Tisuću učenika formira lulu mira

Slika korisnika admin
winnetou
Ivan JAMIČIĆ
Šime Strikoman, Marin Lerga i Mate Maršić predstavili su snimanje milenijske fotografije

U13 sati na rivi Kralja Petra Krešimira IV  u utorak snimit će se 146. Milenijska fotografija Šime Strikomana "Najveća lula mira na svijetu". Nakon Pule ovo je već druga Milenijska fotografija na temu indijanaca, a snima se u suradnji s Winnetoulandom. Jedan od glavnih povoda za snimanje ovakve fotografije u obliku lule mira je i predsjedanje Hrvatske u prosincu Vijeću sigurnosti UN-a.

- Ova Milenijska fotografija će otputovati u sve zemlje članice UN-a i predstavlja simbol koji ne vrijeđa ni jednu rasu ni jednu boju kože, ne pravi nikakve razlike među ljudima već je to simbol mira koji ćemo na ovaj način stvoriti i "oblikovati" s djecom, te ga onda kasnije i poslati u svijet, kazao je Marin Lerga, organizator Winnetoland turneje u Hrvatskoj.

Za potrebe snimanja fotografije tisuću djece iz osnovne škole "Šime Budinića" će se okupiti na rivi gdje će se nakon što se pravilno poslože i rasporede oformiti oblik lule mira. Fotografija će se snimati s 30 metara visine i to s autoljestvi Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra.

- Djeca će biti postavljena ispred Donata na oko 300 metara četvornih površine. Prilikom snimanja same fotografije važno je da se i more uhvati u kadar. Sat vremena prije snimanja same fotografije doći će vatrogasci te ćemo sve jednom "isprobati" prije dolaska djece kako bismo se uvjerili da će sve ići po planu. Slika će "putovati" dalje u gradove gdje će se Winnetoland održavati u obliku putujuće izložbe, a glavna nam je briga prilikom snimanja da to obavimo što prije kako djeci ne bi postalo  dosadno. No ipak, siguran sam da će ovaj projekt svima ostati u sjećanju kao lijepa uspomena te da će razveseliti i djecu i građane, rekao je Šime Strikoman, snimatelj milenijske fotografije.

Svoju podršku za snimanje i realizaciju ovog projekta dali su Grad Zadar i Mate Maršić ravnatelj zadarske OŠ Šime Budinića, koji se, kaže, rado odazvao ovakvom jednom projektu. Nada se kako će ih pratiti lijepo vrijeme, što je jedan od važnijih elementa za uspjeh cijeloga projekta.

 INDIJANSKO SELO JOŠ NIJE DOBILO DOZVOLU

Marin Lerga rekao je kako se trenutno vode pregovori vezani uz postavljanje indijanskoga sela u sklopu Winnetouland turneje u Zadru i to na nekoj od lokacija u blizini centra.

- Danas, najkasnije sutra bismo trebali znati hoćemo li dobiti dozvolu i na kojoj lokaciji u gradu Zadru za postavljanje našega putujućeg indijanskoga sela. Do sada ponuđene lokacije nam nažalost nisu prihvatljive, ponajviše zbog njihove udaljenosti od središta grada. S obzirom da na Poluotoku traje projekt "Advent u Zadru 2008", po svemu sudeći čini se kako se mi ne uklapamo u božićni duh, što mislim da uopće nije istina. Naš dolazak bi zasigurno bio vrhunski događaj koji bi obradovao i razveselio brojnu djecu i odrasle, stoga se nadam da ćemo do sutra, kada je zadnji rok, uspjeti naći prikladno riješenje, kazao je Lerga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno