Sva raskoš filoloških istraživanja i humanističke struke - sutra i u Benkovcu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Dvodnevni međunarodni znanstveni skup na dvije lokacije
Ove godine osmislili smo skup kao dvodnevnu manifestaciju na dvije lokacije. Tako će se prvog dana Zadarski filološki dani održavati na Sveučilištu u Zadru, a u subotu, 9. studenoga u Benkovcu, kazala je dr. sc. Sanja Knežević, te istaknula da je program osmih Zadarskih filoloških dana podijeljen u četiri tematske cjeline
Vedran SITNICA
Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican izrazila zadovoljstvo što se manifestacija održava i u Benkovcu

Danas su u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvoreni 8. Zadarski filološki dani koji su okupili više od stotinu znanstvenika iz Hrvatske i cijele Europe. Nastavljajući tradicionalnu suradnju u organizaciji Zadarskih filoloških dana, Odjel za kroatistiku i Odjel za rusistiku, od ove godine dva samostalna odjela Sveučilišta u Zadru, zajednički su organizirali osme po redu Zadarske filološke dane. Riječ je zapravo o šesnaestoj po redu ovakvoj zadarskoj manifestaciji koju je najprije organizirao tadašnji sveučilišni Odsjek za slavistiku, a koja je do sada okupljala vrsne filologe i znanstvenike, što je slučaj i ove godine.

Četiri tematske cjeline

Kako je na otvorenju istaknula pročelnica Odjela za kroatistiku dr. sc. Sanja Knežević, u dvodnevnom bogatom programu ovog međunarodnog znanstvenog skupa, koji se odvija 8. i 9. studenoga, pokazat će se sva raskoš filoloških istraživanja i humanističke struke.

- Ove godine osmislili smo skup kao dvodnevnu manifestaciju na dvije lokacije. Tako će se prvog dana Zadarski filološki dani održavati na Sveučilištu u Zadru, a u subotu, 9. studenoga u Benkovicu, kazala je dr. sc. Sanja Knežević, te istaknula da je program osmih Zadarskih filoloških dana podijeljen u četiri tematske cjeline, odnosno sekcije.

- Prva je »Jezik i književnost zadarskoga područja (19. stoljeće)«, a riječ je o bogatoj sekciji istraživačkih tema, što će se vidjeti već u plenarnom predavanju koje će održati uvaženi prof. dr. sc. Josip Lisac, dugogodišnji profesor koji je vrijednim znanstvenim i nastavničkim radom obilježio polugodišnji rad Odsjeka za kroatistiku, najavila je dr. sc. Sanja Knežević izlaganje prof. dr. sc. Josipa Lisca pod nazivom »Hrvatski jezik i hrvatska književnost zadarskoga područja u 19. stoljeću«.

Najdeblji korijen Sveučilišta u Zadru

Druga sekcija odnosi se na aktualnu temu »Književni lik«, treća na »Književnost i povijest«, a četvrta sekcija, koja se bavi proučavanjem hrvatskih i drugih slavenskih jezika nosi naziv »Slavistika danas! Lokalni, regionalni i globalni doprinos.« Pozdravne riječi i dobrodošlicu sudionicima skupa uputila je i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican koja je istaknula kako znanstveni skup ovakvog tipa produbljuje saznanja o jeziku i književnosti, te povezuje domaće i inozemne znanstvene stručnjake.

- Više od šezdeset godina Odsjek za kroatistiku čini najdeblji korijen Sveučilišta u Zadru, ustvrdila je rektorica Vican, te je otvarajući skup izrazila posebno zadovoljstvo što se on odvija i izvan zgrade Sveučilišta, odnosno što se drugi dan skupa održava u Benkovcu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno