Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sva raskoš filoloških istraživanja i humanističke struke – sutra i u Benkovcu

08.11.2019. 16:20


Danas su u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvoreni 8. Zadarski filološki dani koji su okupili više od stotinu znanstvenika iz Hrvatske i cijele Europe. Nastavljajući tradicionalnu suradnju u organizaciji Zadarskih filoloških dana, Odjel za kroatistiku i Odjel za rusistiku, od ove godine dva samostalna odjela Sveučilišta u Zadru, zajednički su organizirali osme po redu Zadarske filološke dane. Riječ je zapravo o šesnaestoj po redu ovakvoj zadarskoj manifestaciji koju je najprije organizirao tadašnji sveučilišni Odsjek za slavistiku, a koja je do sada okupljala vrsne filologe i znanstvenike, što je slučaj i ove godine.


Četiri tematske cjeline
Kako je na otvorenju istaknula pročelnica Odjela za kroatistiku dr. sc. Sanja Knežević, u dvodnevnom bogatom programu ovog međunarodnog znanstvenog skupa, koji se odvija 8. i 9. studenoga, pokazat će se sva raskoš filoloških istraživanja i humanističke struke.
– Ove godine osmislili smo skup kao dvodnevnu manifestaciju na dvije lokacije. Tako će se prvog dana Zadarski filološki dani održavati na Sveučilištu u Zadru, a u subotu, 9. studenoga u Benkovicu, kazala je dr. sc. Sanja Knežević, te istaknula da je program osmih Zadarskih filoloških dana podijeljen u četiri tematske cjeline, odnosno sekcije.
– Prva je »Jezik i književnost zadarskoga područja (19. stoljeće)«, a riječ je o bogatoj sekciji istraživačkih tema, što će se vidjeti već u plenarnom predavanju koje će održati uvaženi prof. dr. sc. Josip Lisac, dugogodišnji profesor koji je vrijednim znanstvenim i nastavničkim radom obilježio polugodišnji rad Odsjeka za kroatistiku, najavila je dr. sc. Sanja Knežević izlaganje prof. dr. sc. Josipa Lisca pod nazivom »Hrvatski jezik i hrvatska književnost zadarskoga područja u 19. stoljeću«.


Najdeblji korijen Sveučilišta u Zadru
Druga sekcija odnosi se na aktualnu temu »Književni lik«, treća na »Književnost i povijest«, a četvrta sekcija, koja se bavi proučavanjem hrvatskih i drugih slavenskih jezika nosi naziv »Slavistika danas! Lokalni, regionalni i globalni doprinos.« Pozdravne riječi i dobrodošlicu sudionicima skupa uputila je i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican koja je istaknula kako znanstveni skup ovakvog tipa produbljuje saznanja o jeziku i književnosti, te povezuje domaće i inozemne znanstvene stručnjake.
– Više od šezdeset godina Odsjek za kroatistiku čini najdeblji korijen Sveučilišta u Zadru, ustvrdila je rektorica Vican, te je otvarajući skup izrazila posebno zadovoljstvo što se on odvija i izvan zgrade Sveučilišta, odnosno što se drugi dan skupa održava u Benkovcu.