Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vučić je čuo za Škabrnju, ali ne i za zločine u njoj

Autor:

07.12.2008. 23:00
Vučić je čuo za Škabrnju, ali ne i za zločine u njoj


– Mislim da je Škabrnja mjesto pokraj Benkovca. Već su me pitali za nekakve zločine tamo. Nikad za to nisam čuo. Da jesam, naravno da bih osudio. Što mislite da ja opravdavam zločine Srba nad Hrvatima ili bilo koji zločin – rekao je Vučić


Potpredsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, bivši Šešeljev radikal, stigao je u ponedjeljak pod jakom policijskom pratnjom u posjet zadarskom zaleđu na kojem živi srpska nacionalna manjina.
– Došao sam pomoći ovim ljudima, vidjeti što im treba, a ne politizirati – rekao je Vučić.
Na pitanje što kaže za zločin u Škabrnji, Vučić je rekao da zna za mjesto Škabrnja, ali ne zna za zločine počinjene u Škabrnji tijekom rata.
– Mislim da je Škabrnja mjesto pokraj Benkovca. Već su me pitali za nekakve zločine tamo. Nikad za to nisam čuo. Da jesam, naravno da bih osudio. Što mislite da ja opravdavam zločine Srba nad Hrvatima ili bilo koji zločin – rekao je Vučić.
Ništa konkretniji u odgovoru nije bio ni na pitanje je li mu žao što je u “Oluji” oslobođen okupirani dio Hrvatske.
– Svatko ima svoja pitanja i priče. Dovoljno je da pogledate ove porušene kuće pa ćete vidjeti kako je oslobađano. Sve ove kuće nije spalila Srbija, nego netko drugi i ove ljude odavde nije otjerala Srbija nego netko drugi, rekao je Vučić vrlo neraspoložen prema hrvatskim novinarima.  
Vučić je tijekom dana obišao Smoković, Benkovac i Gračac, a u Hrvatskoj se nalazi u posjetu krajeva u kojima žive pripadnici srpske nacionalne manjine.
Bivši šešeljevac je u Smokoviću također izjavio da vidi da nikome u Hrvatskoj nije stalo za 400.000 protjeranih Srba. Lokalno srpsko stanovništvo mu je kazalo da živi u miru s Hrvatima, kako više nema trzavica, a jedino na što su se požalili jest nedostatak traktora za obrađivanje zemlje.
Komentirajući odnose između Hrvatske i Srbije Vučić je kazao da se hrvatsko priznanje Kosova te tužba za genocid na Međunarodnom sudu ne mogu promatrati kao prijateljski potezi.
Izbjegao je i odgovor na pitanje je li zastupao ideju Velike Srbije kao pripadnik Šešeljevih radikala.
– Da politiku ne gledam realno i tako razmišljam, ne bih danas došao u Hrvatsku pomoći svom narodu – kazao je Vučić.
U Benkovcu je obišao i obnovljenu pravoslavnu crkvu Sv. Jovana Krstitelja, gdje se i najduže zadržao, razgovarajući o životnim prilikama Srba povratnika, da bi ga u Modrinom Selu u srcu Bukovice dočekali mještani, koji su uglavnom hvalili hrvatske vlasti. Vučiću su rekli da im je svaka pomoć dobrodošla.
– I mi ćemo vama u Srbiji pomoći kad Hrvatska uđe u Europsku uniju – uzviknuo je jedan Srbin povratnik Vučiću.
Brojni srbijanski novinari koji su pratili njegove pohode zadarskom i šibenskom zaleđu ispričali su da je Vučić zajedno s Tomislavom Nikolićem za sobom u novu stranku povukao oko 80 posto bivših šešeljevaca.


 BAJALICA IZBJEGAO VUČIĆA




Posjet Aleksandra Vučića Benkovcu i Zadarskoj županiji predsjednik benkovačkog SDSS-a Željko Bajalica nije želio komentirati.
– Čuo sam da dolazi iz medija, ali nisam želio prisustvovati njegovom posjetu. Ne želim ništa komentirati jer mislim kako se ovdje radi o visokoj, a ne lokalnoj politici.