Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vučetić: S Dalijom Orešković stvaram novu političku opciju!

08.11.2018. 12:52
Vučetić: S  Dalijom  Orešković  stvaram novu  političku  opciju!


Bivši mostovac, nezavisni saborski zastupnik, sveučilišni  profesor Marko Vučetić, jedan je od kreatora nove koalicije koju pripremaju za parlamentarne izbore. Iako do izbora za Sabor ima još dvije godine, zadarski docent smatra kako je upravo sada vrijeme za okupljanje  nove političke snage kako bi se do 2020. godine ovaj savez već  profilirao i  biračima ponudio jednu sasvim novu snagu.
S obzirom da su ga u javnosti već povezivalo s bivšom predsjednicom  Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalijom Orešković,  bivšim SDP-ovcima Bojanom Glavaševićem i Mirandom Mrsićem te  bivšim mostovcem Vlahom Orepićem, Vučetića smo pitali koliko zapravo ima istine u tim glasinama, odnosno stvara li se na hrvatskoj političkoj sceni doista nova opcija te hoće li im se on pridružiti?


Stvoriti zajednički temelj
Vučetić za naš list otvoreno progovara o stvaranju nove koalicije za koju su prvi pregovori već u tijeku, priznajući da je  jedan od – sukreatora.  Otkriva da se u razgovore uključila čak i stranka vlasnika modne agencije  Middiken, Hameda Bangoure, Alternativa 101. Cilj im građanima ponuditi novu političku snagu kako se glasovi birača nezadovoljnih aktualnim  strankama ne bi raspršivali.
– Kontaktiram s mnogim kolegama iz političkih opcija koje su u  nastanku, od Dalije Orešković do Hameda Bangoure. Radim na način da im  savjetujem da najprije definiraju svoje programske osnovice i pred izbore krenu u proces integriranja kako bi zajedno izišli pred birače. Na taj  bismo način vidjeli u kojim se točkama susreću kako bi upravo one bile  osnova za integriranje i nastanak nove političke osnove za parlamentarne izbore. Naime, kako su političke opcije spomenutih ljudi nastale samostalno, zbog koaliranja bi se mogle sukobljavati kao što je, primjerice,  u slučaju platforme ili stranke Most, kaže Vučetić navodeći i imena ljudi  s kojima radi u novoj koaliciji.


Prikupiti disperzirane glasove
– Tu su sada Dalija Orešković, Mirando Mrsić, Vlaho Orepić, Hamed  Bangoura i još neki političari s kojima razgovaram na koji način krenuti u  novu opciju, nakon kojeg bismo krenuli u taj integrirajući proces. Napominjem da ja na izborima ne bih sudjelovao kao kandidat jer sam već  pomalo umoran od politike. U ovom se projektu vidim isključivo kao  čovjek koji ima znanja koje želim iskoristiti za kreiranje nečeg novog, odnosno političke opcije koja će donijeti potpuno novu snagu na idućim  parlamentarnim izborima, naglašava ovaj saborski zastupnik.
Na pitanje kakav je odaziv ostalih stranaka i saborskih zastupnika koji  su napustili svoje stranke, pojašnjava kako zasad postoji znatan inicijalni  interes, ali ističe ono što im je trenutačni prioritet.
– Sve ove disperzirane opcije kao prvi korak  moraju pronaći vlastiti  identitet, u protivnom se ne radi o politikama nego o obmanama. A siguran sam da u ovoj novoj političkoj platformi možemo nadići te razlike.  Po meni već postoji jedan dobar temelj za koaliciju, što je pogotovo  izraženo kod Dalije Orešković, Vlahe Orepića i Hameda Bangoure pa  doista ne vidim prepreka za stvaranje nečeg novog, osobito kada vidimo,  primjerice Milana Bandića, kako okuplja odmetnute iz svojih stranaka, a  mi s druge strane želimo pokazati da postoji opcija koja prije svega okuplja kvalitetne ljude, zaključuje Vučetić.