Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Socijalni sustav ne valja

Autor:

07.12.2008. 23:00
Socijalni sustav ne valja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tribina pod nazivom “Socijalna i zdravstvena skrb u jedinicama lokalne i područne samouprave” održana je u subotu u hotelu Kolovare u organizaciji Foruma Seniora SDP-a. Cilj tribine je bio da se utvrde kvalitete dobrog socijalnog programa na lokalnoj razini koji bi unaprijedio socijalnu dobrobit građana, a prisustvovali su joj SDP-ovi saborski zastupnici Davorko Vidović, Željko Jovanović i Ingrid Antičević Marinović.
Davorko Vidović komentirao je kako je socijalna politika u Hrvatskoj suviše centralizirana i nesuvislo razasuta po različitim ministarstvima i odborima:
– Socijalni sustav ne valja i ne odgovara potrebama korisnika. Sustav je visoko centraliziran, nejasno su podijeljene nadležnosti, nitko nije zadužen za socijalnu skrb. Kosorka djevojka ima svoje ministarstvo, ministar zdravlja svoje. Zakonska regulativa je loša i nema dovoljno stručnog kadra.
Jovanović je kazao da građani Rijeke imaju veća socijalna prava od građana Zadra, a tako ne bi trebalo biti.
Esdepeovci su predložili socijalnu mirovinu koja se još službeno ne razmatra. Ona bi mogla, zajedno s ostalim mjerama, pomoći u rješavanju problema koje imaju 120.000 ljudi starosti iznad 65 godina koji nemaju mirovinu.