Mlade ne treba podcjenjivati, nego se prilagoditi njima i novim tehnologijama!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Završna konferencija projekta VR LABoratorija za malde
Ovim projektom nastojimo stvoriti bolje okruženje za mlade. Oni su kroz projekt usvojili nova znanja, isprobali su koristiti nove tehnologije kao što je VR, te su naučili i kako sami napraviti projekt, istaknuo je Erlić brojne benefite sudjelovanja
Arif SITNICA
Sudionici tribine ponudili su zanimljivu raspravu

Jesu li mladi pasivni? Koliko su uključeni u društveni život zajednice? Koliko su spremni za pokret? To je samo dio pitanja na koja se pokušalo odgovoriti na javnoj tribini pod nazivom »Pokreni se!«, a koja je održana u sklopu završne konferencija projekta VR LABoratorij za mlade. Projekt je nastao u suradnji Prirodoslovno-grafičke škole, Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat i Grada Zadra te su kroz njega, a primjenom suvremenih tehnologija, mladi imali priliku naučiti kreirati sadržaje virtualne stvarnosti i razviti inovativne turističke proizvode za konkurentniji nastup na tržištu. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 700.000 eura, a trajao je od svibnja 2018. godine do studenog ove godine.

«Izuzetno dobar projekt u ovo vrijeme apatije«

Jučer održana tribina privukla je brojne srednjoškolce i sudionike projekta koji su sudjelovali u zanimljivoj raspravi u Koncertnoj dvorani braće Bersa. Na tribini su sudjelovali Tanja Herceg, Savjet mladih Vlade Republike Hrvatske; Svjetlana Marijon, Udruga Zamisli; doc. dr. sc. Bruno Ćurko, Udruga Mala filozofija; dr. sc. Jurica Bosna, Savjet mladih Grada Zadra te Ivana Marinović, Volonterski centar Zadar, a zanimljivu raspravu vodio je i moderirao Damir Granić.


»Ovim projektom kažemo: Pokreni se! Ne kažemo: Sjedi u kafiću i žali se na stanje u državi. Potrebno je raditi. Svi sudionici projekta izašli su iz komforne zone i udobnosti i radili su, borili se

Tomislav GRBIN

​Učenici Prirodoslovno-grafičke škole dokazali su kako nisu pasivni jer su se s užitkom i predanošću uključili u projekt te su proizveli brojne zanimljive sadržaje i naučili kako koristiti i stvarati sadržaje za Virtual reality - VR.

- Zahvaljujem nositelju Gradu Zadru što je izabrao našu školu kao partnera u projektu. Naša je škola još od 2014. godine sudjelovala u mnogim projektima, a ovaj projekt je izuzetno dobar u ovo vrijeme apatije. Mi smo izašli iz socijalizma gdje smo svi imali malo, ali smo i mogli malo raditi. Međutim, sad smo u sustavu tržišne ekonomije u kojem vlada borba na tržištu rada i mnogi se nisu snašli. Ovim projektom kažemo: Pokreni se! Ne kažemo: Sjedi u kafiću i žali se na stanje u državi. Potrebno je raditi. Svi sudionici projekta izašli su iz komforne zone i udobnosti i radili su, borili se, rekao je u pozdravnom govoru ravnatelj škole Tomislav Grbin. Istaknuo je kako su učenici kroz projekt stekli mnoga znanja, a samim time i sigurnost te samopouzdanje. Dodao je kako sada kada su pokrenuti moraju nastaviti s kretanjem, a ne stati.

Šime Erlić, pročelnik upravnog odjela za EU fondove, istaknuo je kako mladi ne smiju ostati dio pasivne mase.

- Ovim projektom nastojimo stvoriti bolje okruženje za mlade. Oni su kroz projekt usvojili nova znanja, isprobali su koristiti nove tehnologije kao što je VR, te su naučili i kako sami napraviti projekt, istaknuo je Erlić brojne benefite sudjelovanja. Najavio je početak projekta uređenja Centra za mlade gdje bi mladi trebali naći nišu za kreativni rad.

- Završio je rok za žalbu i vjerujem da bi krajem godine trebali početi radovi na uređenju Centra za mlade. To će biti svojevrsni HUB prostor u kojem će moći stvarati, najavio je Erlić.

Jesu li mladi aktivni ili pasivni?

Nakon pozdravnih govora uslijedila je panel rasprava u kojoj su se mogle čuti suprostavljene teze o uključenju mladih u društveni život.

Naime, dok je Jurica Bosna, predsjednik Savjeta mladih Grada Zadra govorio kako su mladi u Zadru pasivni te se ne javljaju na e-mailove, kao i da imaju jako slab odaziv na tribine i događanja koja organiziraju, Ivana Marinović iz Volonterskog centra istaknula je činjenicu kako ima preko 2.000 volontera koji su uključeni u rad na brojnim projektima i u ustanovama.

- Mladima treba pristupiti putem platformi koje oni koriste, a ne putem tradicionalnih medija. Dakle, potrebno je komunicirati preko Instagrama, a ne samo Facebooka, koji je za starije, rečeno je na tribini, a što su mnogi mladi i podržali.

- Uključite se u volonterske centre, sudjelujte u projektima koji vam se nude jer ćete na taj način steći zanimljiva i kasnije za život prijeko potrebna iskustva. Život nije pošten i to morate znati, ali vaše iskustvo i znanje koje steknete kroz volontiranje vam nitko ne može oduzeti te će vam izvrsno doći kasnije prilikom zapošljavanja i u poslu, najbolje je sažela sve benefite volontiranja Tanja Herceg iz Savjeta mladih Vlade Republike Hrvatske, koja je i sama započela osnivanjem udruge kako bi promijenila neke stvari koje su joj smetale.

I ostali su pozvali mlade da se uključe, a Ivana Marinović iz Volonterskog centra istaknula je kako nema problema s manjkom volontera već s malim brojem institucija u kojima bi volonteri mogli sudjelovati.

​Za kraj su svi zaključili kako mlade ne treba podcjenjivati, kako se treba prilagoditi njima, ali i novim tehnologijama te im treba ponuditi zanimljive projekte kako bi razvili puni potencijal.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)