Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ministarstvo provjerava postupak izdavanja dozvole i inspekcijski nadzor Supernove

07.12.2010. 23:00
Ministarstvo provjerava postupak izdavanja dozvole i inspekcijski nadzor Supernove


Inspekcije su reagirale tek pet mjeseci kasnije, kada su nam rekli da će tek 11. studenog sve staviti u postupak. Gle čuda, istog dana održan je tehnički pregled zgrade koji je završio pozitivnim mišljenjem povjerenstva. Investitor Granit Vrkić ishodovao je uporabnu dozvolu isti dan u 15.38 sati, a povjerenstvo je s radom završilo tek nakon 18, kaže Tolić


Sukob izvođača radova na zadarskoj Supernovi Foedus gradnje iz Zagreba i investitora tvrtke Granit Vrkić se nastavlja. Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva naložilo je Upravnom odijelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Zadra neodložnu dostavu dokumentacije vezane za izmjene i dopune lokacijske dozvole, potvrde glavnog projekta te izmjene i dopune potvrde glavnog projekta izdanih za gradnju trgovačkog centra Supernova. Ministarstvo je istom gradskom odjelu, također, naložilo i dostavu dokumentacije vezane za izdavanje uporabne dozvole.
Fodeus gradnja također se požalila Upravi za inspekcijske poslove MZOPUG-a na neprimjereno reagiranje inspekcijskih službi na njihov zahtjev za hitnim inspekcijskim nadzorom na gradilištu Supernove.
– Provođenje hitnog inspekcijskog nadzora zatražili smo još 16. lipnja ove godine jer je investitor Granit Vrkić 2. srpnja bez obzira na neposjedovanje izmjene i dopune glavnog projekta vezane za izmjenu i dopunu lokacijske dozvole, koja je postala pravomoćna 10. svibnja te neotklanjanju uzroka koji su prouzročili našu privremenu obustavu radova 7. lipnja, nastavio izvođenje radova i to putem novih izvođača, rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru direktor Foedus gradnje Zdravko Tolić.
Tolića je posebno ogorčilo ponašanje inspekcijskih službi. Navodno je Foedus gradnja još 15. srpnja poslala požurnicu u kojoj traži neodložno djelovanje inspekcijske na gradilištu. Odgovor na požurnicu stiže tek u studenom.
– Inspekcije su reagirale tek pet mjeseci kasnije, kada su nam rekli da će tek 11. studenog sve staviti u postupak. Gle čuda, istog dana održan je tehnički pregled zgrade koji je završio pozitivnim mišljenjem povjerenstva. Investitor Granit Vrkić ishodovao je uporabnu dozvolu isti dan u 15.38 sati, a povjerenstvo je s radom završilo tek nakon 18, rekao je Tolić.
Zbog svega, kaže se u dopisu MZOPUG-a, Foedus gradnja optužuje inspekcijske službe za smišljeno i organizirano odgađanje inspekcijskog nadzora, čime se izbjeglo utvrđivanje činjenica nakon čega bi se investitoru sigurno zabranio nastavak radova. Foedus gradnja najavila je podnošenje kaznene prijave protiv pojedinaca koji su organizirano i smišljeno pogodovali investitoru Supernove, tvrtki Granit Vrkić.


 TRGOVAČKI SUD VRAĆA MILIJUNE GRANITU VRKIĆ




Visoki trgovački sud uvažio je žalbu Granit Vrkića na odluku Trgovačkog suda u Zadru kojem je ova tvrtka morala položiti osiguranje u iznosu 37.420.717,50 kn uvećanu za zatezne kamate u Erste & Staiermarkishe Bank do kraja spora s Foedus gradnjom iz Zagreba. Osiguranje je trebalo biti položeno zbog toga što je Foedus gradnja tvrdila da joj nisu isplaćeni radovi na zadarskoj Supernovi, pa tako ni oni ne mogu isplatiti podizvođače radova. Uz to, Foedus gradnja mora Granit Vrkiću u roku osam dana isplatiti 198.645,00 kn, koliko iznosi trošak postupka.
Doduše, Foedusu se priznaje kako postoji vjerojatnost da je izveo radove na Supernovi u vrijednosti 112.054.645,42 plus dodatnih 14.606.784,05 kn. Također, Visoki trgovački sud kaže da postoji opasnost da će bez mjere osiguranja, Granit Vrkić spriječiti ili znatno otežati naplatu tražbine jer je prekinuo sve poslovne veze s Foedus gradnjom. Problem je u svemu tome što Foedus gradnja tu vjerojatnost i opasnost nije dokazala, tj. u cijelom postupku nije ukazala na konkretne radnje koje navodno poduzima Granit Vrkić kako bi opstruirao isplatu Foedus gradnji za izvršene radove. Također je odbijena tvrdnja Trgovačkog suda u Zadru da “zamrzavanjem” spomenutih, više od 34 milijuna kuna blokadom žiro – računa Granit Vrkića, za ovu tvrtku neće nastati šteta.