Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani dirnuti onim što se krije iza zatvorenih vrata slovačkih rodilišta

08.11.2018. 17:45
Zadrani dirnuti onim što se krije iza zatvorenih vrata slovačkih rodilišta


Udruga Roditelji u akciji – Roda, upriličila je preksinoć u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar kontroverzni film "Između nas". Redateljica Zuzana Limova iz Slovačke snimila je ovaj dokumentarac koji je podigao popriličnu prašinu u Slovačkoj. Film se zavlači iza zatvorenih vrata rodilišta gdje samo trudnice smiju ući. Tako gledatelji vide čin rađanja koji je samo rutinski posao osoblja. Primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom rađanja novog života, najprirodnijeg događaja, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, tijekom kojih rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.
– Nakon što je HRT odbio prikazati film "Između nas" na javnom servisu jer, kažu, prikazivanje svakodnevice rodilišta u srednjoj Europi ne predstavlja konstruktivan doprinos rješavanju problema u našem zdravstvenom sustavu, nismo odustale, rekla je Fanita Kukuljica.
Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama u Slovačkoj, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju gotovo mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove, pa čak i silu, nego humanost.
– Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj. Godinu dana nakon prikazivanja filma u Hrvatskoj, pokazala se potreba za njegovim ponovnim prikazivanjem. To je reakcija na svjedočanstva žena o nasilnom tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskom zdravstvenim ustanovama, što su pristigla u Rodu u sklopu kampanje. Podizanje svijesti javnosti i poticanje žena koje su na svojoj koži doživjele nehumanost hrvatskog zdravstvenog sustava da ispričaju svoje priče, jedini je način da se ovaj problem, koji se ne rješava generacijama, konačno stavi na dnevni red, rekla je prije projekcije filma Fanita Kukuljica.
Zanimljivo je da je u najavi istaknuto kako ovaj film nije namijenjen trudnicama. No, nakon nedavnih javnih istupa žena koje su bile podvrgnute ginekološkim zahvatima bez sedativa ili anestezije, Rode su se aktivirale prema resornom ministarstvu te očekuju znatne promjene u pristupu najčudesnijem činu našeg života, rađanju.


Adekvatna komunikacija i empatija ne bilježe se u dokumentaciju
Prema akciji "Prekinimo šutnju", reagirala je i Hrvatska komora primalja koja kaže da Ministarstvo nije adekvatno reagiralo na akciju. Rješenje problema nisu povremene edukacije ili tečajevi o komunikacijskim vještinama koje rijetko baš svi zdravstveni djelatnici prođu. Rješenje nisu niti inspekcije Ministarstva zdravstva, u kojima je izuzet primaljski kadar, i koje najčešće otkriju da je "sve u redu" jer ono što nije u redu ne bilježi se u dokumentaciju. Adekvatna komunikacija, empatija i slično, ne bilježi se medicinsku dokumentaciju, a to je ono na što se žene najviše žale.
– Najčešće zdravstveni djelatnici nemaju povratnu informaciju o tome kako se žena u određenom trenutku osjećala, no neophodno je osigurati način da žene ne trpe bol, osim u slučaju odabira fiziološkog prirodnog porođaja bez medikamenata kada bol ima svoju svrhu. Apsolutno je veliki problem nedostatak kadra, kako liječnika, tako i primalja i ostalih zdravstvenih djelatnika. U Hrvatskoj kronično nedostaje primaljskog kadra, potražnja je velika te se konstantno raspisuju natječaji, no međutim, primalja nema. Već godinama ukazujemo na taj problem i lobiramo u ministarstvu nadležnom za obrazovanje i raznim obrazovnim institucijama koje bi mogle educirati primaljski kadar, kaže se između ostalog u reagiranju Komore.