Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

LUKA BOŽIĆ Najljepše je igrati svih 40 minuta, najbolje se tada osjećam

08.11.2018. 12:02
LUKA BOŽIĆ Najljepše je  igrati svih  40 minuta,  najbolje se  tada  osjećam


Pobjede nad Partizanom i Krkom u gostima donijela su četiri  izuzetno bitna boda za košarkaše Zadra, a na individualnom planu je  priznanje za vrhunske izvedbe u te dvije utakmice zaslužio Zadrov broj  29, Luka Božić. Svestranost 22-godišnjeg Bjelovarčanina iz kola u kolo izvire iz statističkih rubrika, a ono je i službeno potvrđenotitulama MVP-a  za posljednja dva kola. Partizanu je zabio 27 poena, ugrabio 9 skokova i  tome dodao dva asista i tri ukradene lopte. Protiv Krke je stigao nadomak trostruko-dvostrukog učinka s 18 poena, 9 skokova i 9 asistencija. U  ukupnom poretku Božić je trenutno nakon šest odigranih kola vodeći u  poretku za najkorisnijeg igrača lige s prosječnom valorizacijom 29.5 indeksnih poena dok mu u leđa gledaju Dragan Apić iz FMP-a (27.83) te  centar Mege Bemaxa Goga Bitadze (27). Ništa čudno s obzirom da je  Božić tip igrača kojeg bi svaki trener sigurno poželio u sastavu, jer njegov  doprinos na oba kraja terena ima nemjerljiv utjecaj na cijelu momčad.  Prošle sezone je također bio u samom vrhu utrke za MVP-a, završio je  kao peti igrač lige, dok je u kategoriji skokova odnio primat sa 7.77 skokova po utakmici.


Skromnost vrlina
Ipak sve to nimalo ne dira mladog igrača Zadra kojem je definitivno  skromnost vrlina i u svakoj izjavi se nazire želja da se u prvi plan stavlja  momčad, a ne njegov individualni učinak.
 – Ne volim baš govoriti o svojim igrama, trudim se ostati skroman.  Najvažnije je da klub ostvaruje pobjede, a zamaram se samo rezultatom i  momčadskim učinkom – kazao je Božić na temu MVP-a ABA lige, a u  tom kontekstu sljedeći protivnik na Višnjiku Mega Bemax u svom sastavu ima Gogu Bitadzea koji se nameće uz Apića i Zubčića kao glavni favorit za tu titulu. Bit će zanimljivo vidjeti dvoboj dvojice ponajboljih igrača  lige, a ujedno će ta utakmica biti i prava prilika da Zadar izbori prvu domaću pobjedu ove sezone u regionalnom natjecanju.
– Bitadze igra odlično i teško ćemo ga moći zaustaviti, a da pritom ne  napuni statistiku. Trebat ćemo odigrati pravu obranu i ne sumnjam da  će moji suigrači pod košem uspjeti ga dovoljno omesti kako se ne bi nametnuo u onom smislu kako je to činio u prvih šest kola. Mega  je   momčad koja je odlično krenula u sezonu. Imaju samo jedan poraz dosad i zna se da im je glavni adut ta mladost i veliki igrački potencijal kojeg posjeduju. Svjesni smo da jedino pravom energijom možemo se suprostaviti Megi na pravi način.
Posljednje dvije pobjede isprale su gorak okus s početka sezone. Ona  nije najbolje započela pod trenerom Alešom Pipanom? U čemu je bio  problem?
– Teško mi je to procijeniti, stvarno ne znam u čemu je bio problem.  Žao mi je da pod trenerom Pipanom nismo uzeli koju pobjedu više, jer  smo u nekim utakmicama bili dosta blizu.


Više rada, manje priče 
Od dolaska Ante Nazora popravila se situacija, upisane su tri pobjede.  Koje su to  promjene nastupile u tako kratkom roku?
– Dogodio se pozitivan šok. Momčad je dobro reagirala i upisali smo  važne pobjede, pogotovo u dva abaligaška gostovanja, kod Partizana i  Krke. Trener Nazor ima drugačiji pristup i došlo je do pozitivne reakcije  cijele momčadi.
Protiv Krke  ste drugi put ove sezone nakon 1. kola protiv FMP-a igrali  svih 40 minuta. Kakav je osjećaj igrati kompletnu utakmicu i je li vam  uopće odgovara kad se dogodi da se ne odmorite ni jedne sekunde?
– Nemam s tim nikakvih problema, dapače. Najljepše je igrati svih 40  minuta, najbolje se tada osjećam.
Kako komentirate to što ste nakon 40 minuta odigranih u Novom Mestu te povratka autobusom u Zadar već u rano jutro pred utakmicu s Osijekom vježbali u teretani na Višnjiku.
– Išao sam odmah ujutro u dvoranu, jer nisam bio zadovoljan nekim  segmentima u svojoj igri. Nisam zvao nikog od trenera jer smo se vratili  u dva sata u noći. Nisam htio smetati ljudima pa sam otišao trenirati  sam…
Nevjerojatno da nakon tako naporne utakmice u kojoj se dođe nadomak triple-double učinka jedan igrač tako samokritički odnosi prema  svojoj igri. Greške su praktičke neprimjetne u takvoj situaciji. Pobjeda je  džepu, proglašen je najboljim igračem utakmice, ali do kraja zadovoljan  nije. Je li jedan od tih segmenata i šut koji jedini ne prati praktički savršenu igru koju prezentira Božić od svog dolaska u Zadar 2017. godine.
– Ne, nisam zadovoljan svojim šutom i zato na tome radim svakodnevno. Teško je govoriti o dobrim stvarima koje donosim svojim prisustvom  na parketu, dok onih loših ima  dosta pa je o njima još teže pričati. Smatram da treba više raditi, a manje pričati – lakonski je odgovorio Božić  koji je za klub s Višnjika po svom dolasku prije početka sezone 2017./18.  potpisao na dvije godine. Krajem ove sezone ističe mu ugovor. Postoji li  mogućnost da se zadrži u Zadru i u budućem razdoblju iako ponuda na  njegovu adresu neće sigurno izostati.
– Sada sam fokusiran isključivo na našeg idućeg protivnika. U ovom  trenutku stvarno ne razmišljam o tome. Treba vidjeti kakve su želje kluba…a prostora za dogovor uvijek će biti.
Je li slijedi novi pokušaj na draftu za NBA ligu. Prije dva ljeta niste  prošli.
– Da, uvijek postoji želja za igranjem u NBA ligi, ipak je to najjača liga  na svijetu. Vidjet ćemo što budućnost donosi.




MVP
1. Luka Božić (Zadar)29.5
2. Dragan Apić (FMP)27.83
3. Goga Bitadze (Mega Bemax)27
4. Tomislav Zubčić (Igokea)23.83
5. Uroš Luković (Mornar)20.33
6. Sava Lešić (Igokea)18.17
7. Rade Zagorac (Partizan)17.5
8. James Bell (Cedevita)16.5
9. Nemanja Vranješ (Mornar)15.5
10.Mirza Begić (P. Olimpija)15.4


Jusup me odgojio kao igrača
Koji trener je najviše utjecao na vaš košarkaški razvoj?
– Više njih. Recimo, leđnu tehniku me većinom naučio Damir Krpan, koji je inzistirao da sve napadam leđno, da se ne umaram napadajući licem. Onda slijedi Danijel Jusup koji me, rekao bih, odgojio kao igrača. S Antom Nazorom sam dosta ljeta  surađivao u mladoj reprezentaciji. Sve u svemu, mogu reći da je puno trenera utjecalo na mene i zahvalan sam im na suradnji.


U Zadru se ugodno osjećam
Zadar je Božiću u dvije godine koliko je njegov stanovnik uistinu prirastao srcu.   Pogotovo mu odgovara ljeto kad si može priuštiti i uživanje u morskim radostima.
– Ovdje se stvarno ugodno osjećam. Grad je jako lijep pogotovo ljeti, cijeli dan  možeš biti na plaži, što je stvarno posebno, pogotovo za nas kontinentalce, ha, ha.  Klub je ok, znamo svi što Zadar predstavlja u košarkaškim krugovima. O našim navijačima sam sve rekao u klipu na svom Youtube kanalu, stvarno su posebni.


Božić protiv Krke
18
poena
40
minuta
8-11
šut za dva
9
skokova
9
asistencija
33
indeks


YouTuber Božić
Oni koji ga poznaju, kažu da je Luka uvijek spreman na šalu. Osim košarke ima i  drugu ljubav – YouTube gdje ima serijal video uradaka koje objavljuje na svom YouTube kanalu pod imenom Mr. Bozic 29. Kako je krenula priča s tim YouTube uradcima u kojima razglaba o raznim temama?
– Malo po malo, he he. Uvijek sam želio biti glumac, biti na TV-u i glumiti u filmovima pa je to i nekim dijelom potaknulo moje snimke. Nadam se da vam se  sviđaju…


Poziv u reprezentaciju nije stigao
Luka Božić je svojim igrama u Zadru definitivno zaslužio poziv Dražena Anzulovića u izabranu vrstu. Hoće li taj poziv uslijediti pred nastavak kvalifikacija za SP u  Kini veliko je pitanje. Nakon odbijenice bivšem izborniku Ivici Skelinu pred nastupe  Hrvatske na Višnjiku u veljači protiv Rumunjske i Nizozemske  ni sam Božić nije definiran na tu temu koja očito skriva nešto više od onoga što je izašlo u javnost.
– Ne bih uistinu komentirao reprezentaciju. Teško mi je govoriti o tome. Ne znam  je li uopće izbornik računa na mene. Već su bila dva okupljanja nakon te veljače i nisam pozvan tako da stvarno ne znam što bih mogao konkretno reći na tu temu.