Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mlade ne treba podcjenjivati, nego se prilagoditi njima i novim tehnologijama!

09.11.2019. 10:15


Jesu li mladi pasivni? Koliko su uključeni u društveni život zajednice? Koliko su spremni za pokret? To je samo dio pitanja na koja se pokušalo odgovoriti na javnoj tribini pod nazivom »Pokreni se!«, a koja je održana u sklopu završne konferencija projekta VR LABoratorij za mlade. Projekt je nastao u suradnji Prirodoslovno-grafičke škole, Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat i Grada Zadra te su kroz njega, a primjenom suvremenih tehnologija, mladi imali priliku naučiti kreirati sadržaje virtualne stvarnosti i razviti inovativne turističke proizvode za konkurentniji nastup na tržištu. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 700.000 eura, a trajao je od svibnja 2018. godine do studenog ove godine.


«Izuzetno dobar projekt u ovo vrijeme apatije«
Jučer održana tribina privukla je brojne srednjoškolce i sudionike projekta koji su sudjelovali u zanimljivoj raspravi u Koncertnoj dvorani braće Bersa. Na tribini su sudjelovali Tanja Herceg, Savjet mladih Vlade Republike Hrvatske; Svjetlana Marijon, Udruga Zamisli; doc. dr. sc. Bruno Ćurko, Udruga Mala filozofija; dr. sc. Jurica Bosna, Savjet mladih Grada Zadra te Ivana Marinović, Volonterski centar Zadar, a zanimljivu raspravu vodio je i moderirao Damir Granić.


»Ovim projektom kažemo: Pokreni se! Ne kažemo: Sjedi u kafiću i žali se na stanje u državi. Potrebno je raditi. Svi sudionici projekta izašli su iz komforne zone i udobnosti i radili su, borili se
Tomislav GRBIN
​Učenici Prirodoslovno-grafičke škole dokazali su kako nisu pasivni jer su se s užitkom i predanošću uključili u projekt te su proizveli brojne zanimljive sadržaje i naučili kako koristiti i stvarati sadržaje za Virtual reality – VR.
– Zahvaljujem nositelju Gradu Zadru što je izabrao našu školu kao partnera u projektu. Naša je škola još od 2014. godine sudjelovala u mnogim projektima, a ovaj projekt je izuzetno dobar u ovo vrijeme apatije. Mi smo izašli iz socijalizma gdje smo svi imali malo, ali smo i mogli malo raditi. Međutim, sad smo u sustavu tržišne ekonomije u kojem vlada borba na tržištu rada i mnogi se nisu snašli. Ovim projektom kažemo: Pokreni se! Ne kažemo: Sjedi u kafiću i žali se na stanje u državi. Potrebno je raditi. Svi sudionici projekta izašli su iz komforne zone i udobnosti i radili su, borili se, rekao je u pozdravnom govoru ravnatelj škole Tomislav Grbin. Istaknuo je kako su učenici kroz projekt stekli mnoga znanja, a samim time i sigurnost te samopouzdanje. Dodao je kako sada kada su pokrenuti moraju nastaviti s kretanjem, a ne stati.
Šime Erlić, pročelnik upravnog odjela za EU fondove, istaknuo je kako mladi ne smiju ostati dio pasivne mase.
– Ovim projektom nastojimo stvoriti bolje okruženje za mlade. Oni su kroz projekt usvojili nova znanja, isprobali su koristiti nove tehnologije kao što je VR, te su naučili i kako sami napraviti projekt, istaknuo je Erlić brojne benefite sudjelovanja. Najavio je početak projekta uređenja Centra za mlade gdje bi mladi trebali naći nišu za kreativni rad.
– Završio je rok za žalbu i vjerujem da bi krajem godine trebali početi radovi na uređenju Centra za mlade. To će biti svojevrsni HUB prostor u kojem će moći stvarati, najavio je Erlić.




Jesu li mladi aktivni ili pasivni?
Nakon pozdravnih govora uslijedila je panel rasprava u kojoj su se mogle čuti suprostavljene teze o uključenju mladih u društveni život.
Naime, dok je Jurica Bosna, predsjednik Savjeta mladih Grada Zadra govorio kako su mladi u Zadru pasivni te se ne javljaju na e-mailove, kao i da imaju jako slab odaziv na tribine i događanja koja organiziraju, Ivana Marinović iz Volonterskog centra istaknula je činjenicu kako ima preko 2.000 volontera koji su uključeni u rad na brojnim projektima i u ustanovama.
– Mladima treba pristupiti putem platformi koje oni koriste, a ne putem tradicionalnih medija. Dakle, potrebno je komunicirati preko Instagrama, a ne samo Facebooka, koji je za starije, rečeno je na tribini, a što su mnogi mladi i podržali.
– Uključite se u volonterske centre, sudjelujte u projektima koji vam se nude jer ćete na taj način steći zanimljiva i kasnije za život prijeko potrebna iskustva. Život nije pošten i to morate znati, ali vaše iskustvo i znanje koje steknete kroz volontiranje vam nitko ne može oduzeti te će vam izvrsno doći kasnije prilikom zapošljavanja i u poslu, najbolje je sažela sve benefite volontiranja Tanja Herceg iz Savjeta mladih Vlade Republike Hrvatske, koja je i sama započela osnivanjem udruge kako bi promijenila neke stvari koje su joj smetale.
I ostali su pozvali mlade da se uključe, a Ivana Marinović iz Volonterskog centra istaknula je kako nema problema s manjkom volontera već s malim brojem institucija u kojima bi volonteri mogli sudjelovati.
​Za kraj su svi zaključili kako mlade ne treba podcjenjivati, kako se treba prilagoditi njima, ali i novim tehnologijama te im treba ponuditi zanimljive projekte kako bi razvili puni potencijal.