Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vozači počinili najviše prekršaja zbog neprilagođene brzine

08.11.2021. 15:53


U cilju postizanja optimalnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica tijekom vikenda provedene su pojačane aktivnosti nadzora vozila i vozača. Tom prilikom je alkotestirano 189 vozača od kojih je 14 bilo pod utjecajem alkohola, dok od ostalih prekršaja izdvajamo:


41 prekršaj zbog prekoračenja propisanog ograničenja brzine,


9 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitel za vrijeme vožnje,




20 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,


1 prekršaj zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje,


5 prekršaja zbog prolaska kroz crveno svjetlo,


3 prekršaja zbog nepropisnog pretjecanja,


4 prekršaja zbog upravljanja vozilom bez tehničkog pregleda i registracije, 


54 vozača sankcionirano  je zbog ostalih prometnih prekršaja.


Iz prometa je isključeno 16 vozača i 5 vozila. U tom se vremenu dogodilo 7 prometnih nesreća u kojima nije bilo ozlijeđenih osoba.
Najveća koncentracija alkohola od 1,55 g/kg izmjerena je u subotu, 06. studenog u 21.51 sati 51-godišnjem vozaču osobnog vozila, zadarskih registarskih oznaka, kojeg su policijski službenici zaustavili prilikom kontrole prometa u Ulici Hrvatskog sabora u Zadru. Vozač je isključen iz prometa te  prekršajno sankcioniran zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
U subotu, 6. studenog u 21.35 sati u Zrinsko-Frankopanskoj ulici u Zadru, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili osobni automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao  40-godišnjak, u vrijeme izrečene zaštitne mjere upravljanja za sve kategorije vozila. Nadalje, vozač je odbio testove na prisutnost alkohola i droge u organizmu, nakon čega je uhićen. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog zbog više prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama prepraćen je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru,gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru.
Osim  počinitelja različitih prometnih prekršaja, policija je u petak, 05. studenog u večernjim satima na području grada Zadra sankcionirala i dva vozača zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, od kojih je tijekom kontrole oduzeta manja količina marihuane koju su posjedovali.
Pozivamo sve vozače i druge sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa u cilju veće sigurnosti i smanjenja mogućnosti stradavanja u prometu.