Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sandra Vukić i Željko Grbić povjerenici HDZ-a

Autor: Velimir Brkić

07.12.2008. 23:00
Sandra Vukić i Željko Grbić povjerenici HDZ-a


Samo osam mjeseci od provedenih unutarstranačkih izbora na svim razinama i pet mjeseci pred lokalne izbore Županijski odbor HDZ-a pod predsjedanjem Božidara Kalmete na sjednici održanoj proteklog petka navečer donio je, moglo bi se reći, očekivanu odluku. Raspustio je dva općinska odbora, u Vrsima i u Privlaci. Istodobno su imenovani povjerenici koji trebaju provesti prijevremene unutarstranačke izbore, općinska načelnica Vrsi, donedavno nezavisna Sandra Vukić i odnedavni privlački načelnik Željko Grbić, vlasnik tvrtke punionice prirodne vode “Sveti Rok”.
Nakon što je dao ostavku na mjesto privlačkog načelnika Kažo Kolanović ostao je i bez druge najveće dužnosti u Privlaci. Kolanović je trenutačno ili pak zauvijek napustio glavnu privlačku političku scenu, dok su u tijeku ili pred početkom nekoliko projekata vezanih uz turizam, ali i infrastruktura poput toliko željene zaobilaznice, izgradnje šetnica i završetak SC Sabunike te drugih kapitalnih ulaganja koja slijede pomorsku tradiciju ovoga mjesta kao što je projekt izgradnje marine vrijedne 24 milijuna kuna.
U Vrsima je potpuno drugačiji scenarij. Čelništvo županijskog HDZ-a ocijenilo je da dosadašnji rad predsjednika HDZ-a Ive Bukve nije zadovoljavajući jer je, između ostalog, izgubio izbore od Nezavisne liste Sandre Vukić. No, čekalo se više od dvije godine, od kad su održani prvi samostalni lokalni izbori u najmlađoj općini u Hrvatskoj, 28. općini u Zadarskoj županiji.
HDZ je izmjenama Zakona omogućio mještanima Vrsi da imaju svoju općinu. Na glasačkim listićima žitelji Vrsi i Poljica mogli su izabrati između devet kandidacijskih lista, šest stranačkih i tri nezavisne. Na izborima za mnoge neočekivano je pobijedila Nezavisna općinska lista Sandre Vukić koja je osvojila pet od jedanaest vijećničkih mjesta. Dva vijećnička mjesta osvojila je lista HDZ-a i isto toliko liste HSS-a i NOL-a Šime Maraša. Usprkos burnim političkim konotacijama za političkog partnera izabrala je poznatog gospodarstvenika Šimu Maraša. Vrški HDZ ostao je gotovo bez ikakvog utjecaja na lokalnoj političkoj sceni.
– U ovome nema ništa čudnog i nepredviđenog. U Privlaci su već dugo trajali sukobi, dok će HDZ sada u Vrsima znatno ojačati i imati još više članova nego dosad. Na ovaj ćemo način postupiti u svim situacijama kad procijenimo da je rezultat rada u odborima neprimjeren i kad ima sukoba. Inače, općinski i gradski odbori moraju sami provesti cijele predstojeće lokalne, prve neposredne izbore, rekao je prvi HDZ-ov operativac Željko Lončar, dodajući kako Županijski odbor neće određivati tko će biti kandidat za načelnika ili gradonačelnika.
– To moraju biti u stanju učiniti lokalni HDZ-ovi odbori predvođeni svojim čelništvima izabranim na ovogodišnjim unutarstranačkim izborima. Dakako, to se očekuje i od novih općinskih odbora u Privlaci i Vrsima koji će svoje prijevremene izbore tek provesti, istaknuo je Lončar.