Jazinama vrijeme nije saveznik, a Zadar mora puno bolje

Slika korisnika valentinam
Gradski košarkaški derbi odigran je u sjajnoj atmosferi
Autor: 
Lijepo je bilo vidjeti igrače obje momčadi kako su se zagrlili nakon utakmice i pjevali s navijačima "Mi smo Zadrani, Zadar je naš"... Bila je to večer u kojoj je, više od svega, pobijedila košarka
Arif SITNICA
Dvoboj "zadarskih" igrača u Jazinama

Duže nego se očekivalo košarkaši Jazina-Arbanasi odolijevali su pokušajima Zadra da prelomi gradski derbi u 5. kolu HT Premijer lige. Završilo je plus 11, što je bila i najveća prednost momčadi Aramisa Naglića na utakmici. Podatak je to koji, unatoč porazu, može više zadovoljstva donijeti u redove "mlađeg brata". Jer višestruko jeftinija momčad natjerala je ABA ligaša na maksimalni angažman tijekom svih 40 minuta. Bio je to klasičan obrazac u kojem se nominalno slabiji suparnik u utakmici drži zahvaljujući pojačanom angažmanu na svim razinama. Nije se prvi put pokazalo da je borbenost u sportu pokriće za mnogo toga. Svjestan toga bio je i Neven Plantak, trener Jazina, koji je za svoju momčad rekao da je igrala "iznad svojih mogućnosti".

- Zadar je svojom širinom uvijek držao isti ritam i onog trenutka kad smo mi pali njihova individualna kvaliteta i širina klupe je presudila utakmicu. U tom kontekstu protiv ABA ligaša normalno je da dođe do pada. Falilo je i uigranosti, ali i širine. Trebaju nam dva-tri igrača. Najviše centar i krilo, a možemo angažirati samo jednog - naglasio je Plantak koji nije zaobišao ni probleme u vlastitim redovima. Tako je jasno poručio da momčad ne može biti "autobusni kolodvor" u kojem igrači dolaze i odlaze u kratkom razdoblju. Ako se pogleda koliko su igrača "žuti" promijenili od početka priprema jasno je da pet poraza, kolikogod možda nisu iznenađenje, imaju uzroke i u klupskoj selekciji. Jer na pripremama su bili Mario Pešut, Dino Cinac, Eddi Jurjević, Anthony Alston, Danijel Prša, a nitko od njih više nije član najmlađeg zadarskog prvoligaša. Dakako, neke stvari idu u "porođajne muke", ali dolaze utakmice u kojima neće biti dovoljan samo dobar dojam, već će trebati pobjeđivati. Tri kluba ispadaju iz lige i Jazinama vrijeme nije saveznik. Posebno ako se nastave tolike rotacije igrača.

Zadar? Naglić je govorio o "uvjetno rečeno lošijoj utakmici", ali njegova je momčad, prema slobodnoj procjeni, odigrala lošu utakmicu. Dovoljno je reći da Toni Jelenković i Luka Tomas, kojima je Premijer liga trebala biti "po mjeri", nisu odigrali ni sekunde. Morali su igrati oni iskusniji jer tko zna u kojem bi smjeru otišla utakmica da nije bilo tako. Pojedinačno gledano, tek su angažirani Brzoja, smireni i konstantno dobri Ivanov te možda i najviše Knowles spasili momčad potencijalnog kiksa. Knowles je pokazao kako se igra obrana i kako trči kontra, imao je toliko energije da se činilo kako može "pojesti loptu". Nastavi li Zadar ovako mogu se očekivati novi kiksevi u Premijer ligi, kakvih je lani bilo previše. O ABA ligi da i ne govorimo. Opet, treba uzeti u obzir i posebnost utakmice s Jazinama, ambijenta u kojem se igralo, težine uloge favorita jer bi sve osim pobjede Zadra bila senzacija... Možda stoga gradski derbi nije dvoboj nakon kojeg je potrebno raditi široke analize jer nije to bila obična utakmica. Dobro popunjene tribine potvrda su koliko Zadranima znače Jazine i u tom kontekstu treba pozdraviti povratak prvoligaške košarke u kultnu dvoranu. Lijepo je bilo vidjeti igrače obje momčadi kako su se zagrlili nakon utakmice i pjevali s navijačima "Mi smo Zadrani, Zadar je naš"... Bila je to večer u kojoj je, više od svega, pobijedila košarka.

Statističke zanimljivosti

Jazine su sve karte bacili na vanjski šut pa je Plantakova momčad šutirala čak 34 trice (14 su pogodili). Tako su "žuti" imali sedam pokušaja više za tricu negoli za dvicu koju su gađali 11-27. "Teške" ruke imali su igrači Jazina na slobodnim bacanjima koje su gađali 14-26 (Dražović 0-4), a gotovo trećinu skokova (10 od 34) za Jazine je imao Dražović.

Svi gradski derbiji

1993./94.

Puntamika - Zadar 71:103

Zadar - Puntamika 128:89

1994./95.

Puntamika - Zadar 84:95

Zadar - Puntamika 125:95

2005./06.

Zadar - Borik-Puntamika 68:65

Borik-Puntamika - Zadar 71:101

2006./07.

Zadar - Borik-Puntamika 88:91

Borik-Puntamika - Zadar 72:99

2010./11.

Zadar - Borik-Puntamika 77:45

Borik-Puntamika - Zadar 71:81

2011./12.

Zadar - Sonik Puntamika 96:78

Sonik Puntamika - Zadar 77:93

2017./18.

Jazine-Arbanasi - Zadar 78:89

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno