Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Deseci autobusa iz Zadarske županije u subotu kreću prema Mirogoju

07.12.2011. 23:00
Deseci autobusa iz Zadarske županije u subotu kreću prema Mirogoju


Autobusi iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice prema Zagrebu kreću u subotu ujutro u 6.45 sati. Put autobusima u Zagreb za subotu već su najavili Biograđani, Zemuničani i Benkovčani, a pripremaju se i Zadrani, Ninjani, Škabrnjani…


Ove subote i nedjelje stotine žitelja Zadra i Zadarske županije, organizirano ili osobno, već tradicionalno će se uputiti na zagrebačko groblje Mirogoj kako bi na istočnoj strani crkve Krista Kralja odali počast i poklonili se na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Žitelji Zadarske županije pridružit će građanima Hrvatske, BiH i iseljeništva kako bi obilježili 12. obljetnicu smrti prvog predsjednika, utemeljitelja suverene, samostalne i neovisne hrvatske države.
Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću u Hrvatskom zagorju, umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu s nepunih 78 godina života
– Žitelji Općine Sukošan već tradicionalno će odati počast prvom predsjedniku dr. Tuđmanu. Autobusi iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice prema Zagrebu kreću u subotu ujutro u 6.45 sati. Prijave su u tijeku, govori sukošanski načelnik Ante Martinac, ističući pritom kako je protekle godine u Zagrebu bilo čak pet sukošanskih autobusa.
Nakon što odaju dužnu počast dr. Tuđmanu i drugim hrvatskim velikanima na mirogojskom groblju, kako je već uobičajeno, Sukošanci će se nekoliko sati zadržati u samom središtu Zagreba.
Put autobusima u Zagreb za subotu već su najavili Biograđani, Zemuničani, Benkovčani. Odlazak u Zagreb pripremaju Zadrani, Ninjani, Starigrađani, Škabrnjani, Polačani, Poličanci, Posedarci, Filipjanci, Pažani, Pašmanci, Kukljičani, Prečani i drugi.
– Ne smijemo živjeti u prošlosti niti nam ona smije biti uteg za budućnost, ali je isto tako ne smijemo ni zaboravljati, jer narod koji zaboravlja svoju prošlost ponavlja svoje tragedije. Nemamo tako ni pravo na zaborav predsjednika Franje Tuđmana na čiji smo lik i djelo svi mi izuzetno ponosni, istaknuo je Josip Marušić, načelnik Općine Zemunik.
Već tradicionalno među najbrojnijim štovateljima lika i dijela dr. Franje Tuđmana Bibinjci su odali počast i poklonili se na grobu prvog hrvatskog predsjednika još protekle subote, dan prije parlamentarnih izbora.
– Protekle subote u Zagrebu smo bili s tri autobusa. Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća te molitve odrješenja na posljednjem ovozemaljskom počivalištu dr. Tuđmana, komemoracija je završila zajedničkim pjevanjem pjesme “Bože čuvaj Hrvatsku”. Svetu misu zadušnicu u crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu predvodio je Bibinjac don Tomislav Sikirić, župnik Sukošana, podsjeća Nino Šimunić, načelnik Bibinja, dodavši kako u Bibinjama srce za Hrvatsku uvijek jače kuca.
Utemeljitelju moderne hrvatske države i prvog predsjednika samostalne i neovisne Republike Hrvatske, osnivaču Hrvatske demokratske zajednice, dužnu počast odat će i zadarski HDZ predvođen svojim prvim čovjekom Božidarom Kalmetom.
– Stvaranjem samostalne Republike Hrvatske dr. Tuđman je završio hod hrvatskog naroda. I tako je stao na čelo hrvatskog naroda kao njegov najveći sin. “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto” bilo je geslo ovog čovjeka i vizionara, kojim se ostvario stoljetni san Hrvata o svojoj domovini, naglasio je Željko Lončar, potpredsjednik i glasnogovornik HDZ-a Zadarske županije.


Nezaboravni Tuđman




– Franjo Tuđman je postao simbolom hrvatskog uskrsnuća nakon dugih stoljeća življenja Hrvata u raznim drugim asocijacijama. Vratio je ponos njezinim građanima, u teškim vremenima stvorio iz pepela hrvatsku državu. Kao prvi predsjednik neovisne hrvatske države i prvi hrvatski poglavar izabran na slobodnim izborima voljom hrvatskog naroda zauzima jedno od najistaknutijih mjesta u hrvatskoj povijesti. Mi Sukošanci, kao i žitelji općine, nikad nećemo zaboraviti lik i djelo našeg Tuđmana, govori Ante Martinac.