Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bilosnić po sedmi put nagrađen ove godine

Autor: Goran Bujić

07.12.2009. 23:00
Bilosnić po sedmi put nagrađen ove godine


Tomislav Marijan Bilosnić prvi je dobitnik književne nagrade «Stjepan Kranjčić» za poeziju, na 1. susretima hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva u Križevcima, kojega organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana «Dr, Stjepan Kranjčić», Župa sv. Ane Križevci, Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, te Grad Križevci, a pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije. Susret hrvatskog duhovnoga književnoga stvaralaštva «Stjepan Kranjčić» ima nakanu potaknuti stvaranje suvremene hrvatske duhovne književnosti protkane kršćanskim vrednotama. Budući da u Katoličkoj crkvi od lipnja 2009. do lipnja 2010. traje Svećenička godina, organizatori su u spomen na Stjepana Kranjčića, svećenika na glasu svetosti, koji se okušao i u književnom stvaralaštvu, sugerirali da radovi budu posvećeni svećeničkom zvanju, djelovanju, životu i sudbini. Kao najbolja pjesma na tu temu proglašena je Bilosnićeva «Kuća fra Mate Perića», pjesma iz njegove zbirke u rukopisu jednostavno nazvane «Kuća».
Bilosnić je uz novčanu nagradu za poeziju s duhovnom tematikom, koja je uvrštena u zbornik «K Bogu, koji razveseljuje», dobio i porculanski reljef na staklu s likom Bogorodice s djetetom, u ime pokrovitelja nagrade Sakralne galerije hrvatskih umjetnika «Laudato». Nagradu mu je u subotu, 5. prosinca 2009. godine u Hrvatskom domu u Križevcima uručio dr.sc. Vladimir Lončarević, predsjednik Stručnog ocjenjivačkog suda, dok je Bilosnićevu pjesmu interpretirao poznati zagrebački glumac Dubravko Sidor.Bilosniću je ovo sedma nagrada za redom koju je tijekom 2009. godine dobio za svoje književno stvaralaštvo, a nagrade je do sada osvojio za poeziju, prozu i haiku.
Zajedno s ostalim sudionicima 1. susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva «Stjepan Kranjčić», Bilosnića je u Velikoj vijećnici križevačkoga Gradskog poglavarstva primio gradonačelnik Križevaca gosp. Branko Hrg, poslije čega je uslijedila spomen-misa za križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića uz 91. obljetnicu njegova rođenja, koju je predvodio župnik iz Oroslavlja i član ocjenjivačkoga suda natječaja vlč. Dragutin Bosnar. Obrazloženje nagrade i razloge pokretanja ovih Susreta, uz V. Lončarevića dao je i mr.sc. Božidar Petrač, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika.