Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Škabrnji u tijeku završene pripreme za 27. obljetnicu stradanja

08.11.2018. 12:22
U Škabrnji u tijeku završene pripreme za  27. obljetnicu stradanja


Vukovar i Škabrnja su mjesta koja simboliziraju stradanje i otpor Hrvatske u Domovinskom ratu. U ravnokotarskoj Škabrnji u tijeku su završene pripreme za obilježavanje 27. obljetnice stradanja, Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje 1991., koji se obilježava u nedjelju 18. studenoga, za deset dana.
– Škabrnja dostojanstveno obilježava tragediju koja se, uz ogromne žrtve, pretvorila u trijumf, kazao je Nediljko Bubnjar, načelnik.
Program obilježavanja obljetnice stradanja doživio je korekciju 2013. godine. Na središnjem komemorativnom skupu na Trgu dr. Franje Tuđmana nazočnima se umjesto više govornika: političara, izaslanika i zapovjednika, obratio samo načelnik Bubnjar, a na pozornici su pjevale klape i čitale se recitacije. Nakon pet godina obilježavanje obljetnice stradanja doživlajva i druge korekcije.


Ručak na Trgu dr. Franje Tuđmana
– Okupljanje je na zapadnom ulazu u Škabrnju u Ambaru, na početku Ulice 18. studenog 1991. Međutim, umjesto na centralnom trgu komemorativni skup će se s početkom u 10 sati održati na mjestu okupljanja, u Ambaru, kazao je Bubnjar te je najavio i drugu novinu.
– Nakon polaganja vijenaca na središnji križ kod spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke od 13.30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana za sve sudionike komemoracije organiziran je ručak – vojnički grah, kaže Bubnjar.
Kako obilježavanje 27. obljetnice stradanja pada u nedjelju očekuje se preko 20.000 sudionika, protekle godine bilo je oko 15.000, domoljuba iz svih krajeva Hrvatske.
– U komemorativnom programu u Ambaru jedino će nastupiti Dječji zbor Osnovne škole knez Trpimir, zajedničke škole Kaštel Gomilice i Kaštel Kambelovca koji će otpjevati hrvatsku himnu i pjesmu Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj, domoljubnu pjesmu Marijana Bana i Daleke obale, ističe Bubnjar.
Nakon 20-minutnog komemorativnog programa Kolona sjećanja "Poginuli u mislima i srcima" Ulicom 18. studenoga, od Ambara, mjesta najvećih škabrnjskih žrtava, ide do centralnog trga i crkve Uznesenja BDM – Velike Gospe.
– Kako bi se izbjegle gužve kod spomen obilježja masovne grobnice zajednički vijenac će položiti izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, naglasio je Bubnjar.


Pozivi predsjednici, premijeru, predsjedniku Sabora…
Sveta misa za sve stradalnike u Domovinskom ratu u crkvi Uznesenja BDM započinje u 11 sati, a Kolona sjećanja "Korak po korak" do spomen obilježja na groblju sv. Luka točno u podne.
– Pozivi za sudjelovanje na Danu obilježavanja stradanja Škabrnje poslani su predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Jandokoviću, ministrima i drugima. Zbog istovremenog obilježavanja stradanja u Vukovaru imena visokih hrvatskih dužnosnika koji će biti u Škabrnji doznat ćemo nekoliko dana prije, kaže Bubnjar.
Tragedija Škabrnje u kojoj je 18. studenog 1991. godine ubijen 31 civil i 13 branitelja, koji su imali samo srce i želju da obrane svoje selo od nadiranja pripadnika JNA i paravojnih četničkih snaga i danas kod mještana izaziva tugu s kojom žive svakoga dana, a posebno u dane kada obilježavaju stradanje svojih sumještana, članova obitelji i prijatelja.
– Škabrnja je danas puna dječje graje i smijeha, ali rane su ostale i njih još uvijek vrijeme nije uspjelo izliječiti, navodi škabrnjski načelnik.
U Škabrnji je 1991. godine bilo 1.953 stanovnika i 397 domaćinstava. Danas je 1.780 stanovnika i 510 domaćinstava.
– Iako su ljudi okrenuti prema budućnosti, atmosfera rata nazočna je još uvijek, kao da neka viša sila stalno vraća sjećanja, govori Bubnjar.
– Priča o Škabrnji priča je o opstojnosti, ona je simbol stradanja, patnje i ponosa, ali i priča o prosperitetnoj budućnosti, zaključio je načelnik Nediljko Bubnjar.




Škabrnjske žrtve
Ukupno je Škabrnja imala 86 žrtava, 55 civilnih te 25 vojnih, šest Škabrnjana poginulo je nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, a tome treba dodati i 12 poginulih u Škabrnji iz drugih mjesta.