Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Darovi od srca putuju u Vukovar

Autor: Teuta Babajko Jamičić

07.12.2009. 23:00
Darovi od srca putuju u Vukovar

Foto: Zvonko KUCELIN



U trećoj po redu humanitarnoj akciji “Vukovaru za dar”, Zadrani su još jednom pokazali svoju velikodušnost i dobrotu. Uz šleper prepun vrijednih darova, prikupljene su i značajne novčane donacije za siromašne Vukovarce, koji i 12 godina nakon Domovinskog rata, jako teško žive u svom gradu, govori časna sestra Melhiora Biošić
Konvoj ljubavi krenuo je prema Vukovaru. Iz dvorišta Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje jučer ujutro prema Vukovaru je krenuo šleper prepun darova – hrane, higijenskih potrepština i školskog pribora – koje su Zadrani donirali Vukovarcima u sklopu humanitarne akcije “Vukovaru za dar”.
Podsjetimo, humanitarnu akciju “Vukovaru za dar” treću godinu zaredom organizirala je Županijska koordinacija za ljudska prava u suradnji s Gradom Zadrom, Katoličkom udrugom medicinskih sestara i tehničara Zadar, Liburnijom d.o.o., Prirodoslovno-grafičkom školom, Školom za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost, OŠ Šimuna Kožičića Benje, Udruženjem obrtnika Zadar, Tomislavom Grbinom i Sirovinom d.o.o. Zadar.
Nastala je na poticaj Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara – Zadar s prvotnim ciljem da zadarska djeca pomognu vukovarske vršnjake. No akcija se proširila na potrebe Vukovaraca svih dobi te je okupila sve zadarske društvene i gospodarske strukture iz cijele nadbiskupije.
Ove godine humanitarna akcija “Vukovaru za dar” prvi put je prešla granice nadbiskupije. Naime, za pomoć Vukovarcima priključile su se i pravne osobe iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Od 30. studenoga do 4. prosinca donacije za humanitarnu akciju “Vukovaru za dar” prikupljale su se u sportskoj dvorani Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Finale humanitarne akcije “Vukovaru za dar” u subotu je održano na Narodnom trgu, gdje je uz darove prikupljeno i gotovo 17 tisuća kuna novčanih donacija za Vukovarce, čime su Zadrani još jednom pokazali da imaju veliko srce.
Uz šleper prepun darova, koji je dala zadarska tvrtka Sirovina, Liburnijinim autobusom prema Vukovaru krenuli su i brojni prijatelji humanitarne akcije “Vukovaru za dar”, među kojima su i predstavnici Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar, Županijska koordinacija za ljudska prava, Zadarske županije, Grada Zadra i Policijske uprave zadarske te štićenici Doma za odrasle osobe Zemunik. Prije polaska mons. Ivica Mustać, generalni vikar Zadarske nadbiskupije, blagoslovio je konvoj za Vukovar.
Časna sestra Melhiora Biošić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara Zadar, udruge koja je idejni začetnik humanitarne akcije “Vukovaru za dar”, istaknula je da je iznimno zadovoljna odazivom Zadrana na ovu akciju. Naime, prema Vukovaru treću godinu za redom kreće šleper prepun darova kao i vrijedne novčane donacije za Caritas vukovarskog dekanata koji skrbi o 870 siromašnih obitelji.
– U trećoj po redu humanitarnoj akciji “Vukovaru za dar” Zadrani su još jednom pokazali svoju velikodušnost i dobrotu. Uz šleper prepun vrijednih darova, prikupljene su i značajne novčane donacije za siromašne Vukovarce koji i 12 godina nakon Domovinskog rata, jako teško žive u svom gradu. Obitelji su brojne, neke imaju i po sedmero, osmero, devetero pa čak i desetero djece, a najveći problem je nezaposlenost. Ljudi su bez posla i ne mogu prehraniti svoje obitelji, govori časna sestra Melhiora Biošić, dodajući da brojni Vukovarci žive od pomoći tamošnjeg Caritasa, zbog čega se neizmjerno raduju darovima koji stižu iz Zadra.
No, radost je u ovom slučaju obostrana jer, navodi časna sestra Melhiora, sretan je i onaj koji daje. U ovom slučaju to su Zadrani, koji već treću godinu za redom ispraćaju konvoj ljubavi što kreće siromašnim Vukovarcima.