Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za početak radova na sveučilišnom kampusu Grad će izdvojiti 6,2 milijuna kuna

08.11.2019. 09:00


Na Novom Bokanjcu se danas polaže kamen temeljac nove katoličke osnovne škole s pravom javnosti. Kako je od prije poznato, pola iznosa za izgradnju osigurat će Zadarska nadbiskupija, a Grad Zadar donio je odluku od podizanju kredita za svoju polovicu udjela. Kredit je osiguran kod Zagrebačke banke u iznosu 24,6 milijuna kuna uz kamatu od 0,66 posto. Rok otplate je tri godine s počekom do 2021. Troškovi kredita iznosit će 323 tisuće kuna. Kamen temeljac polaže jedan od budućih učenika škole.


O stipendijama i proračunu
To se jučer moglo čuti na kolegiju zadarskog gradonačelnika. Pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić pohvalio se kako je Zadar jedini grad uz Dubrovnik koji gradi školu bez pomoći države. U ponedjeljak, kaže Nekić, počinje prikupljanje zahtjeva za stipendijama.
– Grad Zadar ove godine je povećao iznos stipendija. Ukupno, bit će podijeljeno 85 studentskih stipendija od čega 45 za studente starijih godina, a 40 za nove studente. Za deficitarna zanimanja bit će podijeljeno 30 stipendija u iznosu 900 kn mjesečno. Oni koji studiraju izvan mjesta boravka dobivat će 800, a oni koji studiraju u mjestu boravka 600 kuna. Srednjoškolske stipendije iznose 300 kn, rekao je Nekić.
Pročelnik za financije Ivan Mijolović pohvalio se dobrim punjenjem proračuna. Ukupno ostvareni prihodi i primici u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine iznose 210.237.322,75 kuna, a rashodi i izdaci 192.783.714,19 kuna. Ostvaren je i tekući višak poslovanja u iznosu od 17.453.608,56 kuna. Namjenski i vlastiti prihodi korisnika ostvareni su u iznosu od 11.586.224,79 kuna, a rashodi koji se financiraju iz tih izvora u iznosu od 10.044.572,67 kuna. Ukupni manjak tako je s nekadašnjih 80 mil. kn smanjen gotovo za polovicu. Neke nove porezne mjere, kako kaže pročelnik Mijolović, koje zadiru u gradski proračun poput povećanja minimalne plaće s 3.800 na 4.000 kn, neće se odraziti na njegovo smanjenje. Tako ostvareni prihodi bit će namireni kompenzacijskim mjerama.


Centar za mlade gradi Brodomerkur
Pred gradskim ocima je razdoblje do 2023. kad će morati potrošiti sav novac koji im je dostupan putem EU fondova. No, kako to napraviti, kad država ne financira novu izgradnju sveučilišnog kampusa? Gradonačelnik Branko Dukić stoga je rekao da će za početak radova Grad izdvojiti 6,2 milijuna kuna. Prema riječima pročelnika za EU fondove Šime Erlića ukupan iznos za zadarske projekte koje finacira EU iznosi 1,4 milijarde kuna. Erlić je objavio da je žalbeni rok za gradnju Centra za mlade istekao pa će gradnji pristupiti tvrtka Brodomerkur.
Sljedeće godine obnovit će se plaža zgrade stare Poliklinike do nekadašnjeg Hitch bara. Uređenje tog obalnog pojasa koštat će porezne obveznike 560.000 kn, a za uređenje cijelog pojasa plaže Kolovare, kazao je pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap, bit će potrebno donijeti novi Urbanistički plan uređenja.
Kasap je potvrdio da je Grad Zadar odavno ispunio zahtjeve o smanjenju emisije CO2 prema potpisanom sporazumu. Za to je bilo potrebno, istaknuo je Kasap, provesti 151 mjeru u proteklih 10 godina. Ponajviše se može zahvaliti činjenici da u Zadru industrija praktički više i ne postoji. Poglavito ona koja značajnije zagađuje zrak. Tako su u Gradu Zadru smislili ambiciozniji plan koji kaže da će do 2030. za 40 posto dodatno smanjiti emisiju CO2.
Vlasnicima koji ne vode brigu o napuštenim i razbijenim automobilima na javnim mjestima, loše se piše. Naime, gradonačelnik Branko Dukić je najavio da će Gard vlasnicima najprije poslati pismeno upozorenje da maknu svoja vozila s javnih površina. Ako se ogluše i nakon roka od sedam dana, Obala i lučice će svojim paukom premjestiti vozila na za to predviđeno odlagalište a trošak »preseljenja« doznačit će se vlasniku.




Grad od Milinkovića traži odšetu
Gradonačelnik Branko Dukić slavodobitno je objavio da je Grad Zadar dobio je drugostupanjski sudski spor s obitelji Milinković. Riječ je sporu oko pristupne ceste do Galićevih zgrada u Diklu. Za dio Ulice Dragutina Domjanića, Milinkovići su 2012. govorili da se radi o njihovoj parceli. Prvostupanjski sud u Zadru, izgubio je Grad Zadar, ali je Županijski sud u Virovitici presudu preinačio u korist Grada Zadra. No, virovitički sud kao i zadarski Općinski sud, nije uvažio zahtjev Grada Zadra da se proglasi ništetnim Ugovor o kupoprodaji zaključen između Ivana Kucelina i Mirjane Milinković iz Zadra iz srpnja 2011. godine u dijelu koji se odnosi upravo na tu nerazvrstanu cestu. Budući da je Grad Zadar tu pretrpio štetu, napose organizirajući pristup Galićevim zgradama, gradonačelnik Dukić najavio je pokretanje spora za nadoknadu štete koju mu je prouzročilo postupanje obitelji Milinković.