Zbog nezakonitog otkaza bivšoj tajnici isplatili 130.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
HSP AS U sve težoj financijskoj situaciji zbog podmirenja duga u Zadru
Uredno je sve isplaćeno kako je i bilo dogovoreno, to je u potpunosti riješeno do kraja. S druge strane, mi ne da ne isplaćujemo, već imamo djelatnicu kojoj preko FIN-e idu isplate, kaže Maksan
HSP AS je u Zadarskoj županiji ove godine utemeljio nekoliko novih ogranaka

Mediji ovih dana izvještavaju o teškoj financijskoj situaciji HSP Ante Starčevića nad kojim je još prošle godine otvoren stečaj. Kako je stranka imala ogroman dug prema bivšoj tajnici u Zadru, provjerili smo jesu li joj uopće isplatiti cijelu svotu, s obzirom da je riječ o enormnih 130 tisuća kuna.

Naime, pravaši su svoju tajnicu u Zadru, Katarinu Bolić, otpustili u četvrtom mjesecu trudnoće, nakon čega je Fina podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad strankom zbog, kako su naveli, »neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu nešto većem od 250 tisuća kuna«.

Blokada računa

Jedan od glavnih razloga blokade stranačkog računa pravomoćna je presuda zadarske sutkinje Ivane Čačić-Brčić koja je HSP AS-u još u prosincu prošle godine naložila da bivšoj tajnici isplate odštetu od 130 tisuća kuna. Sutkinja je tijekom procesa utvrdila da je otkaz nezakonit, navodeći u obrazloženju presude: »Nije nedvojbeno utvrđeno da bi tužiteljica napustila radno mjesto svojom voljom, već iz izvedenih dokaza proizlazi da je razlog tome nemogućnost pristupa radnom mjestu, službenom telefonu i mailu, odnosno zaključane prostorije u kojem je obavljala rad, pa stoga nije ostvarena teška povreda radne obveze«. U obrazloženju presude navodi se i kako je »nedvojbeno utvrđena okolnost da je prostor u kojem je tužiteljica radila (i u kojem je bio priključak telefona, kao i blokirani službeni mail), vraćen Gradu Zadru«. Navodi se i to da je HSP AS imao saznanja o tome da je prostor vraćen Gradu, ali je »11. srpnja, unatoč saznanjima glede poslovnog prostora, donio spornu odluku o otkazu, bez da je tužiteljici omogućio iznošenje obrane«, obrazložila je sutkinja.

«Bit ćemo u plusu«

Dopredsjednika HSP AS-a, Antu Žonija Maksana stoga smo pitali jesu li bivšoj tajnici isplatili ovu svotu ili joj duguju još koju ratu.

- Uredno je sve isplaćeno kako je i bilo dogovoreno, to je u potpunosti riješeno do kraja. S druge strane, mi ne da ne isplaćujemo, već imamo djelatnicu kojoj preko FIN-e idu isplate. To je ono što su gospoda Ćorić i Tepeš ranije napravili u stranci dok je mi nismo preuzeli i regulirali sve te stvari. U roku od nekoliko mjeseci stranka će biti u plusu jer imamo preko 200 tisuća kuna od naših vijećnika po županijama. općinama i gradovima koji primaju svoje naknade, kazao nam je Maksan.

«NIJE DOŠLA NA RADNO MJESTO DO 7. SRPNJA«

Do otkaza tadašnjoj tajnici HSP AS-a u Zadru došlo je odlukom Središnjice koja joj je poslala pismeni otkaz ugovora o radu u kojemu su naveli kako »nije došla na radno mjesto od 7. srpnja«

Nazvali smo i gospođu Katarinu Bolić koja nam je pak potvrdila da joj je HSP AS isplatio cijelu svotu koju je sud odredio. Naime, do otkaza tajnici došlo je odlukom Središnjice koja joj je poslala pismeni otkaz ugovora o radu u kojemu su naveli kako »nije došla na radno mjesto od 7. srpnja«. No, dokaznim je postupkom utvrđeno da gospođa Bolić nije mogla ni ući u stranačke prostorije, s obzirom da su tadašnji čelnici HSP AS-a osnovali drugu stranku, MODES, te su ključeve ureda vratili Gradu.

U stranci se moglo čuti kako su za podmirenje ovog duga morali prodati službeno vozilo, no Maksan je tada rekao da su automobil kojeg je vozio Pero Ćorić vratili leasing kući te da članovi sami daju novac za odštetu bivšoj tajnici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)