Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PU zadarska najavljuje pojačan nadzor sudionika u prometu

08.11.2018. 09:34
PU zadarska najavljuje pojačan nadzor sudionika u prometu


Tradicionalno iz godine u godinu, u dane tijekom razdoblja od 09. do 12. studenog 2018. godine, a povodom obilježavanja blagdana Sv. Martina, na području Policijske uprave zadarske očekuje se povećani broj sudionika u prometu, stoga se ovom prigodom najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.
Pojačani nadzor u prometu obavljati će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.
S tim u svezi, izdvajamo podatak da je kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga i lijekova u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 1057 vozačkih dozvola (2017./586).
Statistički pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog  prometa  na području ove PU za navedeno razdoblje ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukazuje da i na dalje stanje sigurnosti nije u potpunosti zadovoljavajuće, što se očituje povećanim brojem prometnih nesreća koje su za posljedicu imale veći broj lakše ozlijeđenih osoba, isti broj teže ozlijeđenih osobama dok je broj  smrtnosti sudionika prometnih nesreća smanjen sa 19 smrtno stradalih osoba na 17  smrtno stradalih osoba što je za 2 osobe manje nego u istom razdoblju prošle godine.
Analizom uzroka prometnih nesreća ukazuje da je alkohol uz brzinu i dalje dominantan  problem  sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i u dane vikenda, te da se kao značajan broj sudionika prometnih nesreća sa teškim i najtežim posljedicama pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu) kao i osobe starije životne dobi, znatno sklonije konzumiranju alkohola.
Iz navedenog, izdvojili bi podatak da se u prvih  deset  mjeseci ove godine dogodilo ukupno 160 prometnih nesreća, u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola, droge, lijekova ili nekog drugog opijata (2017./216).
Nadalje,analitičkim praćenjem stanja sigurnosti prometa u zoni odgovornosti Policijske uprave zadarske, početak mjeseca studenog najčešće nosi tragične posljedice i najteža stradavanja na prometnicama uz gore navedene uzroke tu je i pojava magle, kiše, sklizav kolnik isl.
S tim u svezi, molimo sve sudionike u prometu, a posebno vozače da u vrijeme proslave «Martinja» ne sjedaju za upravljač svoga vozila ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste javni gradski prijevoz, taxi prijevoz ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića.
Takvim odgovornim postupkom, izbjeći će se moguće štetne posljedice, nastanak prometne nesreće, materijelna šteta ili najteže posljedice, kao vlastite, tako i drugih sudionika u prometu.