Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Besplatno primiste, besplatno i dajte

Autor: Marija Ćurko

07.12.2008. 23:00
Besplatno primiste, besplatno i dajte

Foto: Zvonko KUCELIN



Blagdanu je prethodila trodnevnica u crkvi Bezgrešnog začeća BDM, koju je predvodio vlč. Vladislav Žarko Ošap, a drugog dana nakon svete mise slijedilo je svjedočanstvo s. Ljilje Lončar iz samostana Službenica milosrđa u Splitu, utemeljiteljice udruge “Zdenac” kao pokreta misionara milosrđa i 29-godišnje djevojke Sande Brezak iz Zagreba koja se priprema na ljeto iduće godine otići u misije u Tanzaniju
Danas na blagdan Bezgrešnog začeća BDM koji svečano slavi istoimena župa u Zadru na Puntamici, svetu misu u 10.30 sati predvodi vlč. Vladislav Žarko Ošap, župnik Drvara i voditelj Centra “Vojske Bezgrešne” za Bosnu i Hercegovinu. Svečano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.
Blagdanu je prethodila trodnevnica u crkvi Bezgrešnog začeća BDM, koju je predvodio vlč. Vladislav Žarko Ošap, a drugog dana nakon svete mise slijedilo je svjedočanstvo s. Ljilje Lončar iz samostana Službenica milosrđa u Splitu, utemeljiteljice udruge “Zdenac” kao pokreta misionara milosrđa i 29-godišnje djevojke Sande Brezak iz Zagreba koja se priprema na ljeto iduće godine otići u misije u Tanzaniju. Tamo će u gradu Songea, kao najsiromašnijem gradu Tanzanije, raditi u sirotištu i školi. Do tada će u vremenu intenzivne pripreme učiti jezik swahili, službeni jezik Tanzanije.
Potpuno predanje
Misionarski poziv Sanda je prvi put osjetila u srednjoj školi i dalje ga razvijala, spremna, kako kaže, odazvati se Božjem govoru, ostaviti sve, da bi služila najpotrebitijima. Ljubeći i pomažući siromašne i gladne, ljubimo Krista, ističe naša sugovornica. S. Ljilja Lončar ima trinaestogodišnje misijsko iskustvo u Ekvadoru. Udruga “Zdenac” jedina u Hrvatskoj sustavno se bavi pripremanjem i slanjem laika u zemlje Trećeg svijeta.
– Misionarski poziv znači biti dijete Božje, živjeti i naviještati radosno kršćanstvo, evanđelje, biti pozvan od Gospodina, ono što jesi u svom staležu, rekao je na početku svete mise don Emil Bilaver. Tako je uputio u navjestiteljsko poslanje Crkve koja je poslana svim narodima, ostvarujući na taj način poruku Svetog pisma: “Brzo trči riječ njegova.”
– U Evanđelju na poseban način odjekuju Isusove riječi: ‘Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite, dakle, Gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju, u svoj Vinograd, na svoju Njivu’. Znamo da nema ništa od žetve ako se ne odazovemo Božjem pozivu, rekao je u propovijedi vlč. Žarko Vladislav Ošap. Nadalje se osvrnuo na lik BDM Bezgrešne koja je očitovala potpuno predanje i povjerenje Bogu, bez zadrške i sumnje.
– Samo ako je Bog na prvom mjestu u čovjekovom životu, onda će sve drugo biti na svome mjestu, i u osobnom životu, obiteljskom, poslovnom, kao i u odnosima prema drugima. Ako ti Bog nije na prvom mjestu, ništa nije tamo gdje treba biti, pa makar nam se činilo da jest. Mir je mir savjesti, sve je na svome mjestu, a to nam može dati Djevica, koja je živjela u stalnome miru svoga duha, zaključuje predvoditelj svete mise, govoreći o važnosti tjelesnog, a posebno duševnog i duhovnog zdravlja koje se postiže sakramentima i životom u Božjoj prisutnosti.
Besplatno primiste, besplatno i dajte
– Biti misionar znači odazvati se jednom svjedočkom činu za Boga, potpuno, dati mu nešto najbolje. Također, upućuje na služenje Bogu življenjem djela milosrđa za najpotrebitije. Misionar znači nositi ljubav Isusa Krista čovječanstvu, dati Bogu ne dio sebe, nego cijelog sebe, dati mu svoje. Najbolje vrijeme, rad, srce za druge, činiti najbolja djela za Boga, djelujući konkretno u akciji. Tako postajemo misionari, čineći onaj veliki korak iskoraka od prosječne vjere, živimo s Bogom iz dana u dan. Misionarski poziv znači staviti se Bogu i bližnjemu na raspolaganje 24 sata dnevno. Poziv misionara je da mijenja život stanovništva trajno, da im daje samopouzdanje i znanje, što će im omogućiti da smjelo hode kroz život i budu sposobni samostalno brinuti se za sebe. Uz podučavanje, svakodnevnu pomoć i brigu za bolesne, najvažnije je prenošenje svjetla vjere, uz odaziv riječima Evanđelja: “Besplatno primiste, besplatno i dajte”, istaknula je Sanda Brezak.
– Ne zaboravimo zaboravljene. Volonteri ‘Zdenca’ financijski i praktično pomažu starije i nemoćne osobe bez obitelji, djecu samohranih roditelja, djecu bez roditelja. Radi se uglavnom o materijalnoj pomoći, moralnom i duhovnom ohrabrenju. Djela milosrđa radimo ovdje, ali idemo i dalje, jer milosrđe nema granica, čulo se o misijskom iskustvu.


 UDRUGA ZDENAC


– Udruga “Zdenac” osnovana je 2003. godine u Splitu, a zove se po jednom prividno slučajnom susretu Isusa i jedne žene Samarijanke koja je došla zahvatiti vode na zdencu. Počinje razgovor između njih kako bi ona od njega doživjela prihvaćanje, praštanje i poslanje. To je uglavnom program “Zdenca”, to jest sam se promijeniti i mijenjati sudbine ljudi. “Zdenac” je u znaku križa, a njegov logo je u misijskim bojama. Pet boja označava pet kontinenata, također postoji i misijska krunica. Kršćanin koji je povjerovao Isusu ljubi drugog čovjeka, raste u duhu i angažira se za njega, rekla je s. Ljija Lončar, istaknuvši kako se na više načina može biti misionar, misionar suradnik ili volonter. To je moguće molitvom, odricanjem, misijskim radionicama, itd. Tako se odgaja za nešto veće, za pomoć, solidarnost. Činiti najbolje za Boga, pretvarati vjeru u djela, stvarajući atmosferu velikodušnosti bez oklijevanja. Bog je onaj koji nagrađuje ovakve geste, dajući svoj blagoslov kroz generacije, ističe s. Ljilja Lončar.




 BIVŠA NOVINARKA SPREMNA ZA TANZANIJU


– Misionarski poziv uključuje poniznost, oduševljenje za Boga i pristajanje uz njegovu volju. Bilo da trebaš ići lijevo, ili desno, Bog će ti pomoći. To je ono što vodi svakog misionara. Svi smo pozvani pomagati ljudima u potrebi, prepoznavati one kojima treba pomoći, kroz služenje. Mnoga djeca u Africi čekaju da ih netko zagrli, nahrani, čekaju nekoga koji će doći i osvijetliti tamu njihova života. Postoje mnoga djeca koja zbog siromaštva i drugih razloga, nikad ne stignu u Centre za neishranjenu djecu i umiru od gladi, govorila je Sanda Brezak, sasvim obična djevojka koja se bavila novinarstvom, a sada je odlučila otići korak dalje – služiti potrebitima.