Ove godine 142 prometne nesreće kojima su »kumovali« alkohol, droge i drugi opijati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
»Martinje« - pojačane mjere u prometu i savjeti za vozače
Analiza uzroka prometnih nesreća pokazuje da je alkohol uz brzinu i dalje dominantan uzrok prometnih nesreća, naročito izražen u vrijeme blagdana i u dane vikenda, te da se kao značajan broj sudionika prometnih nesreća s teškim/najtežim posljedicama pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu) kao i osobe starije životne dobi, znatno sklonije konzumiranju alkohola
Sergej DRECHSLERhttps://www.zadarskilist.hr/node/add/article#
Iz PU zadarske mole vozače da u vrijeme proslave Martinja ne voze ukoliko su konzumirali alkoholna pića

Tradicionalno, za dane tijekom razdoblja od 8. do 12. studenog 2019. godine na području PU zadarske očekuje se povećani broj sudionika u prometu, a povodom obilježavanja blagdana Sv. Martina. Stoga ovom prigodom Policijska uprava Zadarska najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.

Pojačani nadzor u prometu obavljat će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Manje prometnih nesreća

S tim u svezi, iz PU zadrske izdvajaju podatak da je kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga i lijekova u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 780 vozačkih dozvola (2018./984), te 40 vozačkih dozvola radi vožnje pod utjecajem droga i drugih opijata (2018./71).

Statistički pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog prometa na području PU zadarske za navedeno razdoblje ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukazuju da i nadalje stanje sigurnosti nije u potpunosti zadovoljavajuće, što se očituje brojem prometnih nesreća koje su za posljedicu imale sljedeće podatke: za prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 1.657 prometnih nesreća (2018./1.907 PN-a) što je za 250 prometnih nesreća manje ili 13,1 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Također može se istaći podatak o smanjenju broja smrtno stradalih osoba (2018./16 smrtno stradalih osoba, a 2019.g. 7 smrtno stradalih osoba) ili - 56,3%, potom smanjenje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 15% odnosno (2018./432; 2019./367 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama), te smanjenje broja prometnih nesreća s materijalnom štetom za 12,1% (2018./1.460; 2018./1.283 prometnih nesreća s manjom štetom).

Početkom studenoga najteža stradavanja na prometnicama

Analizom uzroka prometnih nesreća ukazuje se da je alkohol uz brzinu i dalje dominantan problem sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i u dane vikenda, te da se kao značajan broj sudionika prometnih nesreća s teškim i najtežim posljedicama pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu) kao i osobe starije životne dobi, znatno sklonije konzumiranju alkohola.

Iz navedenog, izdvojili bi podatak da se u prvih deset mjeseci ove godine dogodilo ukupno 142 prometne nesreće, u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola, droge, lijekova ili nekog drugog opijata (2018./153).

Nadalje, analitičkim praćenjem stanja sigurnosti prometa u zoni odgovornosti Policijske uprave zadarske, početak mjeseca studenog najčešće nosi tragične posljedice i najteža stradavanja na prometnicama uz gore navedene uzroke tu je i pojava magle, kiše, sklizak kolnik isl.

Iz PU zadarske mole sve sudionike u prometu, a posebno vozače da u vrijeme proslave Martinja ne sjedaju za upravljač svoga vozila ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste javni gradski prijevoz, taksi prijevoz ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića.

Takvim odgovornim postupkom, izbjeći će se moguće štetne posljedice, nastanak prometne nesreće, materijalna šteta ili najteže posljedice, kako vlastite, tako i drugih sudionika u prometu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno