Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U ponudi novi obrazovni program – voditelj EU projekata

09.11.2019. 09:15


Zadarsko Pučko otvoreno učilište jedina je javna ustanova osnovana 1954. godine za obavljanje kulturne, prosvjetne, informativne i uslužne djelatnosti čiji je osnivač Grad Zadar i najstarija je ustanova i jedina u društvenom vlasništvu u Zadarskoj Županiji, koja se bavi cjeloživotnim obrazovanjem djece i odraslih.


Već desetak zinteresiranih
No, iako »dama u godinama«, ova ustanova neprestano prati moderne trendove i što je najvažnije potrebe tržišta rada, pa je tako od ove jeseni uz mnoge obrazovne programe za djecu i odrasle uvela još jedan vrlo važan, a čini se uskoro i nezaobilazan program, a to je – voditelj EU projekata. Zainteresiranih već ima desetak.
– Riječ je o novom programu obrazovanja za odrasle kojeg prvi put uvodimo ove godine, a tečajevi bi trebali početi sljedećeg tjedna. Predavači će biti renomirani stručnjaci koji se ovim bave i kojima je na to na neki način uža specijalnost. Posebnost ovog programa za razlliku od svih ostalih jest da je jedan od preduvjeta da polaznik mora imati najmanje završeno prvostupničko obrazovanje. U sklopu ove edukacije, polaznici će učiti sve o EU fondovima, kako se provode, na koji način uspješno aplicirati s projektima i na koji fond u kojem slučaju, što je sve potrebno od prvog papira, pa dalje, objasnila je Jagoda Gluščević dugogodišnja ravnateljica zadarskog Pučkog otvorenog učilišta dodajući, kako ima puno upita baš za ovaj program i to mahom upravo od mlađih obrazovanih ljudi koji su zaposleni, ali su im zbog posla potrebna dodatna znanja i vještine oko EU projekata, ali naravno, ima i nezaposlenih prvostupnika koji bi se time voljeli baviti.


Edukacije počinju sljedećeg tjedna
Osim ovog programa Pučko otvoreno učilište također, od sljedećeg tjedna počinje s još jednim novim programom, a to je edukacija za barmena. Prema riječima ravnateljice Gluščević, već nekoliko posljednjih godina pokazalo se da postoji potreba za ovim programom odnosno, svojevrsnom – subspecijalizacijom.
– I u ovom slučaju interes je velik. Mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata, konobari i oni koji već rade ili su pak, nezaposleni, žele se obrazovati za ovo zanimanje i dobiti verificirani certifikat koji će im zasigurno olakšati zapošljavanje. Osim toga, uvijek je lijepo i korsino stjecati nova znanja i vještine jer i naša je svrha i cilj – cjeloživotno učenje, naglasila je Gluščević.
Što se tiče dugogodišnjih postojećih programa i ove je godine najveći interes za zanimanje njegovatelja i masera. Naime, svaka skupina broji po 20-tak polaznika, a postoji i dobar interes za zanimanje gerontodomaćica čiji se program provodi u suradnji sa zadarskim Društvom crvenog križa.
Osim toga oko 150 djece predškolske dobi uči strani jezik, a od ove godine u suradnji sa školama – Pučko otvoreno učilište omogućuje djeci od prvog do trećeg razreda osnovne škole učenje još jednog stranog jezika – njemačkog ili talijanskog, no to naravno, plaćaju roditelji.




»Bilo bi svakako lijepo i poželjno da neki od europskih projekata bude osmišljen i za stariju populaciju, posebno kad je u pitanju učenje stranih jezika jer bi zainteresiranih sigurno bilo«
Jagoda GLUŠČEVIĆ
Prema riječima ravnateljice Gluščević, općenito, polaznici se pri upisu određenog programa vode različitim motivima, pa tako neki žele zadržati posao dodatnim stručnim usavršavanjem, ili pak žele dobiti novi posao, za koji im treba osposobljavnje odnosno prekvalifikacija, a polaznici su ipak, najčešće osobe mlađe ili srednje životne dobi, dok je starijih polaznika kao što su umirovljenici vrlo malo. Ali, kako je dodala Gluščević to ne znači da ne postoji zanimanje umirovljenika, osobito za strane jezike. Nažalost, s obzirom na to kolike su hrvatske mirovine, velika većina luksuz učenja jezika sebi ne može priuštiti.
– Bilo bi svakako lijepo i poželjno da neki od europskih projekata bude osmišljen i za stariju populaciju, posebno kad je u pitanju učenje stranih jezika jer bi zainteresiranih sigurno bilo, zaključila je Gluščević.


I verificirani tečaj za krojačicu
Inače, na ovom učilištu godinama se nude i brojni tečajevi osposobljavanja za razne ugostiteljske poslove poput kuhar/ica za jednostavna jela, slastičar/ka za jednostavne slastice, jednostavnih poslova u zanimanju konobar/ica, priprematelj/ica koktela, priprematelj/ica pizza i bureka, te jednostavnih poslova u zanimanju pekara/ica.
Polaznici se mogu stručno osposobiti i za poslove za aranžer/ka cvijeća, zaštitar/ka, čuvar/ica, pomoćnik/ica u nastavi u radu s učenicima s teškoćama, računalnih operater/ka, maser/ka, njegovatelj/ica, gerontodomaćin/ica, sobar/ica, vinogradar/ka, vinar/ka, maslinar/ka, kao i jednostavnih poslova u zanimanju vrtlar/ica, jednostavnih poslova u zanimanju zidar/ica, jednostavnih poslova u zanimanju fasader/ka, te jednostavnih poslova u zanimanju tesar/ica.
Također, polaznici se mogu dodatno usavršiti u zanimanjima maser/ki s gurmanskim pripravcima u wellnessu, voditelj/ica wellnessa s gurmanskim pripravcima, te slastičar/ka specijalist nacionalnih slastica.
Tu je odnedavno i verificirani tečaj za krojenje i šivanje, zanimanje za koje se od sada može dobiti certifikat koji se unosi u radnu knjižicu, a koje je do sada bilo u kategoriji hobija.