Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vučetić kažnjen zbog neopravdanog izostanka u Saboru

08.11.2019. 08:09


Među petero saborskih zastupnika koji su proteklog mjeseca bez opravdanog razloga izostali sa sjednice Hrvatskog sabora je i zadarski nezavisni zastupnik Marko Vučetić. Bivši mostovac već se više puta našao na listama izostanaka, no kako je nedavno izjavio za naš list, riječ je o spriječenosti zbog obveza na Sveučilištu Zadar na kojemu je zaposlen.
Naime, kada smo prije točno godinu dana pisali o tadašnjoj listi neopravdanih izostanaka saborskih zastupnika, među onima s najviše izostanaka sa sjednice Sabora u listopadu bio je i Zadranin Marko Vučetić. Od ukupno 151 zastupnika neopravdanih izostanak imalo je njih 11, ostali zastupnici imali su tek po jedan dan izostanka, a među njima je najviše bilo Vučetićevih bivših kolega iz Mosta.
Kao i ostali zastupnici koji su izostali sa sjednice, i Vučetić će biti kažnjen umanjenjem zastupničkog paušala koji mjesečno iznosi 1.500 kuna, a od kojega će im se sada oduzeti 150 kuna. Međutim, ovdje treba napomenuti kako je slučaj zadarskog zastupnika specifičan jer on, kao docent na zadarskom Sveučilištu, u Saboru ipak djeluje kao volonter, odnosno za svoj rad ne prima plaću, budući da prima onu sveučilišnu. Na pitanje o razlozima dvodnevnog neopravdanog izostanka, Vučetić nam je tako rekao:
– Kod mene je uvijek riječ o istim razlozima izostanka, a to su obveze na Sveučilištu. Za njih bih mogao tražiti potvrdu o opravdanom izostanku, ali to ne želim jer su u pitanju sastanci, pa opravdanje tražim jedino kada je riječ o predavanjima ili sastancima za koje imam poziv, pojasnio je Vučetić otvoreno priznajući tada da su novčane kazne male, iako ih očito i sam često plaća.
Naime, Vučetić je zacijelo jedini saborski zastupnik koji sam kritizira male kazne za izostanke poručujući kako bi se novčana kazna trebala odnositi na plaću, a ne na paušal jer time dolazi do paradoksalne situacije u kojoj se na isti način sankcionira zastupnike s plaćom i one koji volontiraju poput njega.
– Osobno smatram da je kazna od 150 kuna po danu preblaga te da je prije svega riječ o populističkoj mjeri. Izostanak s posla bi se trebao tretirati kao nešto što bi trebalo utjecati na visinu plaće. Kao zastupnik volonter svaki bih izostanak mogao opravdati, budući da sam zaposlen izvan Sabora, ali to jednostavno ne želim, smatra poznati zadarski zastupnik koji je radom u Saboru izazvao brojne reakcije javnosti zbog izuzetnih istupa za govornicom, poput onog o Istanbulskoj konvenciji.


UMANJENJE ZASTUPNIČKOG PAUŠALA
Zastupnici će biti kažnjeni umanjenjem zastupničkog paušala koji mjesečno iznosi 1.500 kuna, a od kojega će im se sada oduzeti 150 kuna