Za koga se emitira i tko za to prima plaću?

Slika korisnika mkvanja
TV SVEKRVA
"Bijela vrpca" u terminu za vampire?

KONAČNO DOBAR FILM, A U KRASNOM TERMINU ZA  VAMPIRE

Tu i tamo, i na našim se televizijama može pogledati dobar film, a u  tim rijetkim prigodama treba okrenuti treći program Hrvatske televizije. Uistinu, dobar film se najčešće emitira na tom kanalu i tu prestaju  sve pohvale. Ovom prilikom se radilo o filmu „Das Weisse Band“ iliti po  naški „Bijela vrpca“. Redatelj je Austrijanac Michael Haneke poznatiji  po filmu „Učiteljica glasovira“, a za ovaj film o kojem govorimo je dobio i puste nagrade te 2009. godine tj. Zlatnu palmu u Cannesu, Zlatni  globus za strani film, kao i sve ostale Europske filmske nagrade koje su  se mogle dobiti.

A sve se čini nekako jednostavno. U njemačkom selu Eichwald sve se  prividno odvija svojim tokom: većina seljaka u službi je baruna (U. Tukur) i barunice (U. Lardi), a djeca prolaze strogi odgoj kod lokalnog  pastora (B. Klaussner). Jednoga dana netko je postavio konop o koji se  spotaknuo barunov konj i zbacio ga, a nedugo zatim izgleda da je netko potpalio štagalj. A potom dvoje djece je oteto. Nitko ne razumije što  se zapravo događa, radi li se o nekoj uroti, te tko kani izazvati metež  među miroljubivim seljacima i zbog čega. O tome razmišlja i vođa crkvenog zbora, kojemu se cijela stvar čini pomno isplanirana...

Sve u ovom filmu je odlično, i režija, i gluma i kostimografija i fotografija i zbilja možemo biti sretni što ga možemo pogledati na državnoj  televiziji. Možemo li zaista? Pa baš i ne. Naime, genijalci koji biraju kada se koji film može pogledati odabrali su jedan sasvim zgodni termin  za ovaj film, niti previše kasno niti previše rano, a u stvari i kasno i rano. Stavili su film, vjerovali ili ne, u 03.45 sati ujutro !!!??? Još kada uzmemo u obzir da film traje skoro dva i po sata, postavlja se logično pitanje – tko to može izdržati i za koga se film emitira u tom nemogućem  terminu, a još više – tko na HTV-u prima plaću da bi donosio ovakve  genijalne odluke? 

REPRIZE STARIH, ALI DOBRIH SERIJA

Kao što smo već rekli, na trećem programu Hrvatske televizije, uistinu se može vidjeti dobrih i zanimljivih stvari, a u to naravno spadaju i  dramske serije koje je nekada ova televizija snimala u vrijeme terora i  jednopartijskog jednoumlja. Zbilja, čovjek se zapita kako su tu neke  stvari tek tako prolazile /pa i nisu baš sve ako uzmemo u obzir genijalne „Prosjake i sinove“, a koji su godinama bili u bunkeru/ i kako netko  nije završio u „pržunu“, ali to je već druga tema. Nakon Malog i Velikog  mista o kojima sada nećemo opet govoriti, na red je došla i manje poznata serija „Ča smo na ovom svitu“ po knjizi „Libar Marka Uvodića  Splićanina“. Ono što se dade primijetiti, a što je vrlo zanimljivo kod ove  serije, je obrnuti slijed događaja u odnosu na „Malo misto“ 2-3 godine  ranije. Zašto obrnuti slijed? Prvo je Smoje napisao „Malo misto“ na temeljima „Libra Marka Uvodića“ i to izvanredno uspješno, a onda je  Marušić kao redatelj pokušao ponoviti uspjeh svoje prethodne serije na  temeljima iste, ali, kao što možemo vidjeti, manje uspješno.

 Naime, slušajući glasove, a ne gledajući, čovjek bi pomislio kako gleda Malo misto jer se radi o potpuno istim glavnim glumcima. Upravo  je nevjerojatno kako je Marušić pokušao ponoviti istu formulu. Četiri  glavna glumca su ista ona četiri glumca iz prethodne serije. Karlo Bulić,  Asja Kisić, Boris Dvornik i Zdravka Krstulović, s tim da su ovo zadnje  dvoje čak i supružnici. Pa zašto onda nismo dobili jednako uspješnu i  kvalitetnu seriju? Zato što je „Libar...“ uza sve svoje kvalitete ipak malo  arhaičan, a još ga više usporava drvena Marušićeva režija i manji broj  likova. Jasno je da su se Smoje i Marušić svađali, ali je isto tako jasno  da, usprkos ogromnog uspjeha, nije bilo interesa RTV Zagreb za nastavkom snimanja, a što je povijesna šteta. I sada će netko reći da ja  hvalim beskonačno repriziranje, ali stavimo ruku na srce – sve su ove  serije bezvremenske i uistinu ih se može gledati opet i opet.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.6 (7 glasova)