Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Božićna bajka na stometarskom platnu

Autor: Velimir Brkić

07.12.2008. 23:00
Božićna bajka na stometarskom platnu

Foto: Velimir BRKIĆ



Oslikavanje platna trebalo bi završiti do blagdana Sv. Ante, 13. lipnja 2009. godine, kad ćemo ga izrezati na komadiće i prodavati na aukciji, najvjerojatnije u Zadru. Sav prihod namijenjen je djeci s posebnim potrebama, naglasio je Čilić koji je od 1990. započeo s drugačijim oblicima umjetničkog prezentiranja


Akademski slikar i perfomer Branimir Čilić iz Zagreba, nakon što je ovog ljeta u Pakoštanima održao jedinstvenu izložbu pod morem ostavivši bez daha tamošnje mještane i brojne turiste, započeo je projekt “Božićna bajka”, oslikavanjem čak 100 metara dugog platna.
Umjetnici – slikari koji su uzeli boju i kist u ruke su školska i predškolska djeca iz Zadarske županije. Osim malih Pakoštanaca, kojima je prvima pripala čast započeti s oslikavanjem, u ovom jedinstvenom, humanitarnom projektu sudjelovat će i njihovi vršnjaci iz Škabrnje, Sv. Filip i Jakova, Vrane i drugih naselja naše županije.
– Cilj nam je da se u ovaj projekt uključi što više djece, iz svih škola na području Zadarske županije. Oslikavanje platna trebalo bi završiti do blagdana Sv. Ante, 13. lipnja 2009. godine, kad ćemo ga izrezati na komadiće i prodavati na aukciji, najvjerojatnije u Zadru. Sav prihod namijenjen je djeci s posebnim potrebama, naglasio je Čilić koji je od 1990. započeo s drugačijim oblicima umjetničkog prezentiranja – inscenacijama, multimedijskim komuniciranjem i hepeninzima.
Od 1988. godine unutar udruge “Art 88” pokrenuo je realizaciju multimedijskog prezentiranja art projekta “Hrvatska na križu, križ u Hrvatskoj”. Također, autor je logotipa za dolazak Svetog Oca Ivana Pavla II. u Dubrovnik. Osobitu medijsku pažnju doživio je 1999. godine na aukciji koja je u Širokom Brijegu održana za pomoć Hrvatima zatočenim u Haagu. Portret ratnog ministra obrane Gojka Šuška prodao se za čak tristo pedeset tisuća tadašnjih maraka.
– Ovom prigodom tema za crteže bila je “Kozmogonijska božićna bajka”, nauka o postanku svijeta. Djeca su trebala samo pustiti mašti na volju i crtežima dočarati što za njih znači blagdan i legenda o njihovom omiljenom svecu sv. Nikoli, rekao je Branimir Čilić koji je istovremeno u intenzivnim pripremama da iduće godine organizira majstorsku radionicu starih zanata svih ljudi koji vole život uz slikanje kroz glagoljicu te viteške igre u kojima će glavnu ulogu imati ivanovci, viteški red osnovan u vrijeme križarskih ratova. Ivanovci su od templara 1312. godine preuzeli tadašnji grad Vranu koja je u to vrijeme bila sjedištem priorata za Hrvatsku i Ugarsku.
Osim Općine Pakoštane i Turističke zajednice u ambicioznom projektu oslikavanja 100 metara dugog platna sudjelovala je i pakoštanska udruga DAN.