Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vozači – oprez za blagdane

Autor: Z L

07.12.2009. 23:00
Vozači – oprez za blagdane

Foto: Filip BRALA



Policija će za predstojeće vikende i blagdane, kao i do sada, provoditi akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, dopuštenih brzina i zlouporabe opojnih droga
Za novinare koji se bave automobilskom tematikom i prometom Zbor automobilskih novinara Hrvatskog novinarskog društva i MUP, PU Zagrebačka, organizirali su prezentaciju održanu u prostorima II. Postaje prometne policije u Lučkom.
Teme prezentacije bile su prometne statistike za proteklih 11 mjeseci ove godine, predstavljanje akcija usmjerenih protiv alkohola za upravljačem, akcija za predstojeće blagdane, kao i predstavljanje uređaja za mjerenje brzine, presretača, alkoholiziranosti, te prisustva opijata u organizmu.
Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a specijaliziranim automobilskim novinarima iznio je statistiku sigurnosti u prometu u prvih 11 mjeseci ove godine za područje PU Zagrebačke.
Prema službenoj statistici, u navedenom razdoblju obavljen je 13.781 očevid (7,02 posto manje nego lani u istom razdoblju), a ukupno su ozlijeđene 4.583 osobe (6,35 posto više), od kojih 629 teško (20 osoba ili 3,3 posto više), a 3.909 lakše (251 osoba ili 6,86 posto više).
S druge strane, smanjio se, i to značajno, broj poginulih. Njih je skoro četvrtina manje, 83, dok je u lanjskom razdoblju od siječnja do prosinca smrtno stradalo 108 osoba. U jednom danu prosječno je obavljen očevid 42 prometne nesreće u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a 12 lakše, dok je svaka četiri dana u prometu poginula jedna osoba.
Prema podacima PU Zagrebačke, najčešći uzrok nesreća s najtežim posljedicama je brzina, koje je vrlo često vezana uz vožnju s nedopuštenom koncentracijom alkohola.
Brzina je izravni uzrok skoro svake četvrte prometne nesreće, odnosno u 3.171 nesreći ili 23,01 posto od ukupnog broja nesreća. Zbog brzine je poginulo više od polovice osoba, odnosno njih 48, ili 57,83 posto od ukupnog broja poginulih.
Policajci su u tom razdoblju utvrdili preko 44 tisuće prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, odnosno prosječno svaki četvrti od ukupno utvrđenih 181 tisuću prometnih prekršaja bio je prekršaj prekoračenja brzine.
Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su prosječno u svakoj sedmoj prometnoj nesreći. U 27 od ukupno 74 nesreće s poginulim osobama, (36,49 posto), osoba koja je izazvala nesreću imala je nedopuštenu koncentraciju alkohola.
Ako segmentiramo po stupnju alkoholiziranosti brojke su sljedeće: do 0,5 promila niti jedna osoba, od 0,5 do 1,0 promila četiri, od 1,0 do 1,5 promila također četiri i preko 1,5 promila 19 osoba.
Prema riječima Forjana, radi se o smanjenju od 10 posto za koje u policiji drže kako je zaslužno ne samo represivno, već i preventivno djelovanje u koje svakako spadaju i akcije Vozim, ne pijem i Čaša više, život manje.
Cilj akcije Vozim, ne pijem, u kojoj surađuju PUZ, Grad Zagreb i zagrebački Filozofski fakultet, je upoznati mlade vozače na moguće posljedice vožnje pod utjecajem alkohola. Pored toga, policijski službenici zaustavljenim vozačima dijele bedževe i brošure akcije.
U akciji Čaša više, život manje, vozače se upozorava na pravne posljedice konzumiranja alkohola za upravljačem, kazne i plaćanja odšteta ukoliko se uzrokuje prometna nesreća.
Utvrđeno je ukupno preko 8.100 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su u većini prekršaja počinile mlade osobe (dvije trećina), odnosno osobe u dobi do 30 godina.
Djelatnici policije su u prvih 11 mjeseci, sukladno Zakonu, zbog pijanstva za upravljačem uhitili gotovo tisuću i pol vozača, a preko 300 ih je zadržano u službenim prostorijama na triježnjenju.
Također, sukladno Zakonu, oko 500 ih je odmah sljedeći dan završilo u zatvoru na period od 10-15 dana uz novčane kazne veće od 10 tisuća kuna.
Policija će za predstojeće vikende i blagdane, kao i do sada, provoditi akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, dopuštenih brzina kretanja vozila i zlouporabe opojnih droga.
Stoga se vozače, pogotovo one mlađe, upozorava da ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol, te da prilagode brzinu uvjetima na cesti.
Spomenimo i kako policija provodi pojačani nadzora zlouporabe opojnih droga u sklopu aktivnosti kojima ce se u vremenu od 15. studenog do 15. prosinca 2009. obilježava mjesec borbe protiv ovisnosti.