Općinski sud potvrdio optužnicu protiv Branislava Švonje

Slika korisnika valentinam
KUPOVINA GLASOVA
Optužnica je podignuta zbog kaznenog djela povrede slobode odlučivanja birača. Odluku je 20. listopada donijelo Optužno vijeće na čelu sa predsjednikom Ivanom Markovićem, nakon čega je predmet proslijeđen sutkinji Danijeli Zupčić Poljak te se očekuje zakazivanje rasprave, kaže Denis Klarendić
Čini se kako bi glasanje srpskih birača u Obrovcu moglo dobiti i sudski epilog

Općinski sud u Zadru potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Demokratske partije Srba, danas SDSS-ovog gradskog vijećnika u Obrovcu, Branislava Švonje, nakon istrage o kupnji glasova srpskih birača na lokalnim izborima koju je u svibnju ove godine pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo.

- Protiv 50-godišnjeg Branislava Švonje optužnica je podignuta zbog kaznenog djela povrede slobode odlučivanja birača. Odluku je 20. listopada donijelo Optužno vijeće na čelu s predsjednikom Ivanom Markovićem, nakon čega je predmet proslijeđen sutkinji Danijeli Zupčić Poljak te se očekuje zakazivanje rasprave, rekao je glasnogovornik Općinskog suda, Denis Klarendić.

Optužnica protiv Branislava Švonje rezultat je istrage u kojoj je saslušano više svjedoka, ali su pronađeni i dokazi koji su Općinskom sudu bili temelj za optužnicu protiv Švonje. Kako doznajemo na sudu, riječ je o listiću s uputama srpskim biračima o tome za koga glasovati, a uz listić je pronađen i popis putnika u autobusima koje je navodno naručio Švonja koji put do Obrovca, prema izjavama svjedoka, do danas nije platio.

Naime, organizatori putovanja nedavno su o tome progovorili za naš list, pa je tako Miodrag Gagić nakon iskaza na zadarskom Općinskom sudu izjavio kako je istražiteljima rekao sve o autobusima i Branislavu Švonji, te o sastanku u Beogradu na kojemu je sve dogovoreno. I Milanko Dragan izjavio je kako ga je petnaestak dana prije izbora Branislav Švonja pozvao na sastanak u restoran "Velebit" u Zemun Polju u Vojvodini, te njemu i Gagiću rekao da organiziraju autobuse do Obrovca. Posvjedočili su kako im je rekao kako će on sve to platiti, ali ove godine nije, a Gagić kaže kako je to zato "što bi to bio dokaz da je Švonja naručitelj prijevoza na glasanje".

O jednoj od najvećih izbornih afera u Zadarskoj županiji izvještavali su svi mediji budući da je ovo prvi put da su kao akteri navodne prijevare prozvane konkretne osobe. Gagić je izjavio kako im je Švonja dao listiće s brojevima koje trebaju zaokružiti te da im "plaćaju po 2000 kuna četiri glasa i prijevoz iz Srbije", napominjući kako sredstva za ovu "kupnju glasova idu iz Srpskog nacionalnog vijeća na teret poreznih obaveznika Republike Hrvatske".

Branimira Švonju dobili smo telefonskim putem u Novom Sadu, odakle nam je komentirao potvrđivanje optužnice, kao i navodni listić s naputcima za glasovanje.

- Ovo je najobičnija lakrdija i jedna sprdnja! Bez ijednog jedinog dokaza podiže se optužnica protiv mene, sa samo jednim jedinim cijem, da zastraši Srbe u Obrovcu kako ne bi dolazili na glasovanje i iskoristili svoje demokratsko pravo. A ako i postoji taj listić s napuctima za glasovanje i ako su ga oni negdje pronašli kakve on ima veze s podmićivanjem glasova? Je li u kampanji dozvoljeno lobirati za svoju listu, pa zašto postoje kampanje i kandidati? Znači, taj je period dozvoljen da se ljudima kaže "Glasajte za mene". Je li to kazneno djelo, je li to podmićivanje? Pa, što i da sam obećao platiti autobus i pomogao ljudima da iskoriste svoje glasačko pravo? Nitko nije rekao da je data ijedna kuna za glasovanje, nego koliko je plaćen prijevoz - kaže Švonja, dodajući kako će se odazvati pozivu suda "jer se i ne plaši da će biti suđen".

Klanac: Lokalni izbori u Obrovcu bili su sve samo ne normalni

Predsjednik županijske organizacije HSLS-a, Marko Klanac, kao gradski vijećnik Grada Obrovca iz prve je ruke promatrao glasovanje na lokalnim izborima u Obrovcu, o čemu nakon podizanja optužnice protiv Švonje kaže:

- Posljednji lokalni izbori u Obrovcu bili su sve samo ne normalni, pa tako imamo situaciju da je na biračkom mjestu u Žegaru predsjednica biračkog odbora bila pod istragom zbog lažiranja zapisnika, a izbori na tom mjestu nisu poništeni. Bitnih nepravilnosti bilo je na još nekim biračkim mjestima, o čemu postoje pisani prigovori u Županijskom izbornom povjerenstvu.

Što se tiče toga da je Švonja jedini organizator i mogući osumnjičenik, to je alibi za nepoduzimanje ozbiljnih istražnih radnji, smatra Klanac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika Lakrdija
Hrvati koji ne zivu u RH nemaju pravo glasa na lokalnim izborima, navodno ne smiju odlucivati o lokalnim pitanjima u sredinama u kojima ne zivu. Hrvatski drzavljani cetnickog podrijetla dapace. Naime, niti placaju porez niti prebivaju u RH, ali Boze moj oni su kao i prije jednostavno ugrozeni. Nedjeljaska politika Save Uzurkape, zamjenika, zamjenika straze u Staroj Gradisci