Kesteno i kamino terapija

Slika korisnika martinazd
SINERGIJA 1+1=3

 

Stigla jesen i kiša. A priroda fino, odmah nudi predivnu, slatku i mirisnu utjehu. Kesteni! Čim čujem i samu riječ, zamiriši mi vatrica, njihova korica na vrućoj rasplamsanoj vatri kamina. Koji genijalni plod. I sve samo ne običan.

Njegova priča je duga, vezana uz čovjeka, ali i ljepotu i zdravlje.

Prve tragove ovog stabla smo našli u fosilima zapisane. I šalju nam dokaze o svom postojanju od najmanje 10 miljuna godina. Šalju geološku razglednicu čak iz Tercarija.

U našoj, ljudskoj povijesti slijedimo ih do Kine, iz Stare Grčke o njima zaljubljeno priča Hipokrit, znamo da su u ovo doba godine primamljivi mirisi kestena se širili i ulicama Starog Rima, vjerojatno su uveseljavali i Indijance u Americi, jer i tamo ih ima.

Najstarije poznato stablo kestena raste pod nogama jednog vulkana-Etne. Izgleda da ima 4000 godina!!! I naravno da jedan toliko poštovani starac ima i osobno ime, zove se Kesten sto konja, ima promjer od 57,9 metara a ime duguje legendi o Argonskoj kraljici koja je navodno sa svojih sto konjanika našla utočište pod baš tim stablom prilikom jedne zaista opake oluje.

Osnovnih vrsta kestena ima 12. Naš pitomi europski kesten nosi latinsko ime Castanea Sativa.

Kesten je orašasti plod, koji za razliku od svojih orašastih rođaka lješnjaka, oraha i sl. ne sadrži masti. Malo ih ima, no neznatno. No zato se sa škrobom ne šali. Ima ga poprilično. Baš zato kestene treba ostaviti da odstoje, pa da se škrob pretvori u šećere. Tada on bude onako primamljivo sladak. To se radi tako da se kesteni, tek skupljeni ostave na hladnom, oko dva tjedna.

To bogatstvo škroba daje mogućnost da se od kestena radi brašno, pa onda od toga kruh, kolači, nadjevi. Od kestena se mogu raditi juhe, pire, peći ih… Mašta je granica. Okus nezaboravan!

11. 11. na dan Sv. Martina obično prate degustaciju mošta, prvih gutljaja onoga što bi trebalo postati vino.

No obično ljudi u njemu vide poslasticu i savršeni dodatak u jesenskim druženjima uz vatru i prijatelje. No kesten je puno više od toga! Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. A B vitamini potpomažu izgradnju i obnavljanje živčanih stanica, i pojačavaju imunološke obrane organizma. Kesteni su također i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. S obzirom da obiluju kalijem, a istovremeno su siromašni natrijem, kesteni se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima. A folna kiselina je jack-pot za trudnice potpomažući pravilni razvoj fetusa.

Tu niz dobročinstva za naš organizam ne završava. Sadrže još i magnezij, bakar, mangan, kalcij, željezo i cink. Cink, eto na primjer je izrazito efikasan protiv virusa. A kako te nezgodne bagudine u ovo doba godine vladaju samouvjere

no, ovo je svakako odlična prevencija. Treba se ponekad sjetiti da zdravlje dolazi iz frižidera i od seljaka. A ne od lijekova. Lijekovi nam trebaju kada je već zdravlje otišlo. Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet. Teško su probavljivi ali zato daju puno energije. Zbog njihove hranjivosti su ih stari narodi koristili za jačanje organizma, dok su se u srednjem vijeku plodovi pitomog kestena rabili kao važna namirnica u prehrani siromašnih slojeva društva. Njegov divlji rođak nije jestiv, no zato je izuzetno ljekovit za bolne vene, koje obnavlja na više nivoa. Kako elastičnost istih, tako i protočnost.

A zanimljivo je i to da možemo kod ovog divnog zalogaja toplog, i punog toliko utješnih osjeta koje nam daje čak i birati što od njega najviše uzeti i kako. Ako ga pečemo dobijemo više vitamina. Kuhani nam daje više minerala. Pa kako nam je po volji i što nam više treba.

Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s dišnim sustavom poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo kestena zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi.

Samo stablo daje izuzetno cijenjeno drvo od kojeg stolari izrađuju doslovno umjetnička dijela. U proljeće cvate zaista predivnim cvjetovima.

Upravo to što kroz cijelu godinu, u svakom razdoblju daje nešto nama ljudima zanimljivo, je presudilo da je to stablo kojeg je čovjek proširio posvuda.

Kelti su vjerovali da u bodljikavom omotaču koji čuva kestene, kao u nekoj ratobornoj šakici punoj bodlji se skriva nada i obećanje u nove početke.

Jer iako ovaj plod sazrijeva u vrijeme kada su dani sve kraći i kada mrak sve više vlada u danima, slatkoća ovog ploda daje obećanje da će sve biti u redu, i da kada nas obuzme sjeta, treba se samo podsjetiti da sve prolazi, pa i ono što izgleda tako nepomično i beskrajno dugo kao zima. Pa tako možemo sebi propisati savršenu terapiju za dizanje raspoloženja, vatrica u kaminu, zarezani kesteni na žar, dobro društvo, gutljajčić mošta i samo veselo!

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
njam njam :)