Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SABATINA 2020. Zadrani bez šampiona u buteljiranim vinima i jakim alkoholnim pićima

08.11.2020. 10:46


Međunarodna najveća vinska smotra u Hrvatskoj, Sabatina 2020, sinoć je ušla u svoje veliko finale proglašenjem šampiona i dodjelom medalja za buteljirana vina, odnosno proglašenjem šampiona i dodjelom medalja za jaka alkoholna pića.


Šampioni Sabatine u buteljiranim vinima
Šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina i najbolje ocijenjeno vino je Grk "Elysion" desertno 2018. – Obrt Zure, Lumbarda, otok Korčula
Šampion crnih suhih i polusuhih vina je Rebellion 2018.. – Obrt Zure, Lumbarda, otok Korčula
Šampion bijelih suhih i polusuhih vina je Graševina 2018. – Iločki podrumi d.d., Ilok
Šampion vina sorte plavac je Dingač Riserva 2018. – Pelješki vinogradar d.o.o., Kuna Pelješka
Šampion vina sorte pošip je Pošip Zure 2019. – Obrt Zure, Lumbarda, otok Korčula
Šampion izgleda proizvoda je Plavac mali 2017. – OPG Darko Matijević, Hvar
Velika zlatna medalja za kvalitetu buteljiranih proizvoda ide za Traminac Izborna berba bobica 2017. Iločki podrumi d.d.


Šampioni i medalje za jaka alkoholna pića
Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je Nespola – Natura Antunović, Orebić
Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata je Voćna rakija od kruške – OPG Luka Bilušić – Destilerija Bilušić, Zagreb




Zadarsko prekjučer i jučer
Nakon prekjučerašnjeg velikog trijumfa Zadrana u dodjeli šampionskih titula i medalja za mlada i otvorena vina (vina u postupku proizvodnje) zadarskog trijmfa nije bilo, odnosno put Zadarske županije ne ide niti jedna šampionska titula u tim kategorijama, makar se na dosadašnjim Sabatinama i to događalo. Nastavlja se dominacija Zadrana u otvorenim i mladim vinima uz ne tako dobre plasmane kada su u pitanju buteljirana odnosno vina na tržištu. To je izraz dviju činjenica: istaknuti afirmirani profesionalni podrumi i vinari ne dostavljaju na ocjenjivanje mlada vina i otvorena vina, jer kod njih je vinarstvo desetljetna, negdje i stoljetna tradicija, dok je zadarska "vinska revolucija" mlada. Također, mladi zadarski vinari još nisu dosegli razinu značajnijih količina vina na odležavanju, dakle vina iz prethodnih godina, a mnogi nemaju niti dostatne opreme i prostora za to. Zadarski su vinari, dakle, na najboljem putu i imaju dokazano iznimnu osnovicu u mladim i otvorenim vinima za vrh države. Treba im u tome vrijeme, novac (investicije), te i nešto dodatnih podrumskih vještina za sezanje do vrha na ovakvim smotrama. Konačno ima u toj zadarskoj "nesreći" i sreće – većina vina proda se dok su mlada pa ih i ne mogu dugo njegovati, makar je to za ovdašnja, posebice moćna crna vina po gledanju struke preporučeno. Uvažit ćemo da se na Sabatini, kao recimo kod nas Maraština i Plavina, posebno nagrađuje Plavac mali crni, koji je ovdje rijedak i tek začet, odnosno Pošip, u kojem imamo već vrhunske uspjehe, ali je ipak stoljećima na Korčuli u Južnoj i na otocima Srednje Dalmacije.


Zadarska utjeha
Zadrani su apsolutno dominirali u uzimanju šampionskih titula za mlada vina gdje je najbolje mlado crno vino Syrah – Valerija Skoblara iz Privlake, a najbolje mlado bijelo vino 2020 Pošip – Stjepana Vučemilovića iz Zadra. Od dvije šampionske titule za otvorena vina Stjepan Vučemilović uzeo je jednu za Merlot iz 2019. Uz to uzeli su Zadrani 43 od 76 ukupno dodijeljenih zlatnih medalja u tim kategorijama odnosno 57 posto!
No put Zadarske županije stiže pregršt i zlatnih medalja za butelje, a koje se dodjeluju za vina koja su klasificirana vrhunskima odnosno imaju preko 85 od mogućih 100 bodova. Štoviše, i dio srebrnih vina koja su osvojila 82 do 85 bodova također su po tradicijskom određenju vrhunska.
Zadrani su ipak osvojili osam od 44 zlata za buteljirana vina za proizvođače iz cijele Hrvatske, a što je ipak gotovo 20 posto, ili bitno iznad količina vina koje se iz ove županije šalju na tržište. Zlatom su potvrđeni ovdašnji vinski lideri: Duško Jokić, Tomislav Glavić, Radoslav Bobanović i Željko Uzelac, Šime Škaulj i Trifun Poljak. Kazat ćemo da organizatori, svaka im čast na organizaciji u ovim nemilim uvjetima, ipak nisu dosad objavili bodove za vina. No, ako bi smo zaključivali broj bodova po mjestu na koja su stavili pojedina vina, ovih je osam zadarskih zlata u samom vrhu tablice. Kod jakih alkoholnih pića Zadrani predvođeni Matom Duševićem, vječnom Maraskom i braćom Darijom i Marijom Fiolićem, imaju konje za zlatne trke.
 


Zadarske medalje za buteljirana vina i jaka alkoholna pića


Zlatne medalje za buteljirana vina


1. CUVÉE 2015. VINARIJA JOKIĆ d.o.o. Lišane Tinjske
2. MARTIN 2016. KER-VIN, vl. Tomislav Glavić Nadin
3. CABERNET SAUVIGNON 2015. PZ MASLINA I VINO Polača
4. CABERNET SAUVIGNON 2016. PZ MASLINA I VINO Polača
5. MERLOT 2017. OPG ŠIME ŠKAULJ Nadin
6. CABERNET SAUVIGNON 2017. OPG ŠIME ŠKAULJ Nadin
7. CUVÉE TRIFUN 2015. VINA POLJAK j.d.o.o. Zadar
8. DESERTNO VINO (PROŠEK) 2018. STJEPAN VUČEMILOVIĆ Zadar


Srebrne medalje za buteljirana vina


1. SYRAH 2017. PZ MASLINA I VINO Polača
2. NADINSKA RANA 2017. VINA VRSALJKO Nadin
3. MARAŠTINA 2018. VINARIJA JOKIĆ d.o.o. Lišane Tinjske
4. FIOLIĆ MARAŠTINA SUR LIE 2018. VINA I LIKERI FIOLIĆ, TANTUM d.o.o. Zadar
5. FIOLIĆ MARAŠTINA 2019. VINA I LIKERI FIOLIĆ, TANTUM d.o.o. Zadar
6. FIOLIĆ MERLOT 2017. VINA I LIKERI FIOLIĆ, TANTUM d.o.o. Zadar
7. CHARDONNAY SUR LIE 2017. OPG ŠIME ŠKAULJ Nadin
Zadrana nema među brončanima za buteljirana vina


Zlatne medalje za jaka alkoholna pića


1. VIŠNJEVAC OPG MATE DUŠEVIĆ Ljubač
2. ŠLJIVOVICA GOLD MARASKA d.d. Zadar
3. FIOLIĆ LIKER OD MARAŠKE VINA I LIKERI FIOLIĆ, TANTUM d.o.o. Zadar
4. FIOLIĆ LIKER OD SMOKVE VINA I LIKERI FIOLIĆ, TANTUM d.o.o. Zadar


Srebrne medalje za jaka alkoholna pića


1. BOROVNICA PREMIUM MARASKA d.d. Zadar
2. ORAHOVAC MARASKA d.d. Zadar
3. WILLIAMS MARASKA d.d. Zadar
4. AMARENA PREMIUM MARASKA d.d. Zadar
5. RAKIJA OD SMOKAVA OBRT LANĐIN Tkon, otok Pašman


Brončane medalje za jaka alkoholna pića


1. TRAVARICA OBRT LANĐIN Tkon, otok Pašman