Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za Božić bi željeli dom

07.12.2010. 23:00
Za Božić bi željeli dom


Ja sam autolimar, autolakirer i profesionalni vozač, ali ne mogu tražiti posao, jer ujutro moram Maju spremiti za školu i napraviti doručak. U podne je čekam ispred škole, jedemo i napišemo zadaću te nakon toga odemo kod poznanika, jer bude jako hladno u garaži, govori Radovan sjedeći na krevetu koji je jedini komad namještaja koji imaju u garaži koju nazivaju domom


Za Božić želim Barbie sirenu, medu i lijepu rozu kuću u kojoj mogu živjeti s tatom, kazala nam je dječji iskreno šestogodišnja Maja Dragosavac igrajući se ispred garaže u kojoj odnedavno živi s ocem. Radovan Dragosavac, samohrani otac male Maje kazao nam je kako je djevojčica više dana u svom životu prespavala na zadnjem sjedištu automobila, nego u krevetu. Sada žive u Gračacu u nekadašnjoj automehaničarskoj radionici koja je puna vlage i ostataka motornih ulja, nemaju vodu, grijanje niti kupatilo te žive u nadi kako će doći neka bolja vremena i da će možda već za ovaj Božić imati svoj kutak u kojem će im biti toplo.
– Nemamo grijanje, a nemamo ni dimnjak. I kada bismo imali peć ne bismo je mogli ložiti. Ne tražim vječno stambeno zbrinjavanje, potreban nam je nužni i privremeni smještaj. Ministarstvo nam je dodijelilo rješenje za materijal, ali nam još ništa nije stiglo. Želim samo mjesto u kojem bih kćeri mogao nešto skuhati i gdje se možemo okupati, govori Radovan, sjedeći na krevetu koji je jedini komad namještaja koji imaju u garaži koju nazivaju domom.
Svi su obećali pomoć, ali ne dolazi
Mjesto Gračac nalazi se u Lici, zime su vrlo hladne i temperature znaju biti i 20 stupnjeva ispod nule. Za pomoć su molili mnoge, ali jedino što su dobili bili su odgovori “vidjet ćemo” i “možda”.
– Tražili smo pomoć od načelnika Općine koji živi nedaleko od nas i svakog dana ovuda prolazi, od dožupanice, SNV-a i SDSS-a. Svi su nam rekli kako ćemo razgovarati i da će nešto vidjeti, ali do danas nikakva pomoć nije stigla, kazao nam je Dragosavac i istaknuo da su prije negoli je djevojčica krenula u školu živjeli u selu Gornja Ploča, u napuštenoj kući njegovog oca u kojoj nije bilo struje ni vode, ali su se zbog obrazovanja morali preseliti u Gračac.
Iako žive od samo 925 kuna mjesečno, Radovan je iznajmio stan iz kojega su nedavno izbačeni na cestu.
– U tom stanu smo živjeli tri mjeseca i plaćao sam ga 1.000 kuna, a nismo mogli ni kupatilo koristiti. Izbačeni smo iz stana kada je stanodavka tražila dodatnih 1.000 kuna, koje nisam imao. Samo za platiti stan i preživjeti sam posuđivao od poznanika i do sada sam dužan 5.000 kuna. Najgore mi je što je došlo ovo zimsko vrijeme, dani su kratki i više nikom ne treba pomoć, kazao je Dragosavac dodajući kako bi popodne radio bilo koji posao i za bilo kakav novac.
Briga o školovanju
Kako je Radovan samohrani otac ima mnoge obveze te nije u mogućnosti tražiti posao u jutarnjim satima.
– Ja sam autolimar, autolakirer i profesionalni vozač, ali ne mogu tražiti posao, jer ujutro moram Maju spremiti za školu i napraviti doručak. U podne je čekam ispred škole, jedemo i napišemo zadaću te nakon toga odemo kod poznanika, jer bude jako hladno u garaži. Navečer se vratimo ovdje i sutradan opet isto, govori nam Radovan sa suzama u očima i kaže kako se mora boriti zbog Maje te da bi najradije otišao u inozemstvo, ali ga je strah jer bi morali prekinuti školovanje.
Automehaničarska garaža u kojoj žive ovaj samohrani otac i njegova kći nema ni krova te su za krevet, jedini komad namještaja koji imaju, jedva pronašli mjesto na kojem ne prokišnjava.
– Sve nam je potrebno, a najviše krov nad glavom. Potreban mi je smještaj u kojemu mogu ugrijati djete i da ima kupatilo kako bi Maja bila uredna u školi, kazao nam je Dragosavac.
 


 RAČUN ZA POMOĆ




Svi koji žele pomoći Radovanu i Maji, kako bi i oni Božić dočekali u toplom domu, mogu donirati na tekući račun Privredne banke Zagreb 2340009-3213060532. Njihova adresa je Tupale 27, Tomingaj, 23440 Gračac.