Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gostujuća izložba “Antički vodovod Vodovađa – Cavtat”

08.11.2018. 18:00
Gostujuća izložba “Antički vodovod Vodovađa – Cavtat”


Jučer je u Arheološkom muzeju Zadar otvorena gostujuća izložba Dubrovačkih muzeja „Antički vodovod Vodovađa – Cavtat“. Riječ je o izložbi koja putem multimedijalne tehnologije i na interaktivan način prezentira rezultate višegodišnjeg istraživanja antičkog akvadukta, koji je današnji Cavtat – nekadašnju koloniju Epidaur, opskrbljivao pitkom vodom s izvorišta u Vodovađi.


Plod dugogodišnjih arheoloških istraživanja
Ova izložba, čija je autorica voditeljica Arheološkog muzeja u Dubrovniku i viša kustosica Liljana Kovačić, u Zadru je postavljena zahvaljujući uspješnoj suradnji Arheološkog muzeja Zadar i Dubrovačkih muzeja kojima je ovo drugo zadarsko gostovanje. Prvi put je, naime, dubrovačke kolege Arheološki muzej Zadar ugostio 2002. godine s izložbom "Konavle, srednjovjekovna groblja", dok je zadarski Muzej gostovao u Dubrovniku 2011. izložbom Ars Medica, autorice dr. sc. Kornelije A. Giunio, te u ožujku ove godine izložbom "Čovjek i more" kustosice Dušanke Romanović.
Kako je na otvorenju izložbe istaknuo ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar dr. sc. Jakov Vučić, gostovanje izložbe rezultat je uspješne suradnje dviju muzejskih ustanova, a sama izložba plod dugogodišnjih arheoloških istraživanja dubrovačkih kolega. Veliki značaj vodovoda koji prolazi dijelom Konavala ogleda se i u činjenici da je po njemu cijelo to područje i dobilo ime Konavle, kazao je, među ostalim, ravnatelj Vučić i čestitao dubrovačkim kolegama na provedenom dugogodišnjem istraživanju kojim je evidentirano tridesetak lokaliteta s ostacima ovog velebnog komunalnog projekta.
Izgradnja vodovoda započela je početkom 1. stoljeća što je ustanovljeno na osnovu dva kamena ostatka. Dalmacijom tada upravlja agilni legat Publius Cornelius Dolabella, od 14. do 27. godine, za vladavine Augusta i Tiberija.


Komunalni projekt dugačak 24 kilometra
– Izložba je rezultat sondažnih istraživanja antičkog vodovoda na trasi od izvora u Vodovađi u Konavlima do antičkog Epidauruma, današnjega Cavtata. Ta vodovodna trasa bila je važna jer je opskrbljivala vodom antičko stanovništvo, a voda je služila ne samo za piće već i za održavanje higijene, kao i za opskrbu termi koje su bile veliki potrošači vode, istaknula je autorica izložbe Liljana Kovačić, te naglasila kako je ovaj veliki komunalni projekt dugačak 24 kilometra, te projektiran po slobodnom padu. Tekuća voda je u ovom kraškom području bila preduvjet razvoja antičkog grada, njegove produktivne privrede i važan faktor u gustoći naseljenosti.
Tijekom više godina istraženo je trideset lokaliteta, a na izložbi je multimedijalno prikazano devet dionica. Inače, današnji ostaci trase su prilično skromni jer se to područje dosta koristilo, a riječ je i o poljoprivrednom kraju što je također utjecalo na slabiju očuvanost.
Autorica izložbe na jučerašnjem otvorenju još je zahvalila zadarskom Muzeju što je omogućio gostovanje ove izložbe koja je inače od strane struke dobila brojne pohvale.
Izložba će biti otvorena do 4. prosinca.