Fortica organizira tradicionalni Božićni koncert

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kud fortica
Katina BAŽDARIĆ
KUD Fortica iz Novigrada - pokretač kulturnih i zabavnih događanja

Novigrad, kao i druga primorska mjesta, tijekom ljetnih mjeseci živne, napuni se turistima, rodbinom mještana, slučajnim prolaznicima. Kako bi zimski mjeseci bili ispunjeni istim takvim veseljem, između ostalih, brinu se članovi KUD-a Fortica.

KUD Fortica iz Novigrada broji 34 člana i otkad je osnovan prošle godine mnogima ispunjava hladne zimske dane, uveseljava ljetne, predstavlja svoje mjesto po cijeloj Hrvatskoj i čuva njegovu bogatu kulturnu baštinu.

Organizatori kulturnih manifestacija

Tradicionalne priče o svom mjestu članovi KUD-a pričaju kroz dramsku, folklornu i pjevačku sekciju, sve u pratnji Mandolinskog orkestra Osnovne škole Novigrad.

Kako priča Ivan Bakić, predsjednik KUD-a Fortica, stalno se vježba i radi na unapređenju nastupa.

- Sada imamo novu voditeljicu folklorne sekcije, Maju Blašković, koja svaku subotu vježba s našim folklorašicama i vrlo su zadovoljne njenim radom, rekao je Bakić.

Bilo kakvo događanje u Novigradu bez KUD-a je nezamislivo, a neke od njih i organizira sam KUD. Tako se u ljetnim mjesecima odličnom idejom pokazala manifestacija Promenada koja se održala dva puta, u srpnju i kolovozu. Promenada je dobila ime po uzoru na jednu od najpopularnijih kola u izvedbi ovog KUD-a, a i zbog samog karaktera manifestacije. Članovi folklorne i pjevačke sekcije pjevajući stare i nove dalmatinske pjesme, obučeni u stare novigradske nošnje i osvijetljeni feralima, plove brodovima kroz porat cijelim mjestom, sve do Mulića. Tamo se iskrcaju pa se šetnjom (promenadom) vraćaju do zgrade Općine, uz zaustavljanje na nekoliko punktova gdje izvode stara tradicionalna kola i napjeve. Putem im se pridružuju oduševljeni turisti i mještani koji na kraju promenade ispred zgrade Općine naprave pravu feštu. Na ovu su manifestaciju članovi KUD-a posebno ponosni jer je ona njihov vlastiti proizvod.

Uz to, organiziraju koncerte klapa, ugošćuju druge KUD-ove iz županije, a posebno važni događaji za njih su Susreti Novigrada te posjet i gostovanje KUD-a iz Brestja.

Tradicionalni Susreti Novigrada se sljedeće godine održavaju u Novigradu Podravskom, pri čemu, uz zabavu i druženje, svi hrvatski Novigrađani prezentiraju svoje kulturne običaje. Prije dvije godine stvorena je i nova tradicija - Novigrađani u svibnju putuju na Dane Brestja, pri čemu sudjeluju na Međunarodnoj smotri folklora, dok Brestjani u Novigrad dolaze u kolovozu.

Nedostaje mladih

Sljedeća manifestacija u organizaciji KUD-a je tradicionalni Božićni koncert koji će se održati 20. prosinca u prostoru Etnografske zbirke Novigrad.

- Na koncertu će gostovati župni zbor Župe Diklo pod vodstvom profesorice Zorice Brukete. Jako se veselimo tom događaju jer smo sretni što u ovim teškim vremenima ljudima donosimo osmijeh u dušu. Pjevamo tradicionalne božićne pjesme i plešemo, a sve u prigodno okićenom kamenom ambijentu. Koncert uvijek bude dobro posjećen pa se i poslije nastupa družimo uz pjesmu, rekao je Bakić.

Kako dodaje, zadovoljan je i svesrdnom financijskom pomoći koju kao predstavnik novigradske kulture KUD Fortica dobiva od Općine Novigrad.

- Jedino što nam nedostaje jest da se mladi više uključe u kulturni i društveni život. Možda je to boljka svih KUD-ova, ali žao nam je jer u Novigradu ima puno mladih talentiranih ljudi. Otvoreni smo za njihove ideje i prijedloge i pozivamo ih da se uključe i sami odluče na koji način žele participirati u stvaranju još boljeg Novigrada, rekao je.

Žao mu je, kako dodaje, da Novigrađani nikako ne uspijevaju formirati klapu, s obzirom da je Novigrad uvijek bio oaza pjevanja, a dalmatinska pjesma im je svima u genima.

- Radi nam se nova riva, unapređuje se infrastruktura, radi se na ljepšem izgledu mjesta, ali moramo biti svijesni da će Novigrad biti onoliko lijep koliko svi zajedno tome pridonosimo, zaključio je Bakić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno