ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA Predstavom i pjesmom protiv nasilja, za kulturu dijaloga i tolerancije

Slika korisnika mkvanja
Preventivni program za sedmaše u zadarskom HNK
Kroz predstave i koncerte na zanimljiv i šaljiv način pokušavamo djeci dočarati neke situacije kako bismo ih potaknuli na razmišljanje o nasilju, a s ciljem razvijanja kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja, rekla je Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju
Marin GOSPIĆ
Izvedena je predstava "Nasilje - Za nasilje nema opravdanja"

HNK Zadar jučer su ispunili učenici sedmih razreda osnovnih škola kako bi sudjelovali u preventivnom programu "Živim život bez  nasilja".

Program je nastao u organizaciji Policijske uprave zadarske i Zadarske  Županije, uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova i Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije. Ovaj projekt je nastao  kao preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva  znanosti i obrazovanja te se od 2010. godine provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva, lokalnom zajednicom i drugim zainteresiranim partnerima. Projekt je usmjeren na sprječavanje nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima s ciljem izgradnje kulture  nenasilja, nediskriminacije i tolerancije.

120 različitih vrsta nasilja

Učenici su uživali u raznovrsnom programu te su imali priliku gledati  Thearto predstavu "Nasilje - Za nasilje nema opravdanja" nevladine  udruge Riječi/Prave/Predstave u izvođenju Ivane Krizmanić i Vedrana  Komeričkog, a u režiji Zijaha Sokolovića.

- U projektu sudjelujem već osam godina. U predstavi prikazujemo  120 različitih vrsta nasilja što je u procesu proba vrlo zahtjevno i teško jer  se tada suočavamo i otkrivamo da i mi spadamo u neke primjere nasilja.  Međutim, kasnije igranje predstave predstavlja zadovoljstvo, rekao nam  je Vedran Komerički, koji je s kolegicom Ivanom Krizmanić izveo zabavnu i dinamičnu predstavu koja je zaintrigirala i oduševila mlade.

Nakon predstave učenici su se zabavili uz koncert grupe Adastra.

- Imamo dugogodišnju suradnju s MUP-om jer smo još 2008. godine  krenuli s koncertima protiv nasilja, a s MUP-om smo počeli surađivati  prije šest godina. Na neki način predstavljamo most između djece i mladih te ministarstva. Prije će nas poslušati nego policajce ili učitelje, rekao  je Jerko Marić iz grupe Adastra koja se rado odaziva na ovakve projekte.  Do sada su pjevali na brojnim koncertima pred ukupno 100.000 djece i  mladih, a stvoreno je i preko 50 udruga mladih koji se bore protiv nasilja.

"Surovi grade" - posvećeno Luki Ritzu

Band je izveo i pjesmu "Surovi grade", posvećenu mladiću Luki Ritz  koji je bio žrtva nasilja.

- PU zadarske podržava sve preventivne projekte koji se odnose na sve  vrste nasilja. Najosjetljivije skupine su djeca i mladi te upravo prema njima usmjeravamo projekte. Ovaj projekt usmjeren je na prevenciju nasilja nad ženama, nad mladima te na prevenciju međuvršnjačkog nasilja.  Kroz razne predstave i koncerte na zanimljiv i šaljiv način pokušavamo  djeci dočarati neke situacije kako bismo ih potaknuli na razmišljanje o  tome koje vrste nasilja postoje, te što je to nasilje, a s ciljem razvijanja  kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja, rekla je Ivana  Marić, službenica za prevenciju u PU zadarskoj te koordinatorica projekta. Istaknula je kako su do sada imali već ovakve aktivnosti u većini  gradskih škola i djeca su izrazila želju da upravo kroz ovakve projekte uče  o nasilju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)