Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rock spektakl dinosaura hrvatskog rocka

Autor: Irena Jurjević

07.12.2008. 23:00
Rock spektakl dinosaura hrvatskog rocka

Foto: Filip BRALA



Tijekom jednoipolsatnog nastupa u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku dečki iz Prljavog kazališta su izredali brojne hitove iz dugogodišnje karijere. Iako već 30 godina na sceni, dinosauri hrvatskog rocka nisu imali nikakvog problema raspjevati i rasplesati prepunu dvoranu. Na koncertu se okupila uglavnom publika koja kad je prva ploča prljavaca izašla u prodaju nije ni bila u planu, a njihovi roditelji su bili klinci koji su vrištali na njihovim koncertima.
– Nekad je na koncertima bilo lako, ali sad su godine pritisnule i malo je teže izdržati. Potrebno je malo psihofizičkih priprema, jer naši koncerti iziskuju dosta energije, što od nas, što od publike, pojasnio je Mladen Bodalec.
Zadarsku publiku je tijekom koncerta posebno razveselilo nekoliko pojedinaca koji su se u dva navrata uspjeli probiti na binu i napraviti svojevrsni defile. Jedan je poželio kapu Jasenka Houre, dok je drugi samo htio prošetati po bini:
– Uvijek netko negdje izleti i mi nemamo ništa protiv toga. Sastavi nisu nedodirljivi i to je dio publike. Mi smo nastali kao sastav kojem nije bitno je li publika na bini, ili smo mi u publici, pojasnio je Houra poslije koncerta. Ni njemu samom eskapade ni danas nisu strane, pa se tako i on redovito zabavlja skokovima među publiku. Nažalost, taj detalj Zadrani u subotu nisu imali prilike vidjeti:
– Gotovo na svakom koncertu skočim u publiku. U Zadru je bilo malo nezgodno, jer bila velika gužva pa nismo htjeli dodatno ‘nabrijavati’ osjećaj. Tu nema straha od pada, jer uvijek naiđeš na postavljene ruke. Posljednji put sam se hrvao u Beču gdje smo gostovali prije splitskog koncerta, a i u Ljubljani je bilo hrvanja. Dođem ja dolje po nakit i sve drangulije koje popadaju po podu tijekom koncerta, kroz smijeh je prokomentirao Houra.
Prljavo kazalište s ovom turnejom obilježeva 30 godina djelovanja:
– Teško je malo usporediti danas i početke. Na početku krećeš kao svaki klinac i vjerojatno je najlakše napraviti prvu ploču, kao što je to i s knjigom. Svaki čovjek o sebi može napisati knjigu koja bi vjerojatno bila i dobra i interesantna. Kasnije počinju drugačija očekivanja pa je malo nezgodnije, pojasnio je Houra koji se pritom prisjetio i svog prvog koncerta u Dubravi koji i danas pamti:
– To je bio koncert mog života, jer sam tad doslovno spašavao živu glavu. Doveli su me svirati ispred grupe Crno bijeli, a koji su svirali hitove šezdesetih za zabavu starijima. Doveli du oni tako nas nekoliko koji nabijamo i ne znamo odsvirati više od četiri akorda. Stariji su u početku bili šokirani, a nakon toga su nas počeli ganjati. Nekih par dana nisam izlazio iz kuće, kazao je Houra.
Tijekom svog jednoipolsatnog nastupa prljavci su izredali brojne starije uspješnice i nekoliko pjesama s novog albuma.
Nadolazeće blagdane dečki će provesti s obitelji, dok će im za Novu godina veselje predstavljati lonac s dvadesetak sarma:
– Nikad nemamo novogodišnje gaže negdje u toplom pa da sad dođemo na doček lijepo ko gospoda u odijelima. Obično smo uvijek na trgovima, ali zato je tu uvijek lonac sa sarmama da nas zagrije, pojasnio je uz smijeh Houra.