Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Inozemni vojni diplomati posjetili vojarnu u Zemuniku

08.11.2018. 12:30
Inozemni vojni  diplomati  posjetili vojarnu  u Zemuniku


Članovi Vojno-diplomatskog zbora akreditirani u Republici  Hrvatskoj posjetili su jučer 93. zrakoplovnu bazu Zemunik. Vojne diplomate je dočekao i pozdravio zapovjednik baze pukovnik Krešimir Ražov.
O temeljnim aktivnostima i misijama postrojbe upoznao  ih je načelnik stožera baze pukovnik Boris Panić koji je posebno predstavio rad  četiri eskadrile koje djeluju u postrojbi. Između ostalog, osvrnuo se i na  područje školovanja hrvatskih i inozemnih vojnih pilota koji su završili  letačku obuku u Zemuniku, kao i na druge obuke s međunarodnim predznakom  u kojima sudjeluje baza. Visoki gosti su upoznati i s novom  sposobnosti postrojbe kroz uvođenje u uporabu izvidničko-borbenih  helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a prezentirana je i potpora baze koju pruža civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz aktivnosti  gašenja požara iz zraka, hitnom medicinskom prevoženju te akcijama  potrage i spašavanja.
Govoreći o daljnjim perspektivama i razvoju postrojbe, pukovnik Panić je kao posebnu vrijednost istaknuo potpisani Sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih  posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational  Special Aviation Program – MSAP) koji će biti smješten u 93. zrakoplovnoj bazi, a koji su u listopada 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu potpisali  ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije.
U sklopu radnog posjeta bazi u Zemuniku predstavnici Vojno-diplomatskog zbora obišli su taktičko-tehnički zbor s izloženim avionima i  helikopterima kojima je opremljena 93. zrakoplovna baza gdje su se pobliže upoznali s karakteristikama i mogućnostima djelovanja školskih  aviona ZLIN-242 L i Pilatus PC-9M, helikoptera BELL-2016B i OH-58D  Kiowa Warrior te protupožarnih aviona Canadair CL-415 i Airtractor AT- 802.
U ime organizatora posjeta, viši stručni savjetnik za bilateralu bojnik  Matija Semov iz Uprave za obrambenu politiku kazao je kako je riječ o  redovitoj aktivnosti iz Godišnjeg plana međunarodne obrambene suradnje. Dan prije vojni diplomati posjetili su Vojni poligon „Eugen Kvaternik“ u Slunju gdje su im predstavljene Panzer haubice (PzH2000) te aktivnosti Zapovjedništva za potporu.
– Diplomati su iskazali veliki interes za ove aktivnosti, a baza u Zemuniku  uvijek je zanimljiva i pruža dobru priliku predstaviti ne samo aktivnosti HRZ-a nego i Hrvatske vojske u cjelini, istaknuo je bojnik Semov.
Na kraju posjeta Zemuniku, u ime kluba vojnih izaslanika obratio se  doajen, brigadir John Kelly iz Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske koji se zahvalio na domaćinstvu i kvalitetnim prezentacijama  postrojbe. Kelly je posebno istaknuo da mu ovo nije prvi posjet bazi Zemunik te da je od ranije imao priliku surađivati akrobatskom grupom  Krila Oluje, napose za njihove suradnje s britanskim zračnim akrobatima, pilotima Red Arrowsa.