljske medicine gdje potvrđuju kako se već u prva dva dana trajanja cijepljenja veliki broj građana došao cijepiti protiv ove nimalo bezazlene bolesti od čijih je posljedica lani u Hrvatskoj umrlo 27 osoba.
– Samo u prva tri dana cijepili smo 25 osoba, a riječ je mahom o kroničnim bolesnicima, te osobama starijima od 65 godina, kojima se cijepljenje protiv gripe preporučuje. To je dosta dobar odaziv, sličan lanjskome, kaže dr. Sofija Lončar, spec. opće medicine, te dodaje kako velika većina onih koji se cijepe protiv gripe pripada kategoriji osoba koje bi se trebale cijepiti i za koje je cjepivo besplatno. Za sve ostale cijepljenje je ove godine 20 kuna.
I dr. Bernarda Kaurloto, spec. obiteljske medicine potvrđuje da je odaziv na cijepljenje za sada jako dobar, čak i nešto veći nego prošle godine.
– Dolaze osobe koje se redovito cijepe svake godine, ali ima i onih koji se prvi put odlučuju cijepiti protiv gripe, kaže dr. Kaurloto.
Inače, ove je godine, doznajemo na Zavodu za javno zdravstvo Zadar, za područje Zadarske županije naručeno 10.000 doza cjepiva koje je slično lanjskom, a sezona gripe i ove se godine očekuje koncem godine, a njeno trajanje uglavnom od Božića do Uskrsa.
Sa zadarskoga ZJZ-a posebno pozivaju sve osobe s povećanim rizikom od nastanka komplikacija od gripe da se odazovu cijepljenju, a to su kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, te osobe slabijeg imuniteta, ali i trudnice, te zdravstveni djelatnici. Cijepiti se građani mogu u ordinacijama opće/obiteljske medicine, u pedijatrijskim ordinacijama, te Zavodima za javno zdravstvo.
Protekle je godine, podsjetimo, od gripe u Hrvatskoj oboljela 51.375 osoba.