Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

I Zadrani pomogli financirati revolucionarno istraživanje

08.11.2018. 17:00
I Zadrani pomogli financirati revolucionarno istraživanje


Švicarski znanstvenici omogućili su trojici paraplegičara da prohodaju. U ostvarenju tog sna pomoglo je i više od 100.000 trkača u 66 zemalja svijeta, pa i u Hrvatskoj. Svi oni svojim sudjelovanjem u utrci Wings for Life pomogli su financirati istraživanje.
Kako su prije nekoliko dana prenijeli strani i hrvatski mediji, švicarski znanstvenici omogućili su trojici paraplegičara da prohodaju! Nova revolucionarna švicarska studija dokazala je da postoji mogućnost obnavljanja neuroloških funkcija kod dugogodišnjih paraplegičara i tetraplegičara i to stimulacijom leđne moždine pomoću precizno usmjerenih električnih impulsa koji se prenose putem bežičnih implantanata. Ono što ovu studiju čini revolucionarnom je činjenica da je to prva studija koja je omogućila osobama sa stanjem paraplegije da hodaju i nakon što prestanu dobivati električne podražaje, napisali su portali.


Zadar je zaslužan
Veliki obol ovom fascinantnom uspjehu svakako je dao i Zadar koji je, zajedno s više od 100 tisuća trkača u 66 zemalja svijeta, sudjelovao u svih dosadašnjih pet Wings for Life World Run utrka. Čitav iznos startnina sudinika svih ovih godina donirao se za potrebna istraživanja i kliničke studije leđne moždine!
Iako je bilo mnogo skeptičnih koji nisu vjerovali da se ova utrka održava s plemenitim ciljem, nego da je riječ o pukom marketingu, ovo veliko otkriće i napredak tehnologije svakako daju novu nadu i vjeru u daljnja istraživanja, ali i u samu utrku, odnosno njezin cilj i smisao.
To nam je u razgovoru potvrdio i Borut Gatara, koordinator prve dvije utrke u Hrvatskoj i osoba koja je “postavila projekt na noge”, kazavši kako Zadar definitvno ima svoju ulogu u tom fascinantnom otkriću.
– S obzirom da je dosad u Zadru bilo prijavljeno oko 25 tisuća ljudi, plus kad se dodaju zarade od online shopa, iznos je svakako dobrim dijelom doprinio općem cilju u prikupljanju sredstava. Zadar je u ovih 5 dosadašnjih godina uvijek bio grad s najvećim brojem prijavljenih u odnosu na veličinu grada te je među vodećim gradovima općenito u svijetu u kojima se održava utrka, kazao je Gatara dodavši kako postoje gradovi koji imaju više prijavljenih, ali Zadar je s obzirom na svoju veličinu vodeći.


Prijave za 2019. u punom jeku
Jednako uspješna i brojna utrka očekuje se i dogodine u Zadru. Prijave su počele i Gatara uopće ne sumnja da će i ona biti rasprodana.
– Siguran sam da će i 5. svibnja 2019. u 13 sati sa zadarskog starta krenuti 9 tisuća ljudi koji će na taj način ponovno pokušati svojim malim doprinosom učiniti svijet boljim. Nakon ovakvih vijesti koje dokazuju kako nemoguće postaje moguće, motivacija može biti samo jača i veća, zaključio je Gatara.