Utočište od prosječnosti, bijeg od trivijalnog i žudnja ka savršenosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Godišnja izložba Likovne udruge Zadart
Ove godine, izložba je posvećena preminulom članu Zadarta, inače poznatom zadarskom liječniku Stipanu Kujundžiću. Svoje radove izložili su zadarski umjetnici, Aleksandar Bonačić, Meho Čaušević, Adnan Dupanović, Tihomir Franov, Petar Franulović, Julije Jelaska, Vanda Jurković, Željko Karavida, Nilo Karuc, Siniša Klarica, Stipan Kujundžić, Željko Mršić, Živko Nimac, Maja Pavin Radaljac, Mijat Radas, Igor Rončević i Jerolim Vulić
Željko KARAVIDA
Članovi Likovne udruge Zadart na godišnjoj izložbi u galeriji u Kovačkoj 3

Kad se govori o likovnoj umjetnosti u Zadru, godinama je naslov Zadart nezaobilazan u promišljanjima kako umjetnost podariti gradu. Udruga je to koja svakom novom izložbom, ne samo broji nove članove, nego iz puka izvlači esenciju onog što je s druge strane čovjekova razmišljanja.

Tako je otvarajući godišnju izložbu Likovne udruge Zadart govorio direktor galerije Zoran Džapo dodajući da se ova udruga ima čime pohvaliti od svog osnivanja 2000. godine, napose organizacijom izložbi u kojima prvi put pojavili, kasnije vrlo uspješni zadarski umjetnici. Ove godine, izložba je posvećena preminulom članu Zadarta, inače poznatom zadarskom liječniku Stipanu Kujundžiću koji je ostavio i značajan slikarski pečat u gradu.

Kako je u predgovoru kataloga napisao zadarski novinar i umjetnik Siniša Klarica, Zadart je mjesto gdje se u svojim artefaktima sastaju, akademici, liječnici, profesori, inženjeri, novinari, carinici, metalni radnici, ali i slikari.

- Veže ih mala galerija u Kovačkoj 3. koja sve više biva utočište od prosječnosti, bijeg od trivijalnog i žudnja ka savršenosti. Istovremeno, to je pučko okupljalište s bijelim zidovima omeđeno, ekranima punih želje da se prodre do umjetnosti. Galerija Zadart pomalo je i teatar čija se pozornica okreće kao karusel, ali uvijek u novim oblicima dok glumci izgovaraju kratke replike pokušavajući biti zanimljiviji od vlastite scenografije. Iako u galeriji često prevladava primijenjena umjetnost, klasično slikarstvo svakako nije podstanar. Živimo u siromašno doba gdje tržište diktira da je boja i platno skuplje od darovitosti i gdje se formatima, a ne artizmom rastavlja dobro od lošeg. Zadart je i tu barijera. Malen otok u moru mediokritetstva čije plime nagrizaju sve ono što danas nazivamo hrvatsko. Naš pokojni Stipan bi sigurno rekao da je to otok u kojem ljudi vrijede, otok za kojeg je vrijedno se boriti perom, kistom, bojicama, flomasterom, pa čak i računalom. Zadart je dio te istine koju i ove godine poklanja svom puku koji ga voli.

Na izložbi su svoje radove izložili zadarski umjetnici, Aleksandar Bonačić, Meho Čaušević, Adnan Dupanović, Tihomir Franov, Petar Franulović, Julije Jelaska, Vanda Jurković, Željko Karavida, Nilo Karuc, Siniša Klarica, Stipan Kujundžić, Željko Mršić, Živko Nimac, Maja Pavin Radaljac, Mijat Radas, Igor Rončević i Jerolim Vulić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno